Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúci výsledok práce najkľúčovejšieho úradu v boji s mafiou a korupciou: FOTO Topiča káuz

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik Zobraziť galériu (5)
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Zdroj: SITA, TASR/ archív)

BRATISLAVA - Viete kto je Dušan Kováčik? Na túto otázku by pozitívne pravdepodobne odpovedalo minimum Slovákov. Šéf Špeciálnej prokuratúry bojuje s mafiou, kriminalitou a zločinmi. Aká je výsledok jeho dlhoročnej práce? Budete prekvapení.

Za posledných osem rokov nepodal Dušan Kováčik ani jednu obžalobu v 61 prípadoch, ktoré osobne dozoroval. Toto je vizitka nezávislého Špeciálneho prokurátora. Upozornil na to denník N. Jeho úrad má bojovať proti zločinu a korupcii. "Posledných osem rokov žije špeciálny prokurátor, ktorý dozoruje aj kauzu Gorila, vo svete, kde v prípadoch, ktoré sám dozoruje, nepodáva obžalobu. Na Úrade špeciálnej prokuratúry je jediný s takouto štatistikou," píše portál s tým, že počet podaných žalôb zverejnil až potom, keď mu to prikázal Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Kováčik v parlamente
Zobraziť galériu (5)
Kováčik v parlamente  (Zdroj: SITA, TASR/ archív)

Na úrade Špeciálnej prokuratúry nepracuje žiadny takýto prokurátor, ktorý nepodal ani jednu žalobu. Je to neštandardné, nedôveryhodné a podozrivé,“ vravia na tento fakt viacerí prokurátori. ďalšie podozrenie z jeho činnosti vyplýva z postupu pri kauze Bašternák. Jeho spis priradil sebe, aj keď nemá skúsenosti ani ekonomické vzdelanie. Kauza Bašternák je pritom ukážkový príklad podozrenia z daňovej kriminality vhodný pre ekonomicky zameraných prokurátorov.

Šokujúci výsledok práce najkľúčovejšieho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, TASR/ archív)

Obdobie bez žalôb sa začalo v roku 2008. Od roku 2004 do roku 2008 podľa časopisu .týždeň podal dokopy 12 obžalôb. Za posledných vyše 8 však nepodal ani jednu. Okrem Bašternáka sa "preslávil" Kováčik aj ďalšími kauzami, kde nevidel dôvod ich vyšetrovať.

"Bašternák nie je prvá citlivá kauza, pri ktorej Kováčik nevidel dôvod vyšetrovať ju. Vyhodnotil tak aj nahrávku hlasu podobného premiérovi Robertovi Ficovi alebo čierne sponzorské peniaze a zmluvy s oligarchami pre stranu Smer. Kováčik v prípadoch ani len formálne nezačal stíhanie, ktoré by umožnilo dať napríklad vypracovať znalecké posudky, či ide o hlas premiéra Roberta Fica, alebo či ide o podpisy podnikateľov uvedených na sponzorských zmluvách so Smerom," informujú noviny.

Šokujúci výsledok práce najkľúčovejšieho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, TASR/ archív)

Napriek tomu, že Kováčik je vo svojej funkcii dlhé roky, dlhé roky tam ešte zostane. Tretie funkčné obdobie mu končí 1. septembra 2021. V roku 2014 ho v tajnej voľbe zvolilo do funkcie 92 zo 118 poslancov parlamentu so smeráckou väčšinou.

OĽaNO-NOVA chce mimoriadny výbor ku Kováčikovi

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR by sa mal pozrieť na činnosť špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Myslí si to hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré mieni rokovanie výboru iniciovať. Má sľúbené podpisy piatich opozičných poslancov. Zároveň sa domnieva, že by Kováčik mal z funkcie špeciálneho prokurátora odstúpiť.

"Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo svojej funkcii za posledných osem rokov nepodal v 61 prípadoch ani jednu obžalobu. Spomeňme kauzy Gorila, Hlas podobný Ficovi alebo Bašternák. Vo všetkých ide o podozrenia zo spáchania korupcie a závažnej protispoločenskej činnosti vrcholnými predstaviteľmi štátu," uviedol člen výboru Ján Marosz (OĽaNO-NOVA).

Je preto podľa neho nevyhnutné, aby poslanci ústavnoprávneho výboru skontrolovali Kováčikovu činnosť. "Aby sa verejnosť mala možnosť presvedčiť, či špeciálny prokurátor vykonáva svoju funkciu zodpovedne, nestranne a spravodlivo," doplnil poslanec.

Viac o téme: Špeciálny prokurátorDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu