Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Dramatická záchrana poľských turistov v Tatrách: Jeden spadol z výšky, druhý uviazol v stene

Horskí záchranári v plnom nasadení Zobraziť galériu (2)
Horskí záchranári v plnom nasadení (Zdroj: Foto: HZS)

VYSOKÉ TATRY - Náročnú akciu na záchranu dvoch poľských horolezcov vo Vysokých Tatrách realizovali v sobotu horskí záchranári. Pri zostupe južnou stenou Ostrého štítu jeden z dvojice Poliakov spadol a utrpel ťažké zranenia, druhý uviazol v stene v nadmorskej výške 2300 metrov nad morom.

Horská záchranná služba dostala žiadosť o pomoc v popoludňajších hodinách prostredníctvom tiesňovej linky 18300. "Urýchliť záchrannú akciu s využitím leteckej techniky bolo vzhľadom na veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky nemožné, preto mužom odišli na pomoc pozemne v dvoch skupinách záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry," informovala HZS. Zároveň zo Zbojníckej chaty odišli na miesto nehody jeden profesionálny a dvaja dobrovoľní záchranári, ktorí sa tam v tom čase nachádzali. 

FOTO Dramatická záchrana poľských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Záchrannú akciu sťažovala tma a silný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval 150 km/h. Záchranári, ktorí odišli zo Zbojníckej chaty, lokalizovali pod stenou 28–ročného zraneného horolezca, ktorý po približne 150 metrovom páde utrpel vážne poranenia a bol v kritickom stave. "Po ošetrení a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti ho zateplili, nabalili a začali s transportom smerom k prvej skupine záchranárov," uviedla HZS. Zraneného transportovali cez Veľkú Studenú dolinu až na Hrebienok, kde pacienta odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci.


Prečítajte si aj:

FOTO Tragédia v Tatrách: Desivý pád na skaly, vydesená priateľka a smrť Poliaka (†21)


Druhá záchranná skupina pomohla uviaznutému horolezcovi, ktorý bol bez zranení a schopný pohybu. Po dodaní chýbajúceho materiálu zlanil spolu so záchranárom pod stenu. Následne pokračovali rovnakou zostupovou trasou ako prvá skupina až k Rainerovej chate. "Odtiaľ pokračovali pomocou skútra k Domu HZS, kde 18-ročného horolezca čakali rodičia a v ich sprievode aj odišiel. Náročná záchranná akcia bola ukončená o jednej hodine ráno," informovala HZS na svojej webovej stránke.

V piatok vo Vysokých Tatrách po páde zahynul 21-ročný poľský horolezec. K nešťastiu došlo v masíve Prostredného hrotu.

Viac o téme: HorolezciZáchranná akciaVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu