Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvý slovenský triler o únose Kováča ml. sprevádzali emócie: Sľub Kisku plačúcej matke Remiáša

Andrej Kiska sľúbil Remiášovej matke, že zabojuje. Zobraziť galériu (57)
Andrej Kiska sľúbil Remiášovej matke, že zabojuje. (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

BRATISLAVA - Prvý slovenský politický triler, ktorý mapuje divoké 90-roky u nás, je na svete. Premiéru sprevádzali emócie. Príbeh o únose syna prezidenta Michala Kováča si prišla pozrieť aj matka zavraždeného syna Roberta Remiáša. V slzách sledovala rekonštrukciu vraždy vlastného syna. Film nenechal chladných ani slovenských politikov. Andrej Kiska dal matke Remiáša sľub. Minister kultúry a smerák Maďarič je dokonca odhodlaný ísť proti svojmu šéfovi Ficovi.

Premiéru prvého politického trileru v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie si pozrel aj prezident Andrej Kiska. Témou filmovej novinky Únos, ktorú videli diváci spolu s viacerými osobnosťami politického a spoločenského života po prvý raz v stredu 1. marca v Bratislave, je príbeh okolo únosu prezidentovho syna či podozrivé prepojenia medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici 90. rokov minulého storočia.

Remiášova matka (v strede)
Zobraziť galériu (57)
Remiášova matka (v strede)  (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Maďarič by hlasoval za zrušenie amnestií

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) by dnes na mieste poslanca Národnej rady SR hlasoval za zrušenie Mečiarových amnestií. Povedal to novinárom po premiére politického trileru Únos od režisérky Mariany Čengel Solčanskej. Amnestie sú podľa Maďariča nemorálne a spor sa vedie v právnej rovine. Poukázal, že existujú právnici, ktorí hovoria o tom, že je možné ich zrušiť. "Keby som bol poslancom, hlasoval by som za ich zrušenie," povedal Maďarič.

Marek Maďarič na premiére
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Za silný a profesionálne veľmi dobre urobený politický triler označil Únos minister kultúry SR Marek Maďarič. "Kládol som si otázku, ako to môžu vnímať ľudia, ktorí nežili v tej dobe alebo napríklad zahraniční diváci. Ja ako človek, ktorý v tej dobe žil a veci, ktoré sú predlohou filmu vnímal, som sa neustále vnútri s tým konfrontoval," zhodnotil film s tým, že obsahoval aj scény, ktoré naňho pôsobili veľmi emotívne.

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Kiska dal sľub matke Remiáša

Prezident Andrej Kiska matke Róberta Remiáša prisľúbil, že bude bojovať za spravodlivosť. Považuje totižto za neprípustné, že zomrel mladý človek a "niekto to odmieta vyšetriť".

Kiska prišiel v sprievode dcéry Natálie
Zobraziť galériu (57)
Kiska prišiel v sprievode dcéry Natálie  (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prezident sa vyjadril k filmu

Prezident Kiska po filme Únos

"Urobím všetko preto, aby hriechy minulosti neostali zabudnuté,“ sľúbil Kiska Anne Remiášovej. Poukázal, že za zrušenie amnestií je aj väčšina opýtaných Slovákov, ako dokazuje aj nedávny prieskum verejnej mienky. „Dajú sa zrušiť,“ vyhlásil, odvolávajúc sa na stanovisko popredných právnikov.

Poslankyňa a podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová
Zobraziť galériu (57)
Poslankyňa a podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

„Toho, kto nebude hlasovať za ich zrušenie sa musíme pýtať prečo,“ povedal Kiska, dodávajúc, že je zvedavý ako dopadne hlasovanie v NR SR. „Stala sa veľká krivda a musí byť objasnené, kto ju spískal,“ uviedol prezident s tým, že dejiny sa nedajú vrátiť, no pravdu treba vedieť.

Herec Ján Greššo
Zobraziť galériu (57)
Herec Ján Greššo  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Film sa zakladá na pravde

"Je to nesmierne smutný film a najsmutnejšie na tom filme je, že sa zakladá na pravde," uviedol Kiska. Prezidenta na premiére sprevádzala jeho dcéra Natália, ktorú film podľa vlastných slov dostal. "Boli to ľudia v mojom veku, ktorí tam bojovali za to, aby sa spravodlivosť stala, a spravodlivosť sa doteraz nestala," vyhlásila Natália Kisková a poďakovala režisérke i producentom snímky za to, že vznikla: "Inak by ľudia v mojom veku a možno ešte mladší nevedeli, čo možno je realita. Áno, je to film, ale tento film sa môže stať aj teraz. Mám troch súrodencov, a keby sa to stalo hocikomu z nás, tak si to neviem predstaviť."

Maďarič si podáva ruku s Kiskovým hovorcom
Zobraziť galériu (57)
Maďarič si podáva ruku s Kiskovým hovorcom  (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prečitajte si tiež: Politický triller Únos prichádza do kín, herci cítia chvenie: Dotýkame sa silnej témy!​

Bude sa hlasovať

Návrh na zrušenie amnestií majú momentálne poslanci parlamentu na stole po ôsmy raz. Či je možné zrušiť Mečiarove amnestie má posúdiť Ústavný súd. Zhodla sa na tom súčasná koalícia. Stále však nepripravila podanie, ktorým ho chce požiadať o názor k ich rušeniu. Most-Híd návrh na ich zrušenie podporoval v minulosti a podporuje ho stále. Podľa Smeru-SD sú síce Mečiarove amnestie amorálne, ale právne nezrušiteľné. O ich zrušiteľnosti pochybuje i SNS, ktorej predseda Andrej Danko presadzoval návrh, aby sa k ním vyjadril Ústavný súd. Podanie však doposiaľ neprišlo.

Režisérka Mariana Čengelová-Solčanská
Zobraziť galériu (57)
Režisérka Mariana Čengelová-Solčanská  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Poslanci sa bránia zrušeniu amnestií, lebo chránia seba

Poslanci Národnej rady SR sa bránia zrušeniu Mečiarových amnestií preto, že chránia seba. Po premiére slovenského politického trileru Únos, ktorý hovorí aj o vražde Róberta Remiáša, to povedala jeho matka Anna Remiášová. Zrušenie Mečiarových amnestií je podľa nej možné a je na svedomí poslancov. Remiášová dlhodobo volá po vyšetrení zločinov vládnej moci z minulosti. Bez toho podľa nej nebudú potrestané ani zločiny, ktoré politici páchajú dnes.

Matka Roberta Remiáša (vľavo), Figeľova manželka Mária a Ján Figeľ
Zobraziť galériu (57)
Matka Roberta Remiáša (vľavo), Figeľova manželka Mária a Ján Figeľ  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

"Samoamnestie nemajú podporu ani v ústave, ani v žiadnom zákone. Ukážte mi jeden zákon, ktorý dovolí udeliť amnestiu na zločiny, ktoré sa majú vyšetriť. Je jasné, že sa poslanci vyhýbajú ich zrušeniu, pretože oni vlastne chránia seba," povedala novinárom Remiášová. Podľa nej spravodlivosť na Slovensku nenastane, kým nebude vyčistený stôl a pokým nebudú potrestaní zločinci, ktorí páchali zlo v minulosti.

Fotka zavraždeného 25-ročného Roberta Remiáša
Zobraziť galériu (57)
Fotka zavraždeného 25-ročného Roberta Remiáša  (Zdroj: Foto: TASR)

"Len čo dokážu potrestať zločiny z minulosti, dokážu potrestať aj zločiny, ktoré sa páchajú dnes," uviedla Remiášová. Dnes si podľa nej viacerí politici myslia, že si môžu dovoliť čokoľvek. "Ale spravodlivosť je len jedna a mala by platiť pre každého rovnako. Ja za tú spravodlivosť bojujem 20 rokov a dnes mi ide hlavne o to, aby boli pomenovaní ľudia, ktorí spáchali tieto ťažké zločiny. Syna mi to už nevráti, ale dnes mi ide hlavne o to, aby budúce generácie žili v spravodlivejšom štáte," doplnila.

Bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa ml. mal stáť za únosom Kováčovho syna
Zobraziť galériu (57)
Bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa ml. mal stáť za únosom Kováčovho syna  (Zdroj: TASR)

História sa podľa Remiášovej opakuje. "Národ, ktorý si nepamätá svoju minulosť, je odsúdený na to, aby sa zopakovala," poznamenala s tým, že aj dnes máme už roky vládu jedného muža. Rozdiel medzi mečiarizmom a súčasnou situáciou nie je podľa Remiášovej takmer žiadny. "Kradne sa vo veľkom, nespolupracujú síce s mafiou, ale teraz to volajú oligarchia. Nepáchajú síce vraždy, ale vďaka tomu, ako ničia tento štát, ľudia páchajú samovraždy. Povedzte mi, aký je medzi nimi rozdiel? A povedzte mi, prečo títo nechcú zrušiť Mečiarove amnestie, keď páchajú to isté, čo páchal on, len iným spôsobom?" podotkla Remiášová. V súvislosti so zámerom koalície požiadať Ústavný súd o názor, či a ako sú zrušiteľné Mečiarove amnestie, uviedla, že to vníma "opäť ako kamufláž a spôsob, ako oddialiť rozhodovanie".

Zrušenie musí podporiť Smer a SNS

O zrušení Mečiarových amnestií mali rozhodovať poslanci na minulej schôdzi Národnej rady SR. Bez podpory koalície nie je možné návrh schváliť, keďže ide o ústavný zákon, na ktorého zmenu je nevyhnutných aspoň 90 hlasov. Pri súčasných parlamentných počtoch však samotná koalícia ani opozícia nemajú dostatok hlasov a tak by museli hlasovať spoločne.

Milan Ondrík
Zobraziť galériu (57)
Milan Ondrík  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Čo sú Mečiarove amnestie

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Vladimír Mečiar
Zobraziť galériu (57)
Vladimír Mečiar  (Zdroj: YouTube)

O čom je film Únos

Pod réžiu a scenár Únosu sa podpísala Mariana Čengel Solčanská, ktorá má na svojom konte filmy ako Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2010), Miluj ma alebo odíď (2012) a rozprávku Láska na vlásku (2014). Ako uviedol Marek Maďarič, réžie politického trileru, v ktorom sa mocou posadnutí predstavitelia štátu neštítia žiadneho zločinu, aby si upevnili pozíciu neobmedzených vládcov, sa zhostila veľmi dobre. "O to skôr, že sa inšpirovala veľmi živou históriou, čo ju mohlo zviesť na lacné a povrchné stvárnenie. Myslím, že sa tomu vyhla, daný príbeh nestvárnila čierno-bielo, bolo to pôsobivé. Keď to porovnávam s podobnými pokusmi v českej kinematografii, ktoré sa snažili zobraziť divoké 90. roky, podsvetie a mix politiky a organizovaného zločinu, dopadli podľa mňa ďaleko, ďaleko horšie ako tento film."

Únos vstupuje do kín 2. marca. Vo filme účinkujú Rebeka Poláková, Milan Ondrík, Dano Heriban, David Hartl, Vladislav Plevčík, Tomáš Hanák, Ján Greššo, Juraj Hrčka, Maroš Kramár, Ingrid Timková a ďalší.

Pozrite si, aké celebrity zavítali na premiéru filmu

Ján Hrčka
Zobraziť galériu (57)
Ján Hrčka  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Rebeka Poláková
Zobraziť galériu (57)
Rebeka Poláková  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Dano Heriban
Zobraziť galériu (57)
Dano Heriban  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Rapper Kali, ktorý naspieval piesne trailerov
Zobraziť galériu (57)
Rapper Kali, ktorý naspieval piesne trailerov  (Zdroj: TASR - Dano Veselovský)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Silvia Šuvadová
Zobraziť galériu (57)
Silvia Šuvadová  (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Prvý slovenský triler o
Zobraziť galériu (57)
 (Zdroj: Ján Zemiar, Marko Erd)

Viac o téme: SlovenskoVladimír MečiarMichal KováčSISÚnos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu