Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci, ktorí stopli prohibíciu, vyzvali primátora: Chren hovorí o dohode pre všetkých

Poslanci k tému hazardu Zobraziť galériu (6)
Poslanci k tému hazardu (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Bratislavčanov už niekoľko týždňov sužuje ostro sledovaná kauza okolo hazardu v hlavnom meste. Mestskí poslanci na zastupiteľstve potopili petíciu občanov, ktorá chcela zakázať hazardu celoplošne. Primátor Ivo Nesrovnal hovorí o hanebnosti. Poslanci, ktorí petíciu hlasovaním nepodporili, sú striktne za reguláciu hazardu a prichádzajú s ďalším riešením.

"Nepoznám ani jedného poslanca, ktorý by bol za hazard. Bolo nám znemožnené hlasovať za reguláciu, jediné, čo žiadame, je spravodlivé hlasovanie. Tak jedine podporíme znenie VZN- ka," vyhlásil na úvod tlačovky poslanec mestského zastupiteľstva Martin Chren a doplnil, že im bolo znemožnené demokratické hlasovanie, ktoré ukladá zákon.

Poslanec Martin Borgula hovoril, že boli za tvrdú reguláciu hazardu, plošný zákaz je podľa neho cestou do pekla. "Sú dve skupiny poslancov, a to tzv. marketingoví poslanci, ktorí chcú len kapitál pre svoju stranu a my, ktorí hľadáme skutočné riešenie hazardu v Bratislave," vysvetlil. "Chceme ísť cestou riešenia a nie konfrontácie, cestou, na ktorej sa všetci zhodneme," podporil slová kolegov poslanec Slavomír Drozd. 

Chren chce predložiť opätovne návrh VZN, no nie v presne pôvodnom znení. "Chceme rozdeliť hlasovanie na štyri body, aby sme mohli hlasovať o každom bode zvlašť. Na schválenie každého bodu treba trojpätinovú väčšinu. My chceme spravodlivé a férové hlasovanie," uviedol Chren s tým, že kompromis vidí reálne: "Primátor je predsedom petičného výboru. Vyhlásil, že zvolá predsedov poslaneckých klubov, aby o našom návrhu konštruktívne rokovali."  

Poslanci, ktorí stopli prohibíciu,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Demagógia zo strany aktivistov

Podľa poslancov, ktorí za obsolútny zákaz hazardu nezahlasovali, šíri veľká skupina aktivistov demagógiu. "Nikto z nás nehlasoval za zákaz hazardu. My sme len nechceli potopiť reguláciu hazardu. Namiesto prohibície žiadame reguláciu. Bohužiaľ, zákon bol postavený tak, že zatiaľ regulácia nebola prípustná," vysvetlil Chren a Borgula dodal: "V dobe, keď sa podpisovala petícia platil len zákaz alebo úplné voľno. Dnes je možnosť voľby, lebo sa zmenil zákon. Preto chceme reguláciu. Prihliadame aj na turistov, Bratislavčanov, aj na štátny rozpočet."  

Poslanec Drozd podporil slová kolegov s tým, že novela prináša aj reguláciu, ktorá hovorí o možnosti zohľadnenia petície a regulácii hazardu. "Sme za reguláciu hazardu a upozorňujeme, že kde sa schválila prohibícia, teda totálny zákaz, nedopadlo to dobre," dôvodil Chren. 

Poslanci, ktorí stopli prohibíciu,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Som za reguláciu hazardu,primátorovi som to vysvetlila, povedala Farkašovská

Námestníčka primátora Bratislavy Ľudmila Farkašovská už vysvetlila primátorovi Ivovi Nesrovnalovi, prečo sa minulý týždeň rozhodla nehlasovať za absolútny zákaz umiestnenia herní v Bratislave. "Ja som za veľmi prísnu reguláciu hazardu. Využila som svoje legitímne právo nehlasovať, a to preto, že mi nebolo umožnené o tej prísnej regulácii hlasovať. Dalo sa hlasovať len o totálnom zákaze a ten nepovažujem za dobré riešenie pre Bratislavu," uviedla Farkašovská.

K tomu, aby nehlasovala za absolútny zákaz herní, ju podľa nej nikto netlačil, rovnako ani k tomu, aby hlasovala za či proti. Farkašovská priznáva, že poslanci i vedenie mesta je niekoľko týždňov pre hazard pod tlakom. Ako podotkla, dostala množstvo SMS správ i mailov, medzi ktorými boli aj výhražné.

O návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o umiestnení herní v Bratislave chce však ďalej rokovať. "Verím, že zvíťazí rozum a nie sila slov. Jediná cesta je rokovanie a dohoda," tvrdí. Poslanecký Klub pre Bratislavu, ktorého je členkou, presadzuje, aby sa jednotlivo hlasovalo o tom, či sa môžu herne nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. Za absolútny zákaz umiestnenia herní nehlasoval ani prvý námestník primátora Milan Černý z Otvoreného klubu. Za hlasovala len námestníčka primátora Iveta Plšeková.

Primátor avizoval, že sa s Černým a Farkašovskou o ich postoji porozpráva. "Je to veľmi ťažké a závažné zlyhanie," konštatoval Nesrovnal, avšak s tým, že pripúšťa úvahy o druhej šanci pre nich. Mesto navrhovalo vo VZN absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy. Herne nechcelo ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Zákaz však minulý týždeň mestským zastupiteľstvom neprešiel, keď zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali. Herne sa tak môžu naďalej nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. Primátor Nesrovnal chce, aby o VZN mestskí poslanci opätovne rokovali a hlasovali.

VZN o zákaze hazardu poslanci neschválili 

Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou. Za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných, čo znamená, že chýbal iba jeden hlas. 

Sedemnásti bratislavskí mestskí poslanci, ktorí nesúhlasia s absolútnym zákazom hazardu na území hlavného mesta, chcú aj naďalej presadzovať jeho prísnu reguláciu. Odôvodňujú to tým, že plošná prohibícia hazardu by preukázateľne priniesla mnoho neželaných dôsledkov, ako rozmach nelegálnych herní spojený s ďalšou kriminalitou. V tejto súvislosti zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva, aby sa téma opätovne otvorila a aby sa schválilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o regulácii hazardu.

Poslanci, ktorí stopli prohibíciu,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR Štefan Puškáš)

Zároveň však dávajú verejný prísľub, že ak sa regulácia ukáže ako neúčinná, sú ochotní o plošnom zákaze hlasovať na budúci rok. "Chceme, aby zo sídlisk a z obytných štvrtí zmizli herne, ktoré ľuďom vadia a prekážajú. Zároveň si uvedomujeme, že hazard nezmizne jednoduchým zákazom, ako sa snažia presviedčať niektorí aktivisti a politici," uvádza sa v tlačovom vyhlásení poslancov. Poukazujú pritom na fungovanie regulácie v mestách ako Viedeň či Budapešť, kde zostali zachované kasína napr. v hoteloch.

Ruleta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Sú preto pripravení ďalej rokovať o téme hazardu v hlavnom meste a otvorení sú aj novým podnetom. Naďalej však zastávajú názor, že sú to práve oni, ktorí bojujú za "správne a funkčné riešenie" pre mesto a že celú petíciu Bratislavčanov potopil primátor mesta Ivo Nesrovnal. A to tým, že poslancom znemožnil hlasovanie o regulácii hazardu na území hlavného mesta a postavil ich pred rozhodnutie - plošný zákaz alebo nič. Sú totiž presvedčení, že "správnym postupom je najprv prijať reguláciu a k najstriktnejším, nezmeniteľným zákazom, ktoré vyvolávajú pre mesto mnohé riziká, pristúpiť až úplne nakoniec, keď sa ostatné riešenia neosvedčia."

Primátor hovorí o hanebnosti

Primátor sa v tomto smere obhajuje tým, že všetko bolo v súlade s rokovacím poriadok a na predloženie VZN o absolútnom zákaze ho zaväzovala petícia a tiež uznesenie mestského zastupiteľstva z januára tohto roka. "26. januára ma tí istí poslanci zaviazali, aby som predložil návrh uznesenia, ktorý obsahuje zákaz. Keby chceli, mohli. Neurobili to, hlasovali proti a teraz hľadajú vinníkov a vyhovárajú sa. Je to hanebné," konštatuje primátor na margo vyjadrení, podľa ktorých im nebolo umožnené hlasovanie o regulácii. Poslanci sú tiež údajne pripravení rokovať aj o ďalších podmienkach.

Ľudia protestujú proti hazardu.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Zákaz mestským zastupiteľstvom neprešiel

Mesto navrhovalo absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy. Herne nechcelo ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Návrh všeobecne záväzného nariadenia vychádzal z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustil v máji 2015 primátor Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí a ktorú podpísalo všetkých 45 poslancov. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98.118 podpisov.

Zákaz však mestským zastupiteľstvom neprešiel, keď zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali. To znamená, že herne sa tak môžu nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu.
 

Viac o téme: PoslanciHazardMestské zastupiteľstvoKasínaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu