Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká razia po celom Slovensku: Veterinári hľadajú v obchodoch TOTO nebezpečné mäso

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) odštartovalo prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) veľké kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii predávané na Slovenku. Dôvodom je vážne podozrenie z veľkých podvodov na mäse dovážanom do Európskej únie, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou.

„Po zverejnení informácií o podvodoch s brazílskym mäsom začali naši veterinárni inšpektori okamžite konať. Potvrdzuje sa, že potraviny, ktoré precestovali tisícky kilometrov z tretích krajín, môžu niesť vážne riziko. Na Slovensku máme kvalitné potraviny, ktorých výroba podlieha podrobným kontrolám v rámci celého procesu. Apelujem na slovenských spotrebiteľov, aby sledovali krajinu pôvodu nakupovaných potravín,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Nebezpečná hrozba pre ľudí: Baktérie rezistentné na dôležité antibiotiká našli v TOMTO druhu mäsa

Predmetom cielených kontrol je zmonitorovanie, či sa na slovenskom trhu nachádzajú produkty živočíšneho pôvodu vyrobené v Brazílii a ich odber na laboratórne vyšetrenie. Maloobchody musia pozastaviť predaj brazílskeho mäsa až do vykonania laboratórnych vyšetrení. Cielené kontroly sa budú vykonávať až do odvolania.

Škandál enormných rozmerov

Mäsový škandál v Brazílii nemá obdobu. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou.

Veľká razia po celom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Podvodníci roky predávali pokazené mäso

Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. V niektorých prípadoch dokonca karcinogénne prostriedky, do hydinového mäsa primiešavali kvôli zisku aj zemiaky, vodu či lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely. 

Viac o téme: RaziaPodvodSalmonelaMäso z Brazílie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu