Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké varovanie pred silným vetrom: MAPA okresov, kde hrozí víchrica

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Na horách na severe Slovenska bude v nasledujúcich dňoch silný vietor dosahujúci rýchlosť víchrice. Slovenský hydrometeorologický úrad (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom pre okresy Žilina, Martin, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno a Poprad.

Vietor tu v oblasti nad pásmom lesa podľa meteorológov dosiahne v nárazoch rýchlosť 32 až 39 m/s (115 až 140 km/h). "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť škôd je vysoká," varuje SHMÚ.

SHMÚ zároveň upozorňuje aj na aktuálne hydrologické výstrahy. Tie sa týkajú štyroch okresov stredného Považia, konkrétne Trenčína, Ilavy, Púchova a Považskej Bystrice, a tiež dvoch okresov horného Považia a Liptova, a to Martina a Žiliny-Rajčanka. "Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a pretrvávajúci dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín tokov s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov," informuje na svojej webovej stránke SHMÚ. Výstraha prvého stupňa predbežne platí do piatka do 13.00 h. 

V súčasnosti by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy. Rovnako zjazdné by mali byť aj horské priechody. Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje vodičov na zvýšené riziko vzniku námrazy a poľadovice na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a vodných tokoch. Pozor si treba dávať aj na úsekoch s nižšou viditeľnosťou. Dohľadnosť do 50 m je v lokalitách Ďurďošík, Lipany a Záborské a do 100 m Dargov a Široké.

Veľké varovanie pred silným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Veľké varovanie pred silným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Viac o téme: PočasieVíchrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu