Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensko prišlo minulý rok 2-tisíc migrantov: Situácia sa stále zlepšuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - V roku 2016 zaznamenali policajti na Slovensku 2 170 prípadov nelegálnej migrácie. Ako dnes na tlačovej besede informoval riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ Ladislav Csémi, 1962 prípadov z toho predstavovalo nelegálne prekročenie hraníc a v 208 prípadoch išlo o nelegálne pobyty na našom území. Oproti roku 2015 sa podľa neho počet prípadov nelegálnej migrácie znížil o 14 percent.

Celkovo podľa Csémiho v minulom roku prekročilo nelegálne vonkajšiu hranicu Európskej únie 511 371 osôb. Slovensko v tejto súvislosti vyslalo na pomoc v boji proti tomuto fenoménu do zahraničia 349 policajtov. "Už teraz máme vyčlenených približne 130 policajtov na ďalšie vyslania," povedal Csémi s tým, že v tomto roku sa chce polícia sústrediť viac na vysielanie odborníkov ako obyčajných hliadkových policajtov. 

Spolu 104 osôb bolo v minulom roku u nás obvinených z trestného činu prevádzačstva. Ako povedal riaditeľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii ÚHaCP Adrián Begáň, policajti zaregistrovali výraznú zmenu v zložení skupín, ktoré pôsobia v oblasti prevádzačstva na našom území. Pokiaľ v minulosti ich tvorili z približne 70 percent Slováci, v roku 2016 predstavoval podiel našich občanov v týchto skupinách okolo 30 percent. Väčšinu podľa neho v súčasnosti tvoria napríklad Afganci, Sýrčania alebo Iračania, ktorí získali pobyt v niektorom zo štátov EÚ.

V rámci dvoch medzinárodných policajných akcii bolo podľa neho v minulom roku zadržaných 21 Slovákov, ktorí sa podieľali na prevádzačstve. Spolu 769 osobám bol v minulom roku odopretý vstup na územie SR. V 1 839 prípadoch vydali úrady rozhodnutie o vyhostení, ktoré v 1 461 prípadoch aj vykonali.

Viac o téme: UtečenciMigrantiUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu