Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

To najlepšie z televíznej debaty o Mečiarových amnestiách: Cuper otočil, Weiter ľutoval

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: repro foto TV Markíza)

BRATISLAVA - Slovensko nikdy nebolo bližšie k zrušeniu Mečiarových amnestií. Z tohto dôvodu sa konala aj debata o tomto kontroverznom čine Vladimíra Mečiara. V debate sa zúčastnili zaujímaví hostia. Ešte predtým sa však postaral o rozruch exposlanec za HZDS. Hlavným ťahákom bola spoveď korunného svedka v kauze únosu Kováča mladšieho v priamom prenose.

V relácii na Markíze boli korunný svedok únosu Oskar Fegyveres, bývalý vyšetrovateľ prípadu Peter Vačok, matka Róberta Remiáša, spevák Otto Weiter, ktorý spieval na mítingoch HZDS, opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO), koaličný poslanec Peter Kresák (Most-Híd), politický satirik Milan Markovič, diplomat a prezidenta Kováča blízky spolupracovník Pavol Demeš či novinárka Ľuba Lesná, ktorá o prípade písala.

Opis únosu od korunného svedka

Oskar Fegyveres
Zobraziť galériu (9)
Oskar Fegyveres  (Zdroj: repro foto TV Markíza)

"Únos prebiehal celkom rýchlo a vyzeralo to skôr ako policajná akcia. My sme čakali na pokyn, aby sme zatarasili cestu, v prípade, keď sa Kováč ml. pohne z domu," povedal dnes v mimoriadnej relácii televízie Markíza Oskar Fegyveres s tým, že dnes už sa nebojí o život.

"Michal Kováč ml. vyštartoval z domu, a my sme sa vydali za ním, na pokyn sme zablokovali cestu. Videli sme tiež dve autá, ktoré tiež zablokovali cestu Kováčovi. Kričali, že je to policajná akcia. On odmietol, tak ho nasilu vytiahli a dali do druhého auta," pokračoval korunný svedok. "Bolo to násilné. Bránil sa a kričal o pomoc," tvrdí Fegyveres.

To najlepšie z televíznej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: repro foto TV Markíza)

"Mne ani nenapadlo čo sa deje ďalej. Až na druhý deň v rádiu som sa dozvedel, že bol unesený prezidentov syn," spomína Fegyveres s tým, že jeho auto na mieste činu ešte strážilo cestu.

Lexa s Mečiarom neprišli

Pozvanie neprijali dvaja kľúčoví aktéri kauzy zavlečenia Kováča mladšieho do Rakúska - expremiér Vladimír Mečiar a exšéf SIS Ivan Lexa.

Ivan Lexa
Zobraziť galériu (9)
Ivan Lexa  (Zdroj: TASR)

Cuper nedvíhal telefón

Pôvodne mal do relácie prísť aj Lexov právnik a poslanec HZDS Ján Cuper. No najprv nebral telefón a potom ho mal vypnutý. „Asi sa pripravuje na prednášku na právnickej fakulte, kde stále pôsobí,“ povedal ironicky na margo jeho osoby Pavol Demeš, diplomat a bývalý blízky spolupracovník prezidenta Kováča.

Veľkí kamaráti: Cuper s Lexom
Zobraziť galériu (9)
Veľkí kamaráti: Cuper s Lexom  (Zdroj: SITA)

Cuper (prvý sprava)
Zobraziť galériu (9)
Cuper (prvý sprava)  (Zdroj: SITA)

Weiter by už pre HZDS nespieval

Ako jediný zástupca "protistrany" tak vystupoval iba spevák Otto Weiter (61), ktorý spieval na mítingoch HZDS. No dnes, potom čo sa dozvedá o činoch tejto strany, by už nespieval. Ako povedal, spieval pre ľudí, nie per stranu. „Nespieval som pre HZDS, spievali sme pre tých ľudí,“ povedal a na margo amnestií vyhlásil, že to je veľké svinstvo a mali by sa zrušiť.

To najlepšie z televíznej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: repro foto TV Markíza)

Politická vražda na objednávku

Matka Róberta Remiáša zopakovala slová, ktoré o vražde syna tvrdí dlhé roky. „Bola to politická vražda na objednávku,“ povedala v debate. Ľuba Lesná označila vtedajšiu dobu ako noc dlhých nožov, kedy sa diali zlé veci.

Ľuba Lesná
Zobraziť galériu (9)
Ľuba Lesná  (Zdroj: repro foto TV Markíza)

Trestné oznámenie od Mečiara

Prehovoril aj bývalý vyšetrovateľ únosu Peter Vačok. Peter Vačok: „Bolo mi jasné, že keby sme získali nejaké dôkazy a vyšli by von, tak bude zle, musel som byť veľmi opatrný,“ povedal. Vačoka z prípadu neskôr odvolali. Predvolal si Fegyveresa na výsluch. Postupne sa objavili aj ďalšie mená. „Aj z Fegyveresovej výpovede som mal ďalšie poznatky. Vyviezol som ho na požiadanie z objektu, v aute mi povedal, že je ohrozený jeho život a musí opustiť republiku,“ povedal s tým, že na neho v tej dobe padlo 7 trestných oznámení, jedno od samotného Mečiara.

To najlepšie z televíznej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: repro foto TV Markíza)

Viac o téme: Ivan LexaMečiarove amnestieOskar Fegyveres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu