Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pod Kaliňákom sa rozpadá ministerstvo: Zážitky policajtov ako z hororu, toto je nočná mora

Budova na Drieňovej ulici 22 Zobraziť galériu (5)
Budova na Drieňovej ulici 22 (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák to po krušnom vysvetľovaní kauzy Bašternák zjavne stále nemá pod kontrolou. Vyzerá to tak, že sa mu to na ministerstve rozpadá pod rukami, a to doslova!

Ako informujú odborové noviny slovenskej polície, stovky ľudí totiž v budove na Drieňovej ulici 22 trápia krutá zima či nefungujúce výťahy. Rezort situáciu vraj dlhodobo ignoroval. Ide pritom o budovu, kde sídli sekcia verejnej správy, sekcia krízového manažmentu či operačné stredisko linky 112, ktoré zachraňuje ľudské životy.

Problémy s výťahmi dosiahli kritický stav v januári počas najväčšej zimy. Výťahy si majú robiť, čo sa im zachce. Ľudia boli svedkami naozaj hororových momentov - zažil napríklad aj dvojhodinové vozenie sa vo výťahu, z ktorého sa pre poruchu nevedeli dostať. Stroj ich mal voziť hore-dole po budove. Tehotné ženy tak museli šliapať pešo aj na ôsme poschodie z obavy z možnej poruchy.

Pod Kaliňákom sa rozpadá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk)

Ako informuje článok, inšpekcia mala ešte predtým zistiť 12 nedostatkov a skonštatovať, že výťahy budú schopné prevádzky až po odstránení týchto chýb a opätovnom vykonaní technickej skúšky. V polovici januára napokon prestali premávať.

František Horvát zo sekcie hnuteľného a nehnuteľného majetku MV SR mal novinám potvrdiť, že výťahy boli často opravované už v minulosti a opravujú sa minimálne raz za mesiac. „A najmä veľmi zľahčoval charakter nedostatkov výťahov, ktoré do inšpekčného záznamu vyznačil inśpektor Technickej inšpekcie," píše sa v článku. Horváth mal výťahy nechať odstaviť a tvrdil, že je nutné počkať na výsledok súťaže. Už dva dni po rozhovore však boli výťahy opäť funknčné. Výťahy mal vraj niekto dať do poriadku „načierno" a v rozpore so zákonom.

Budova na Drieňovej ulici 22
Zobraziť galériu (5)
Budova na Drieňovej ulici 22  (Zdroj: Topky.sk)

Nefunkčné kúrenie

Počas krutej zimy to ľudia rozhodne nemali v budove jednoduché - teplota mala v decembri dosahovať kvôli málo funkčnému a pokazenému kúreniu iba 12 až 17 stupňov celzia. „V desaťposchodovej budove tak pracujú stovkyzamestnancov, časť z nich v budove slúži na operačných strediskách aj „dvadsaťštvorky", novej formy otužovania si tak v kabátoch a čižmách užijú až-až," píše autor článku.

Za dôvod tohto stavu je udávané staré a často poruchové kúrenie. Podľa novín je celý vykurovací systém počnúc výmenníkovou stanicou v dezolátnom stave. Funguje údajne s častými poruchami a problémom je vypadnuté čerpadlo, ktoré vraj spôsobilo, že nehreje celá jedna stupačka v budove. Momentálne má prebiehať výberové konanie na opravu celého vykurovacieho systému, pričom s opravou sa má rátať v jarných mesiacoch.

Budova na Drieňovej ulici 22
Zobraziť galériu (5)
Budova na Drieňovej ulici 22  (Zdroj: Topky.sk)

Problémy priznali

Ministerstvo v reakcii priznáva, že vykurovací systém je starší, ale má byť plne funkčný. „Vyžaduje si priebežne menšie opravy, ale nie je potrebná komplexná rekonštrukcia," píše sa v stanovisku. V januári malo dôjsť k poruche, ktorá zapríčila nízke teploty, no také boli údajne iba 2-3 pracovné dni. „Nakoľko na 100%-nú činnosť vykurovacieho systému bola nutná výmena náhradného dielu, ktorého dodacia lehota je 6 týždňov, došlo k 2 výpadkom vykurovacieho systému ktoré zapríčinili už spomínané zníženie teploty v kanceláriách," doplnilo tlačové oddelenie.

Rezort taktiž odmieta, že by nedostatky na výťahu boli takého charakteru, aby sa nedal používať. „Inšpekcia zistila nedostatky a odporučila výťahy odstaviť až do ich odstránenia," tvrdí ministerstvo a dopĺňa, že výťahy počas odstraňovania odstavili na nevyhnutnú dobu. „Kompletná oprava výťahov nie je nutná a nebola ani konštatovaná revíznym technikom. Zistené nedostatky boli odstránené a výťahy sú v prevádzke," píše rezort a dodáva, že hoci František Horvát je pracovníkom SHNM MV SR, nikdy neposkytol oficiálne vyjadrenie k situácia, keďže nemá disponovať všetkými informáciami a nie je ani kompetentnou osobou na ich poskytovanie.

Viac o téme: Robert KaliňákMinisterstvo vnútra SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu