Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najkontroverznejší podnikateľ na Slovensku prelomil mlčanie: Bašternák o biznise so smerákmi

Ladislav Bašternák má prezývku malý Laco. Zobraziť galériu (5)
Ladislav Bašternák má prezývku malý Laco. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Už rok je pod drobnohľadom celého Slovenska. Kontroverzný podnikateľ, ktorý jazdí na luxusnom Bugatti Veyron, nadáva policajtom a obchodoval s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, prelomil mlčanie. Rozhodol sa prehovoriť o policajných raziách, kontaktoch s politikmi a predstaviteľmi vlády.

Kontroverzný podnikateľ mal dostať za pochybnú transakciu milióny eur na nadmerných odpočtoch DPH. Novú spoveď najskloňovanejšie podnikateľa na Slovensku priniesol týždenník Trend. Od začiatku kauzy do dnes Bašternákovi policajti urobili dve razie. Celá kauza sa ťahá už rok.

Kontakty na Smer

Bašternák tvrdí, že nie je v žiadnom obchodnom kontakte s politikmi. Tvrdí, že nemá ani kontakty na čelných predstaviteľov vlády a Smeru. „Nie som v biznis vzťahu so žiadnym politikom,“ povedal.

Kaliňáka kvôli Bašternákovi neúspešne odvolávali v parlamente
Zobraziť galériu (5)
Kaliňáka kvôli Bašternákovi neúspešne odvolávali v parlamente  (Zdroj: SITA/)

Potvrdil, že daniari ho viackrát kontrolovali. Tým podľa vlastných slov poskytuje plnú súčinnosť. Prezradil tiež, že dve razie, ktoré boli v jeho vile a firme, nič neodhalili. „NAKA (Národná kriminálna agentúra - pozn. red.) vykonávala v mieste môjho bydliska aj v mojich firmách viacero prehliadok, pričom zo spracovaných zápisníc vyplýva, že neboli zaistené žiadne relevantné dôkazy,“ povedal pre ekonomický časopis.

Bašternákova vila v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
Bašternákova vila v Bratislave  (Zdroj: Jan Zemiar)

Prenajímateľ Ficovho bytu

Je známe, že v jeho byte v luxusnom Bonaparte, býva premiér Robert Fico. Bašternákovi platí za prenájom. Celá kauza mu je nepríjemná. Pozornosť médií označil za kampaň proti nemu. „Osobne mi je celá mediálna kampaň voči mojej osobe mimoriadne nepríjemná.“

Pred bytovkou Bonaparte sa konali viaceré demonštrácie organizované opozíciou
Zobraziť galériu (5)
Pred bytovkou Bonaparte sa konali viaceré demonštrácie organizované opozíciou  (Zdroj: SITA)

O čom je kauza Bašternák

Podnikateľ Ladislav Bašternák postavil komplex Bonaparte, kde býva aj predseda vlády Robert Fico. Jeho firma zároveň vlastní susednú nehnuteľnosť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podozrenia voči podnikateľovi sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Ladislav Bašternák tam kúpil sedem bytov za neprimeranú cenu 12 miliónov eur. Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ďalších 6 miliónov na vratkách.

Bašternák s Borisom Kollárom
Zobraziť galériu (5)
Bašternák s Borisom Kollárom  (Zdroj: Jan Zemiar)

Kauza dostala nový rozmer vtedy, keď sa preukázalo, že s Bašternákovou firmou obchodoval. Kúpil od neho podiel vo firme. Kauza je jednou z najväčších v histórii Smeru. Vyšetrovanie prípadu obchodu medzi ministrom vnútra a Bašternákom zastavil policajný vyšetrovateľ, 21. decembra 2016.

Viac o téme: Ladislav BašternákBonaparteReal Forum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu