Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci sú zhrození: Ako pustili Mira, ktorý opäť vraždil? Bude sa to opakovať, tvrdia zodpovední

Miroslav je od včera stíhaný vo väzbe Zobraziť galériu (2)
Miroslav je od včera stíhaný vo väzbe (Zdroj: Foto: Facebook, Thinkstock)

BANSKÁ BYSTRICA - Celým Slovenskom otriasa prípad brutálnej vraždy Evy (†28) z Novej Bane. Vrah ju chladnokrvne dobodal. Polícia z otrasného skutku podozrieva Miroslava, ktorý sa len pred siedmimi mesiacmi dostal z väzenia na slobodu po tom, čo ho sudca podmienečne prepustil. Na to, ako je vôbec možné, že obzvlášť nebezpečného recidivistu prepustili, sme sa pýtali odborníkov.

Rodina, priatelia a blízki sa s brutálnou smrťou mladej Evy nedokážu vyrovnať. Najbližších sužujú najmä myšlienky na dcérky (12,7), ktoré prišli o milovanú mamičku. Ako uviedla mama a brat nebohej ženy pre televíziu Markíza, Eva s Miroslavom chodila niekoľko mesiacov, no chcela sa s ním rozísť, lebo začala tušiť, že niečo nie je v poriadku. O Miroslavovej kriminálnej minulosti údajne nevedela, pretože jej pravdu nehovoril. Niekoľko dní pred smrťou prežili spoločne u nej doma, potom ho mala odviesť do Banskej Bystrice a vrátiť sa.  

Verejnosť je v šoku z toho, ako je možné, že sa Miro napriek svojej násilnej minulosti dostal vôbec na slobodu. Prečo nikto neskúmal jeho psychologický profil. Podľa polície zasadil vrah svojej obeti neuveriteľných 59 rán nožom. Bodal ju do oblasti hlavy a šije, kľúčnej kosti, pleca, ramena, do rúk a prstov. Miroslav sa na polícii sám prihlásil a už sa postavil aj pred sudcu pre prípravné konanie. "Sudca rozhodol o vzatí M.Š. do väzby. Dôvodom bola tzv. úteková väzba a tzv. preventívna väzba. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici," informovala hovorkyňa banskobystrického krajského súdu Adriána Vašková. Miroslav je stíhaný vo väzbe v Banskej Bystrici.      

Ako je možné, že sa Miroslav dostal na slobodu?

Miroslav má otrasnú minulosť, za ktorú pykal vo väzení. Násilne sa správal k ženám, s ktorými mal intímny pomer. V roku 1989 polial svoju priateľku Zuzanu kyselinou sírovou, za ublíženie na zdraví si odsedel šesť rokov. V roku 1999 zaškrtil tehotnú priateľku Evu (†18) po tom, čo mu oznámila, že sa s ním chce rozísť a ísť na potrat. V oboch prípadoch sa ženám vyhrážal, že ich pomelie v mlynčeku na mäso. Za vraždu dostal trest 23 rokov odňatia slobody. Už vtedy ale jeho konanie súd označil za obzvlášť nebezpečnú recidívu. Výnimočný trest súd odôvodnil zvýšeným stupňom spoločenskej nebezpečnosti a sťaženej možnosti nápravy páchateľa.

Slováci sú zhrození: Ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Facebook, Thinkstock)

Podmienečné prepustenie po dvoch tretinách odsedenia trestu

Naposledy si Miroslav odpykával trest vo väznici v Dubnici nad Váhom. Po odsedení dvoch tretín uloženého trestu mohol žiadať o podmienečné prepustenie. "Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení odsúdeného súd skúma, či sú splnené podmienky, ktoré stanovuje zákon. Prvou podmienkou je, aby odsúdený vykonal zákonom určenú časť trestu. Druhou podmienkou je, aby vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojim správaním preukázal polepšenie. No a treťou podmienkou je dôvodný predpoklad, že v budúcnosti odsúdený povedie riadny život," uviedol hovorca trenčianskeho krajského súdu Roman Tarabus. 

Súd pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení prihliada aj na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva. V tomto prípade bol odsúdený pôvodne zaradený na výkon trestu do tretej, teda najprísnejšej nápravnovýchovnej skupiny. Počas výkonu trestu postupne súdy v Trnavskom kraji rozhodli o jeho preradení do ústavu so stredným stupňom stráženia a neskôr do ústavu s minimálnym stupňom stráženia, kde trest vykonával v čase rozhodovania o podmienečnom prepustení.


Prečítajte si aj:

Hrozivé fakty po vražde Evy v Bystrici: Temná minulosť, po hnusných zverstvách Mira pustili

Najbrutálnejšia vražda v tomto roku! FOTO Desivý pohľad pre policajtov, Eva dobodaná 59 ranami


Vzorný väzeň?

O Miroslavovom prepustení rozhodoval senát Okresného súdu Trenčín. "Senát mal k dispozícii hodnotenie odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody, ktoré bolo pozitívne, okrem iného odsúdený vo výkone trestu bol 13 krát disciplinárne odmenený, ani raz nebol disciplinárne potrestaný, jeho podmienečné prepustenie s ochranným dohľadom odporučil riaditeľ ústavu na výkon trestu. S rozhodnutím senátu o podmienečnom prepustení odsúdeného sa stotožnil aj prokurátor, ktorý sa vzdal práva na podanie sťažnosti," vysvetlil Tarabus.

Policajti teraz budú skúmať Miroslavov psychický stav. "V tomto prípade neboli porušene žiadne predpisy, ale podľa môjho názoru sa mal psychológ pozrieť na tú osobu z hľadiska charakteru, jej osobnosti, či nemá recidívne sklony," povedala rektorka akadémie Policajného zboru Lucia Kurillovská pre televíziu. Podľa nej by tak mali súdy postupovať v prípadoch vrážd a násilných trestných činov. Senát trenčianskeho súdu Miroslavovi pri podmienečnom prepustení uložil ochranný dohľad, zakázal piť alkohol, užívať drogy a prikázal podrobiť sa výchovnému programu.  

Na celý prípad sa pozrie aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "V rámci kompetencií, ktoré má ministerstvo spravodlivosti, sa pozrieme na to, či a ako bol dodržaný proces, či niekde nedošlo k chybe, aj keď zatiaľ sa to tak nejaví. V každom prípade je to nešťastná udalosť," uviedol Peter Bubla, hovorca Ministerstva spravodlivosti SR.

Viac o téme: VraždaBanská BystricaMiroslav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu