Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Globálna práčka odhalená: Milióny tiekli aj cez Slovensko, použili na to jednoduchý trik

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev/Pool Photo via AP, file)

BRATISLAVA - Slovensko je súčasťou "globálnej práčky", cez ktorú prúdia miliardy amerických dolárov. Zdroj transakcií pochádza z Ruska. Peniaze pochádzajú z machinácií z ruského štátneho rozpočtu. Do Ruska sa majú už "čisté", teda preprané, peniaze vracať. V schéme je namočená aj blízka rodina ruského prezidenta Vladimira Putina. Koľko sa prepralo cez Slovensko?

Cez české, ale aj slovenské banky, sa prelievali miliardy korún vo veľkom. Upozornil na to český investigatívny portál investigace.cz.  "V rámci medzinárodného projektu investigatívnych novinárov z 31 krajín sme analyzovali bankové prevody, o ktorých získala informácie naša partnerská organizácia OCCRP a ruský denník Novaja Gazeta," píše portál.

Medzi rokmi 2011 a 2014 iba 21 schránkových firiem poslalo takmer 27 tisíc platieb z účtov lotyšskej a moldavskej banky. Platby odišli do globálných finančných ústavov do približne stovky krajín po celom svete a "to takmer bez povšimnutia". Až 17 z nich posielalo peniaze na české bankovné účty.

Kto stojí za týmito schémami? Na akých slovenských účtoch skončili a kto na tom profitoval? Na tieto otázky odpovedali českí investigatívci. "Peniaze, ktoré pochádzajú z machinácií s verejnými rozpočtami v Ruskej federácii a ktoré bolo treba legalizovať, sa zhromaždili na bankových účtoch v niekoľkých ruských bankách," informujú.

Ako to funguje

V hlavnej úlohe boli Ruská zemská banka, lotyšská Trasta Komercbanka a moldavská Moldincombank. Vo vedľajšej úlohe bolo vyššie spomenutých 21 spoločností, ktoré boli iba na papieri a bez reálnych zamestnancov. Do roku 2015 mali cez tieto schránky preliať a zlegalizovať cez 25 miliárd amerických dolárov.

Transakcie, odkiaľ peniaze pochádzali, mali nelegálny charakter. Išlo najmä o provízie z predražených verejných zákaziek, daňové úniky, úplatky, sprenevery, falošné pôžičky či colné podvody. Aby vyvolali zdanie legálnosti, platby sa premiešali s reálnymi platbami za služby a tovar. Cielom tzv "vrstvenia je zťažiť dohľadanie nelegálnych peňazí. Keď sa peniaze premiešajú v globálnom finančnom systéme, putujú k svojim pôvodným majiteľom - štátnym úradníkom a podnikateľom.

Ako to funguje - globálna práčka
Zobraziť galériu (3)
Ako to funguje - globálna práčka  (Zdroj: investigace.cz)

Slovensko v hre

Napríklad na Slovensko posielalo peniaze len osem offshoreových spoločností v celkovom objeme 4 901 916 dolárov. Celkovo v rokoch 2011 až 2014 sa odohralo cez Slovensko 32 prevodov peňazí. Na porovnanie cez Česko prebehlo 175 transakcií v hodnote takmer 38 miliónov dolárov. Tie ďalej putujú do offshoreových firiem, väčšinou v daňových rajoch.

Objem peňazí, ktoré pretiekli cez účty na Slovensku v rámci "globálnej práčky".

Globálna práčka odhalená: Milióny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: investigace.cz)

Centrum popísalo ako také transakcie prebiehajú cez Česko.

Kto je za tým

Podľa informácií investigatívneho centra sú za touto schémou traja Rusi - ruský bankár a developer Alexandr Grigorijev, ktorý úzko spolupracoval s Igorom Putinom - bratrancom súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina. Druhým mužom je Sergej Magin, ktorý si mal brať dvojpercentné provízie z vypraných peňazí vďaka čomu dostal prezývku "Dvojpercentný Serjoža". Tretím je Vjačeslav Platon. Všetci traja sú v súčasnosti vo väzení.

Kde skončili peniaze

Vyprané peniaze mohli skončiť na konte Alexeja Krapivina, syna Andreja Krapivina. Krapivin starší je kamarát a poradca Vladimira Jakunina, bývalého šéfa štátnych ruských železníc. Jakunin je blízky človek Vladimirovi Putinovi, v roku 2014 ho Spojené štáty umiestnili na sankčný zoznam. Spolu s Putinom boli členmi FSB, tajných služieb, nástupníčke KGB.

Vplyvný priateľ Zemana a Putina

"Jakunin popisoval pre ruské noviny Vedmosti Andreja Krapivina ako "starého priateľa" a "neplateného poradcu, ktorý veľmi dobre rozumie bankovníctvu". Problém je podľa agentúry Reuters v tom, že milióny dolárov z verejných zákaziek skončili vo firmách, ktoré nemali vôbec nič spoločné s akoukoľvek prácou pre železnice. A niektoré z týchto firiem dokonca nemali nič spoločné vôbec s ničím, pretože existovali iba pro-forma, nikdy nepodnikali a nemali žiadnych zamestnancov," píše portál.

Zaujímavé je, že priateľom Jakunina je aj český prezident Miloš Zeman. "Ten rád navštevuje Jakuninom pravidelne usporiadanú konferenciu Dialóg civilizácií na Rhodose a minulý rok tu bol aj jedným z hlavných rečníkov." Jakunin je veľmi kontroverzná postava. Podľa hlavného opozičného lídra v Rusku Alexeja Navaľného, získala Jakuninova rodina obrovský majetok najmä vďaka korupcii a zneužívania moci.

Väčšina firiem odhalených v schéme sa v súčasnosti vyšetruje, no s otáznym výsledkom, pripomína České centrum pre investigatívnu žurnalistiku.

Viac o téme: Pranie peňazíRuskoSlovenskoOligarchovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu