Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalý šéf tajných zverejnil šokujúce detaily: Za únosom Kováča je priamo Mečiar!

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Expremiér Vladimír Mečiar uviedol v súvislosti s únosom Michala Kováča mladšieho v nedávnej debate televízie TA3 viaceré nepravdy, uviedol dnes mimo iného na tlačovej konferencii bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igor Cibula.

"Môj osobný názor je ten, že amnestie by mali byť zrušené, to je moje osobné stanovisko. Všetky veci, ktoré boli v súvislosti s únosom bolo už prerozprávané. Vladimír Mečiar tvrdí, že čin sa nestal a že za ním nestálo bývalé vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) -klame. Expremiér Vladimír Mečiar je osobne zodpovedný za zavlečenie Michala Kováča mladšieho do Rakúska," povedal Cibula. "Spoločensky musíme odsúdiť zneužitie tajnej služby, a že sa sám páchateľ amnestoval," zdôraznil predseda ABSD.

"Rozkazom riaditeľa SIS Vladimíra Mitra bola zriadená zvláštna komisia, ktorá prešetrovala protizákonnú činnosť príslušníkov a bývalého vedenia SIS Ivana Lexu. Boli podané oznámenia o páchaní trestnej činnosti, ktoré sa týkali najmä zneužívania funkcie verejného činiteľa. S tým súvisí aj fakt, že za jediný deň v SIS na základe príkazu skartovacej komisie bolo skartovaných 1094 spravodajských dokumentov, To predstavuje približné 20.000 strán. Medzi skartovanými dokumentmi boli aj materiály, ktoré sa týkali vedených rozpracovaných prípadov ohľadom exprezidenta Michala Kováča," dodal ďalej Cibula.

"Niektoré dokumenty sa dokonca pálili a nie skartovali. Išlo o dokumenty 52. oddelenia bývalého vedenia SIS. Okrem odboru špeciálnych operácií bol na únos prezidentovho syna nasadený veľký počet príslušníkov z iných útvarov tajnej služby, čo zákonite viedlo k dekonšpirácii celej akcie," povedal zase bývalý novinár, publicista Peter Tóth.

"V máji 1995, presnejšie 26. mája bola predložená premiérovi (V. Mečiarovi, poznámka TASR) spravodajská informácia. Tento analytický dokument je dôkazom toho, že SIS sa podieľala na príprave prevratu. Hlavnú zodpovednosť za túto službu má vždy predseda bezpečnostnej rady, teda premiér," uviedol ďalej Cibula.

"Podľa tohto dokumentu sa mala sústreďovať sústavná a mediálna diskreditácia exprezidenta Michala Kováča. Medzi skutočnosti, ktoré sa mali použiť na diskreditáciu prezidenta, bolo napríklad aj odstúpenie za priaznivých podmienok - čiže kompenzáciu alebo korupciu," povedal predseda ABSD.

Podpredseda Národnej rady SR a predseda Mosta-Híd Béla Bugár bude presviedčať svojich koaličných partnerov Smer-SD a SNS, aby podporili zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Povedal to 7. marca v diskusii v televízii TA3 Téma dňa, v ktorej o amnestiách diskutoval s bývalým premiérom Vladimírom Mečiarom. "Stačí desať hlasov a je deväťdesiatka. Budem presviedčať," povedal Bugár, ktorý vníma určité zmeny názorov na zrušenie amnestií v Smere-SD a silnejúcu spoločenskú objednávku.

Mečiar trvá na nezrušiteľnosti amnestií, ktoré udelil v roku 1998 a týkajú sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. "Ústavný súd povedal, že sú nezrušiteľné. Parlament nemá kompetenciu zrušiť amnestie," uviedol Mečiar, podľa ktorého by to mohlo skončiť na európskom súde. Sám by ale podanie nedal. "Nemusím, tu sú ľudia, ktorým záleží na právnom statuse tohto štátu," poznamenal.

Bugár Mečiarovi oponoval, amnestie sa podľa neho dajú zrušiť, ale bývalý premiér sa toho bojí. "Vy sa máte čoho báť, preto to bránite," skonštatoval. "Nemám sa čoho báť," vyhlásil Mečiar, podľa ktorého politici dnes hrajú o hlavu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a nie o jeho. "Mne sa nič nestane," poznamenal Mečiar. "Tu sa nehrá o hlavu pána Fica, ale o to, aby ľudia už konečne vedeli, čo sa stalo, aby sa to dostalo do histórie a aby sa o tom aj mladí mohli učiť, aby sa to už neopakovalo," zdôraznil Bugár. Myslí si, že zrušením by sa opäť spustilo vyšetrovanie a ukázalo by sa, kto bol do únosu a zrejme aj do Remiášovej vraždy zapojený.

Mečiar naďalej trvá na tom, že na zavlečení prezidentovho syna sa nepodieľala Slovenská informačná služba (SIS). Nevylučuje, že v SIS o tom niekto mohol vedieť. Mečiar zároveň v diskusii zaútočil tak na svedka únosu Oskara Fegyveresa, ako aj na zosnulého prezidenta SR Michala Kováča. Fegyveres podľa neho za obvinenie SIS z únosu dostal peniaze. Svoju angažovanosť na únose Mečiar naďalej odmieta, tvrdí, že o tom na rozdiel od prezidenta Kováča nevedel.

"Vedel, kedy sa to stane, aj kto to urobí. Prezident vedel, čo sme my nevedeli a nekonal," tvrdil Mečiar. "Nezmenili ste sa, na vašom mieste by som sa minimálne ospravedlnil. Hovoríte klamstvá," reagoval Bugár, ktorý sa zastal zosnulého prezidenta Kováča. Odmietol aj Mečiarovo vyjadrenie, že exprezident "ľúbil peniaze". "Ak by to bolo tak, tak by sme mu nemuseli prispievať na liečenie. Keby ľúbil peniaze, nemá problém, ako ho nemáte vy," obrátil sa na Mečiara. Bugár je presvedčený o tom, že na únose mladého Kováča sa podieľala SIS.

V prípade zavlečenia Michala Kováča mladšieho nie je potrebné rozsiahle dokazovanie, tvrdí Tóth

V prípade zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny v roku 1995 nie je podľa bývalého novinára a spravodajského dôstojníka Petra Tótha potrebné rozsiahle dokazovanie. Ako povedal dnes na tlačovej besede, zavlečenie syna vtedajšieho prezidenta bolo dostatočne zdokumentované a nie je potrebné vykonávať ďalšie dokazovanie. Ako doplnil ďalší bývalý spravodajský dôstojník Igor Cibula, celá kauza bola vyšetrená. „Vypovedal som v nej ako utajený svedok. Polícia zistila všetky podstatné skutočnosti, ktoré usvedčujú osoby, ktoré realizovali zavlečenie Kováča mladšieho,“ povedal s tým, že polícia čin vyšetrovala po udelení amnestie premiérom Mikulášom Dzurindom. Ten 8. decembra 1998 vydal rozhodnutie predsedu vlády o amnestii, ktorým vypustil niektoré články z dvoch rozhodnutí o amnestii vydaných Mečiarom, a umožnil tak konať v týchto kauzách. „Keď bola preukázaná neústavnosť tejto amnestie, celá kauza išla do stratena,“ dodal.

 Tóth označil minulotýždňové tvrdenia Vladimíra Mečiara o vzťahu k Jaroslavovi Svěchotovi za lož . „Mečiarova podmienka bola, aby sa Svěchota stal šéfom vnútorného spravodajstva SIS v čase, keď ju viedol jeho politický nominant Ivan Lexa. Neskôr sa Svěchota stal námestníkom SIS. Tento osobný nominant Mečiara ako jedno z prvých organizačných opatrení urobil, že zriadil odbor špeciálnych operácií. Jeho prvou a poslednou operáciou bolo zavlečenie Kováča mladšieho do cudziny,“ uviedol Tóth. Do zavlečenia bolo podľa neho zapojených viacero útvarov SIS. Tót tiež pripomenul, že Svěchota inicioval vytvorenie 52. oddelenia SIS. „Oddelenie bolo priamo riadené Svěchotom. Realizovalo všetky nezákonnosti, ktorých sa SIS dopúšťala proti opozícii a novinárom,“ uviedol.

Podľa Tótha Mečiar klame, keď obviňuje zo zavlečenia cudzie spravodajské služby. „Ak ho zavliekla cudzia služba, tak mal vyhodiť všetkých náčelníkov spravodajskej služby, lebo zlyhali,“ dodal.

Viac o téme: Vladimír MečiarMichal Kováč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu