Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mimoriadny stav v Bratislave: Nesrovnal hovorí o podraze, za pokračovanie hazardu môže aj on!

Ivo Nesrovnal Zobraziť galériu (4)
Ivo Nesrovnal

BRATISLAVA - Hazard v Bratislave neskončí, čo poriadne nahnevalo primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Na súčasnú situáciu reagoval na dnešnej tlačovke, kde nešetril tvrdými slovami.

Poslanci riešili hazard takmer celý štvrtok, no k hlasovaniu sa dostali až tesne pred deviatou hodinou večer. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou. Za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných, čo znamená, že chýbal iba jeden hlas. Petícia, ktorá žiadala zákaz hazardu na celom území mesta, tak nakoniec vyšla nazmar.

„Všetci vieme, čo za nehoráznosť sa tu stala. Ďakujem všetkým, ktorí vyjadrili svoj názor. Chcem podakovať tým poslancom, ktorí hlasovali za vôľu občanov," vyjadril svoju rozhorčenosť na úvod tlačovky primátor Bratislavy a zároveň v bodoch zhrnul, ako sa kauza okolo petície vyvýjala. 

Na jar 2015 sa starostovia mestských častí zhodli, že situácia sa stala neúnosnou a je potrebné ju riešiť. V máji toho istého roku 45 poslancov podpísalo petíciu. Následne mesto odovzradol na kontrolu podpisy občanov, z ktorých bolo platných 98 118 podpisov. Poslanci následne 26. januára tohto roku jednomyseľne požiadali primátora, aby predložil návrh úplného zákazu hazardu.

Téma hazardu týmto nekončí

Včera ale niektorí poslanci podľa Nesrovnala hanebne zmenili svoj názor. „Od vtedy do včera uplynuli tri týždne. Včera niektorí poslanci hanebne popreli svoje hlasovanie spred troch týždnov. Zmarili bezprecedentnú petíciu, ktorá kedy v Bratislave bola. Je jasné, že títo poslanci budú chcieť zhodiť vinu na iných, budú šíriť klamstvá, aby odvrátili pozornosť, lebo tak robia vždy. Zoznam je jasný a menovitý, kažný vidí, ako kto hlasoval a nehlasoval," uviedol Nesrovnal. 

Ľudia protestujú proti hazardu.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

"Pre mňa téma nekončí, zvolám petičný výbor a dohodneme sa na ďalšom postupe," uistil v závere tlačovky rozhorčený Nesrovnal. 

Zastupiteľstvo počas rokovania navyše neschválilo možnosť, aby VZN rozdelili na štyri časti, o každej by poslanci hlasovali zvlášť. Prvou kategóriou boli hotely, motely, penzióny, druhou obchod a služby, v tretej boli kultúra a verejná zábava, posledná kategória boli bytové domy.

Poslanci, ktorí hlasovali proti, chceli reguláciu

Niektorí poslanci, ktorí za zákaz hazardu nehlasovali, chceli presadiť jeho reguláciu. Podpísali petíciu, lebo vtedy nebola možnosť obmedzenia hazardu, ale iba plošný zákaz. Dnes je to inak, zákon sa zmenil.

"Prečo som nehlasoval za petíciu za Absolútny zákaz hazardu. Nikdy som nebol za celoplošný zákaz hazardu. Chcem, aby zmizli automaty z krčiem, herne z panelákov, ale chcel som zachovať kasína v hoteloch. Tí kolegovia, ktorí tlačili na absolútny zákaz vedeli, že to neprejde. Neboli ochotní ustúpiť ani centimeter a tak VZN neprešlo a na moju veľkú ľútosť sa zachránili aj automaty v krčmách, aj herne v panelákoch, ktoré sú najviac škodlivé pre obyčajného človeka ako som ja, alebo vy. Pre hlúpu zaťatosť sa nezakáže vôbec nič. Veľká škoda. Veľká," napísal na svojom facebookov profile bratislavský mestský poslanec Marián Greksa. 

Mimoriadny stav v Bratislave:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR Štefan Puškáš)

"Kompromis bol na stole, od rána platil procedurálny návrh, všeobecne odsúhlasený, že sa bude hlasovať za každý bod regulácie zvlášť - čo by umožnilo prísnu reguláciu so stopercentnou podporou. Večer, po ukončení rozpravy, sa zrazu primátor s pár poslancami rozhodli, že to zmenia, a zmanipulovali priebeh rokovania tak, že dali zopakovať nanovo hlasovanie o procedúre. Mečiarov valec zo Zlatej Idky, ktorý dnes predviedli Budajovci s primátorom a s Mostom, sme už raz zažili," napísal na sociálnu sieť Martin Chren.

Bajan vyzýva primátora na opätovnú diskusiu  

Bratislavský mestský poslanec a zároveň starosta Petržalky Vladimír Bajan vyzýva primátora hlavného mesta Nesrovala, aby našiel spôsob, akým by sa mohla diskusia o zákaze hazardu v Bratislave vrátiť opätovne na rokovanie mestského parlamentu. Reaguje tak na štvrtkové (16. 2.) rozhodnutie mestského zastupiteľstva. "Môže využiť mesiac na to, aby sme na najbližšom zastupiteľstve túto vec uzavreli. Dlžíme to podpísaným 130.000 obyvateľom Bratislavy," hovorí Bajan.

Mimoriadny stav v Bratislave:
Zobraziť galériu (4)

Zdôrazňuje, že tentoraz by to ale malo byť korektné a bez manipulácie. Tým podľa neho primátor dokáže, že to zákazom hazardu v meste a s postojom k petícii a petičiarom myslí vážne. Je totiž presvedčený, že práve primátor je ten, ktorý sklamal a podrazil petičiarov, a to tým, že "postavil vec na hranu a nútil nás rozhodnúť buď - alebo", aj napriek hlasom odbornej i laickej verejnosti. Plnú zodpovednosť za výsledok hlasovania tak podľa neho nesie primátor a jeho chaotické vedenie rokovania. To podľa neho spôsobilo, že ani napriek prvotným prísľubom nemohli hlasovať o regulácii hazardu, keďže zvažovali napr. ponechanie kasína v hoteloch. Nad konečným výsledkom hlasovania zastupiteľstva vyjadril Bajan rozčarovanie.

Stúpenci zákazu hazardu v MsZ chcú o prijatí VZN rokovať znova

Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí vo štvrtok (16.2.) hlasovali za absolútny zákaz hazardu v hlavnom meste, sa nevzdávajú. "Budeme žiadať, aby primátor opätovne predložil návrh VZN na úplný zákaz herní na najbližšie rokovanie zastupiteľstva v marci," uviedol nezaradený poslanec MsZ a člen petičného výboru za absolútny zákaz herní Ján Mrva. "Je možné, že doplníme dôvodovú správu k návrhu VZN, aby bol materiál právne nenapadnuteľný," doplnil. Zároveň budú stúpenci zákazu hazardu podľa jeho slov žiadať primátora Iva Nesrovnala, aby vyvodil personálne dôsledky voči svojim námestníkom Milanovi Černému (Otvorený klub) a Ľudmile Farkašovskej (Klub pre Bratislavu), ktorí sa rozhodli nehlasovať.

Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu 

Za výsledok včerajšieho celodenného rokovania k zákazu hazardu v hlavnom meste nesie plnú zodpovednosť chaotické vedenie schôdze zo strany pána primátora, ktoré spôsobilo, že poslanci
nemali možnosť napriek prísľubu a celodennej diskusii hlasovať o regulácii hazardu. Veľká časť poslancov zvažovala možnosť ponechať napríklad kasína v hoteloch a práve túto výnimku chceli uplatniť. Primátor najprv prisľúbil, že sa o tom na záver hlasovať bude aj bez hlasovania o
pozmeňovacom návrhu kolegu Slavomíra Drozda. Z nepochopiteľných dôvodov však svoj postoj zásadne zmenil a napriek tomu, že veľká časť diskutujúcich poslancov sa v rozprave prikláňala k regulácii, nie k úplnému zákazu, spôsobil chaos a tomuto postupu zabránil.

"Je to práve primátor, kto podrazil petičiarov a kto sklamal. Postavil vec na hranu a nútil nás rozhodnúť „buď - alebo" napriek mnohým hlasomodborníkov, ľudí z praxe, poslancov aj verejnosti, že to nie je čiernobiely problém. Sme proti hazardu, aj keď primátor tvrdí niečo iné. Práve on svojím prístupom spôsobil, že VZN v danom znení neprešlo," stojí v stanovisku klubu, kde sa ďalej uvádza: "Budeme žiadať, aby sme sa k hlasovaniu vrátili, tentokrát bez chaosu a manipulácií. A sme pripravení hlasovať podľa najlepšieho svedomia a vedomia, aby sme zakázali hazard tam, kde nemá čo robiť." Pod stanovisko sa podpísali Vladimír Bajan, Ľudmila Farkašovská, Peter Hanulík, Iveta Hanulíková, Slavomír Drozd, Radoslav Olekšák, Martin Borguľa, Roman Weinštuk.

 

 

 

Viac o téme: HazardBratislavaIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu