Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bloomberg zverejnil rebríček 50 najlepších štátov v zdraví: Slovensko je piate...od konca!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Ako je na tom Slovensko so zdravím? Podľa jedného z najnovších rebríčkov Bloomberg Health Index nie veľmi pozitívne - umiestnili sme sa takmer na jeho chvoste.

Slovensko sa v ňom ocitlo na 46. mieste so ziskom 65,1 bodu. Spoločnosť Bloomberg sa pritom zaujímala o 163 krajín, v zozname ich ale zverejnila iba 50. Krajiny boli hodnotené podľa viacerých faktorov ako priemerná dĺžka života, príčiny smrti či zdravotné riziká od vysokého krvného tlaku, fajčenia až po podvýživu a prístup k čistej vode. 

Najlepšie dopadli podľa Bloombergu Taliani, a to aj napriek faktu, že krajinu na Apeninskom polostrove trápi nepokojná ekonomická situácia a takmer 40% nezamestnanosť mladých ľudí. Pozitívne vplýva strava bohatá najmä na zeleninu a okorenená o extra panenský olivový olej. „

Najlepších päť krajín dopĺňajú Island, Švajčiarsko, Singapur a Austrália. Z našich susedov môžeme závidieť Rakúšanom na dvanástom mieste, Česi sa zas umiestnili na tridsiatej priečke. Blízko nás skončilo aj Poľsko, a to na triadsiatej deviatej pozícii.

Rebríček Bloomberg
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bloomberg.com)

Viac o téme: BloombergIndex zdravia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu