Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Absolútny rekord na Lomnickom štíte: Ani meteorológovia neveria vlastným očiam

Lomnický štít Zobraziť galériu (4)
Lomnický štít (Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka)

VYSOKÉ TATRY – Na Lomnickom štíte v piatok namerali najsilnejší náraz vetra minimálne od roku 1951. Vietor tu v náraze dosiahol rýchlosť 222 km/h. Informuje o tom meteorológ Miroslav Šinger na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Takáto rýchlosť predstavuje podľa jeho slov nový absolútny rekord na stanici Lomnický štít. „Len štvrtý raz ide o hodnotu vyššiu ako 200 km/h,“ spresnil. Doposiaľ najsilnejší náraz vetra - 220 km/h bol na Lomnickom štíte nameraný 11. februára 2011. Absolútny celoslovenský rekord však nebol podľa Šingera prekonaný. Ten má hodnotu 283 km/h a bol nameraný na Skalnatom plese.

Zlá správa pre milovníkov Álp: Koniec dovolenky na snehu, vedci zverejnili smutnú štúdiu

„Najvyššia priemerná rýchlosť dosiahla 108 km/h, čo je sila mohutnej víchrice. Zaujímavé však je, že to nebolo v rovnakom čase, v akom sme zaznamenali najsilnejšie nárazy vetra. Dôvod je vo vertikálnom teplotnom zvrstvení. Okolo poludnia sa na úrovni vrcholov Tatier vytvorila stabilná inverzná vrstva, nad ktorou sa výrazne znížilo trenie o zemský povrch, čoho dôsledkom bolo výrazné zosilnenie priemernej rýchlosti vetra tesne nad touto vrstvou a zoslabnutie nárazov. Naopak, pod touto vrstvou zoslabla aj priemerná rýchlosť, aj nárazy vetra,“ vysvetlil meteorológ.

Priebeh nárazov vetra z automatickej stanice Lomnický štít 24.2.2017.
Zobraziť galériu (4)
Priebeh nárazov vetra z automatickej stanice Lomnický štít 24.2.2017.  (Zdroj: SHMÚ)

Priebeh priemernej rýchlosti vetra z automatickej stanice Lomnický štít 24.2.2017.
Zobraziť galériu (4)
Priebeh priemernej rýchlosti vetra z automatickej stanice Lomnický štít 24.2.2017.  (Zdroj: SHMÚ)

Lavínové nebezpečenstvo je mierne

Vo vysokých polohách Vysokých Tatier (nad 1500 metrov nad morom) je mierne, vo Fatrách a Nízkych Tatrách malé lavínové nebezpečenstvo. Informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

„Za predchádzajúcu periódu sneženia napadlo do 30 centimetrov nového snehu, a to len v najvyšších polohách Tatier. Vietor o sile víchrice sneh premiestnil na záveterné svahy a žľaby prevažne južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie, kde sa vyskytujú menej stabilné dosky a vankúše. Tieto nebezpečné útvary sú uložené na tvrdom podklade a vplyvom ochladenia sú krehké,“ uviedol Biskupič. 

Absolútny rekord na Lomnickom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko/MVSR)

Zvlášť opatrný treba podľa neho byť pri prechode zo starého snehu do vetrom vytvorených náfukov. Takéto miesta predstavujú zvýšené riziko uvoľnenia lavín, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení a na strmých svahoch. „V polohách nad 1500 metrov nad morom očakávame menšie prachové lavíny a splazy. V nižších polohách je sneh po ochladení tvrdý až kôrovitý,“ doplnil Biskupič.

Ako dodal, v teréne je sneh vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne a je rôznorodý. V miestach, kde pršalo, je zmrznutý, v stredných a vyšších polohách je prachový sneh na tvrdom podklade. Nebezpečné sú najmä miesta na záveterných stranách hrebeňov a žľabov. Na hrebeňoch je sneh väčšinou sfúkaný až na podkladovú vrstvu.
 

 

Viac o téme: RekordPočasieVietorLomnický štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu