Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zaplatiť alebo roztrhať? Čo treba urobiť s novými faktúrami za energie, úrad zverejnil ceny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Čo s faktúrami za energie? Otázka, ktorú rieši v súčasnosti mnoho Slovákov, doteraz nebola poriadne zodpovedaná. Otázka energií dokonca rozkývala aj stabilitu vládnej koalície. Regulačný úrad však zverejnil nové informácie, ktoré by mali vyriešiť problémy s faktúrami. Poskytol návod, čo s nimi.

Úrad oznamuje, že v súčasnosti ukončuje vydávanie cenových rozhodnutí podľa novej vyhlášky o elektroenergetike č.18/2017 Z. z. Cenové rozhodnutia sú účinné od 1. januára 2017 v súlade s ustanoveniami zákona č. 250/2012 Z. z. a § 46 vyhlášky č.18/2017 Z. z.

Pre všetkých odberateľov platia v roku 2017 ceny na úrovni roka 2016, a to od 1. januára 2017.

V prípade vyúčtovacích faktúr, ktoré obsahujú aj obdobie mesiacov január, prípadne aj február roku 2017, by mali dodávatelia na základe nových cenových rozhodnutí vystaviť odberateľom opravné faktúry, resp. dobropisovať rozdiel v cene.

  • Ak odberatelia vyúčtovacie faktúry, ktoré obsahujú aj vyúčtovanie reálnej spotreby za január, prípadne aj február 2017 nezaplatia a dodávateľ im obratom nevystaví opravnú vyúčtovaciu faktúru, môžu sa obrátiť na úrad.
  • Všetci odberatelia, ktorí svoje vyúčtovacie faktúry a prípadne aj preddavkové platby  už zaplatili, v žiadnom prípade nebudú poškodení, keďže prípadný rozdiel im bude zúčtovaný v nasledujúcej vyúčtovacej faktúre.

Úrad zdôrazňuje, že nemá zákonnú právomoc vstupovať do obchodných vzťahov medzi dodávateľom a odberateľom.

Keďže situácia, ktorá nastala nie je vo vzťahu k úprave preddavkových platieb a vyúčtovacích faktúr legislatívne upravená, úrad odporúča dodávateľom nasledovné:

  • pri vyúčtovacích faktúrach, ktoré obsahujú mesiace január, prípadne aj február 2017, čo najskôr pristúpiť k vystaveniu opravných faktúr, resp. dobropisov, ktoré by zohľadnili rozdiely v cenách, ktoré vznikli vydaním nových cenových rozhodnutí od 1. januára 2017 a zrušením predchádzajúcich cenových rozhodnutí, na základe ktorých boli vystavené vyúčtovacie faktúry.
  • pri preddavkových platbách využiť právnu úpravu zákona o energetike a pravidiel trhu, ktorá umožňuje dodávateľom navrhnúť zmenu výšky preddavkových platieb pri zmene ceny z vlastnej iniciatívy.

Cenové konania pre vodu sa ukončia v priebehu budúceho týždňa.

Viac o téme: PlynEnergieÚRSO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu