Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chrípka naďalej sužuje Slovensko: Chorobnosť stále presahuje úroveň epidémie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Chorobnosť na chrípku presahuje úroveň epidémie aj naďalej vo všetkých krajoch. Chorých v ambulanciách však stále ubúda. Lekári tento týždeň nahlásili 68.102 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky.

Chorobnosť na ARO v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 13,8 percenta. Najvyššia bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov, informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 9576 ľudí, chorobnosť klesla o 21,3 percenta. Najčastejšie ochoreli 15- až 19-roční. Pre chrípkové prázdniny museli zatvoriť 52 materských, 48 základných a dve stredné školy. Aj tento týždeň sa zaznamenali prípady akútneho respiračného ochorenia (SARI), a to u štyroch ľudí. Celkovo sa tak v rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenalo 26 prípadov.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu.

Viac o téme: ChrípkaEpidémia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu