Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko trápi problém s počasím: Tentokrát sa objavil v Žiline, meteorológovia vydali upozornenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smog sa opäť stáva problémom, tentoraz v Žiline, kde Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral dva dni po sebe zvýšenú koncentráciu prachových častíc PM10. Z tohto dôvodu vydal SHMÚ signál "upozornenie" - prvý stupeň smogovej situácie.

 Ladislav Čaracký z SHMÚ zároveň upozornil na predpokladaný nárast koncentrácií prachových častíc v ovzduší. "Slovensko je v súčasnosti pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše a podľa meteorologickej prognózy nie je predpoklad výraznejšieho zlepšenia rozptylových podmienok dnes ani v nasledujúcich dvoch dňoch," objasnil.

Znečistenie ovzdušia môžu pocítiť najmä najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ktorými sú starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, najmenšie deti a tehotné ženy.

Akútne účinky sa u citlivých osôb môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, bolesťami hlavy, kašľom a u astmatikov záchvatmi a príznakmi z dráždenia dýchacích ciest. Pri dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 hrozia chronické účinky. Prejavujú sa zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu.

Tieto skupiny obyvateľstva by mali v čase smogovej situácie obmedziť pohyb a fyzickú námahu vonku, skrátiť vetranie a nevykonávať aktivity, pri ktorých unikajú do ovzdušia znečisťujúce látky, teda napríklad natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie.

Viac o téme: SmogŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu