Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smutný príbeh z Lučenca: Ľudia bojovali o život Simonky (†19), začalo to obyčajnou chorobou

Nebohá Simonka Zobraziť galériu (5)
Nebohá Simonka (Zdroj: Foto: Facebook)

LUČENEC - Slováci majú dobré srdcia. Dokázali to pred pár dňami, keď reagovali na výzvy zverejnené lučeneckou nemocnicou a na status, ktorý sa objavil na sociálnej sieti. Spojili sa, aby darovali najvzácnejšiu tekutinu ťažko chorej študentke Simonke. Aj napriek darovanej krvi a úpenlivej snahe lekárov, milovaná dcéra, kamarátka a spolužiačka vydýchla na sviatok sv. Valentína v lučeneckej nemocnici naposledy.

Pred pár dňami sa objavili výzvy. Prosby boli adresované všetkým, ktorí sú ochotní darovať krv krásnej mladej Simonke. Jej zlý zdravotný stav visel na vlásku a akútne potrebovala krvné doštičky. Status na sociálnej sieti zverejnil Simonkin blízky aj s popisom, aký nešťastný osud dievča postretol. Personál lučeneckej nemocnice, kde Simonku prijali, neváhal ani minútu a sám riaditeľ Július Höffer sa postaral o to, aby išla výzva na darovanie krvi aj z ich strany.    

Dobrí ľudia sa spojili a najvzácnejšiu tekutinu darovali. Aj napriek úpenlivej snahe a starostlivosti lekárov krásna Simonka v utorok ráno vydýchla naposledy. Transplantáciu mala podstúpiť v stredu. 

Smutný príbeh z Lučenca:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: fb)

Simonka z Lučenca začala v septembri študovať na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Z prijatia na vysokú školu sa veľmi tešila. Milovala život, všade navôkol rozdávala radosť, úsmev a dobrú náladu. Medzi priateľmi a spolužiakmi bola veľmi obľúbená.

Posledné dni života

Mladá študentka, žiaľ, dožila v lučeneckej nemocnici, kde ležala niekoľko dní. Uplynulý týždeň v piatok dvakrát skolabovala a upadla do umelého spánku, skončila na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny. Dievčaťu zlyhala imunita. V posledných dňoch života jej úplne chýbali biele krvinky. 

Smutný príbeh z Lučenca:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Simonka dostala najprv zápal priedušiek. Jej zdravotný stav sa však skomplikoval a pribudol zápal slinných žliaz a pásový opar. Dostávala antibiotiká, po ktorých jej zlyhala imunita. "Pacientke sme vybavili miesto na vyššom pracovisku, no jej zdravotný stav už nedovoľoval prevoz," uviedol riaditeľ lučeneckej nemocnice. Na sklonku života bola Simonka v umelom spánku napojená na prístroje. Mala silné horúčky, ktoré ustúpili, no svoj boj prehrala. "Žiaľ, napriek obrovskej snahe lekárov a celého zdravotníckeho personálu sme pacientke nedokázali pomôcť a v utorok ráno zomrela," povedal s obrovským zármutkom riaditeľ nemocnice a úprimne poďakoval všetkým darcom krvi od hasičov po bežných ľudí.  

Smutný príbeh z Lučenca:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Na sociálnej sieti už pribúdajú srdcervúce odkazy od blízkych priateľov, širokej verejnosti, ale aj dobrých ľudí, ktorí Simonke darovali krv, aj keď ju nepoznali. "A ja som ti tak veľmi chcela pomôcť, aj keď som ťa osobne nepoznala. Úprimnú sústrasť a veľa síl celej rodine," napísala na facebook Klaudy.   

Smutný príbeh z Lučenca:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Viac o téme: NemocnicaChorobaLučenecSimonka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu