Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Andrej nakrútil extrémne VIDEO z hôr: Divoká víchrica v Malej Fatre tvárou v tvár

Ľúty boj so živlom. Zobraziť galériu (4)
Ľúty boj so živlom. (Zdroj: Youtube/Andy Synák)

ŽILINA – Slovákov od prechádzok po milovaných horách neodradí ani vietor a mráz. Hoci meteorológovia a horskí záchranári už niekoľko dní upozorňujú na extrémne silný vietor vo vyšších polohách, Andrej sa vybral na malofatranský Veľký Kriváň. Pozrite sa, ako sa živly pohrávali so zasneženou krajinou.

„Pri výstupe na Veľký Kriváň nás privítala víchrica a úplne zľadovatený terén. Našťastie sme si ako vždy pozreli výstrahu od Horskej záchrannej služby a vhodne sa na tieto podmienky pripravili,“ komentoval svoje video turista Andrej. Na pondelok 27. februára, keď spolu s kamarátom vystupoval na Veľký Kriváň v Malej Fatre (1 709 metrov), vydali meteorológovia výstrahu pred silným vetrom, ktorý v polohách nad 1 500 metrov miestami v nárazoch dosahoval rýchlosť 32 – 40 metrov za sekundu (115 – 145 km/h).

Absolútny rekord na Lomnickom štíte: Ani meteorológovia neveria vlastným očiam

Andrej nakrútil extrémne VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Andy Synák)

„Situácia na videu potvrdzuje, že aj v Malej Fatre sa môže behom chvíle zmeniť počasie a netreba zimné podmienky podceňovať, ani keď už v dolinách zliezol sneh a prichádza jar,“ upozornil Andrej, ktorý turistom radí, aby si pred výstupmi nezabudli vziať stúpacie železá.

Ďalšie varovanie pred vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred možnou poľadovicou a silným vetrom prevažne v severnej a západnej časti Slovenska. O výstrahách informuje na svojej internetovej stránke. SHMÚ vydal na dnešné ráno výstrahu pred poľadovicou, ktorá sa môže tvoriť na území Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja.

Pre viaceré okresy platí výstraha I. stupňa. V Prešovskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji bude navyše fúkať aj silný vietor a to najmä na horách. Jeho rýchlosť môže v nárazoch dosiahnuť až 140 km/h. V okresoch Košice, Michalovce, Sobrance a Trebišov platí výstraha pred možnými povodňami.

Andrej nakrútil extrémne VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Andy Synák)

Víchrica však tento týždeň nevyčíňala len v Malej Fatre, ale aj v Tatrách, kde skosila takmer 2 000 živých stromov, čo podľa odborníkov predstavuje 1 335 kubických metrov (m3) dreva. Najväčšie škody na lesných porastoch v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) zanechal vietor v ochrannom obvode Tatranská Javorina, Oravice a Červený Kláštor.

Andrej nakrútil extrémne VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Andy Synák)

Viac o téme: VíchricaMalá Fatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu