Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dajte si pozor na nebezpečnú kozmetiku: Tieto balzamy možno používate aj vy

Nebezpečné balzamy
Nebezpečné balzamy (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Estónsku a vo Francúzsku. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Prvým výrobkom je zvlhčujúci krém s jablkovým voskom Moisturizing cream with Apple wax, značky Mirra Daily, pôvodom z Ruskej federácie. Vo tomto nezmývateľnom výrobku v 50-ml bielej plastovej tube so zeleným uzáverom zistili prítomnosť zmesi konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov.

Ďalším výrobkom je balzam na pery Prinsessen Lip Balm, Strawberry Cupcake (jahodový), Cake Cupcake (koláčový), Cherry Cupcake (čerešňový) značky HEROME, pôvodom z Číny, ktorý pripomína potravinu. Hoci je na ňom varovanie, výrobok predstavuje riziko zadusenia pre deti v prípade, že by si ho vkladali do úst. Nebezpečný je i výrobok na čistenie pokožky Mini-Cupcake Orange – Cannelle, Cinnamon orange, značky AUTOUR DU BAIN, pôvodom z Francúzska. Pripomína potravinu.

ÚVZ upozorňuje že uvedené výrobky pripomínajúce potraviny nie sú bezpečné. Majú formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ich zamenia s potravinami. V dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva.

Viac o téme: KozmetikaHygienikBalzam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu