Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prudká debata o cenách energií: Kaliňák sa pohádal s Remišovou, koaličná kríza na pretrase

Kaliňák, Hrnko a Remišová v nedeľnej politickej debate. Zobraziť galériu (7)
Kaliňák, Hrnko a Remišová v nedeľnej politickej debate.

BRATISLAVA - Koaličná kríza, škandál s cenami energií a vzrast extrémizmu na Slovensku. Toto boli hlavné témy debaty dnes na obed, kde sa stretli minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), poslanec Anton Hrnko (SNS) a poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (OĽaNO). Hrnko s Kaliňákom reagovali na problémy v trojkoalícii. Najprudšia hádka však bola k cenám energií a kto ponesie za to zodpovednosť.

Keď sme boli v úrade sami po výsledku volieb v roku 2012, tak všetci kritizovali, že nie je žiadna diskusia, všetko je jednotné. No tak je koalícia a v koalícii sú tri rôzne strany v tomto prípade, v ktorých má každý iný pohľad na rovnakú vec. V tomto prípade máme všetci traja rovnaký pohľad, ale jeho riešenie sa vždy nejakým spôsobom predstaví a potom sa o tom diskutuje. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister vnútra a podpredseda strany Smer-SD Robert Kaliňák.

Prudká debata o cenách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

Súčasnú situáciu v koalícii by krízou nenazval. "Z môjho pohľadu naším záujmom hlavne bolo ešte spred dvoch týždňov zriadenie mimoriadneho bodu na vláde, kde sme zavolali Holjenčíka a chceli sme okamžitú reakciu na cenový výmer, ktorý Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý je nezávislý, vyniesol, ale s ktorým vláda napríklad zásadne nesúhlasila a preto sme hľadali riešenia, akým spôsobom to urobiť. Dali sme jasný pokyn, že buď to úrad vyrieši sám alebo to vláda vyrieši zákonom," uviedol minister vnútra na margo bývalého predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka, ktorý vláde oznámil vo štvrtok (2. 2.) svoje odstúpenie z funkcie šéfa regulačného úradu.

Prudká debata o cenách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

Zároveň zdôraznil, že reakcia vlády bola jasná, že musí dôjsť k zmene cenového výmeru a musíme sa vrátiť do roku 2016 aj z hľadiska pravidiel. Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR a podpredsedu strany SNS Antona Hrnka nie je možné súčasnú situáciu nazvať krízou, keďže kríza má podľa neho iné charakteristické črty. "V každom prípade zákony v parlamente prechádzajú podľa toho, ako ich vláda predkladá. Parlament je funkčný, takže v tomto zmysle kríza nie je. Určitým spôsobom je spor, ktorý však pokladám za normálnu súčasť života, lebo bez sporu sa nijaké riešenie nemôže stiahnuť," uviedol Hrnko.

Prudká debata o cenách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

Každá politická strana má podľa neho svoj politický program a svoje priority, ktoré sa snaží presadiť. Nemyslí si však, že ide o osobné spory medzi predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). "Skôr si myslím, že sú tam osobné spory o tom principiálnom postoji k niektorým záležitostiam, ktoré súvisia s činnosťou úradu Holjenčíka a jeho samotného," dodal.

Prudká debata o cenách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) uviedla, že obaja, i premiér i predseda parlamentu sa neustále vyhovárajú na privatizáciu, avšak podľa nej keď sa privatizovalo, vo vláde boli práve ich koaliční partneri.

Prudká debata o cenách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

 V súčasnej situácii zlyhali podľa nej nominanti štátu, ktorí sú v energetických distribučných firmách. "Vaši ľudia, ktorých vy ste tam nominovali, odporučili schváliť cenové rozhodnutie a vy sa celý čas počas tejto krízy vyhovárate na to, že zlé distribučné spoločnosti, že zlé energetické závody a len vy tam máte svojich ľudí. Čo tam tí vaši ľudia robia? Berú odmeny za to, že sedia v dozorných radách predstavenstva a schvália cenové rozhodnutie a to sa netýka len Smeru-SD, tú zodpovednosť má aj SNS," uzavrela. Podľa nej sa tým, že odstúpil Holjenčík absolútne nič nerieši.

Prudká debata o cenách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

Anton Hrnko ďalej v televízii spomenul, že mnohým SNS prekáža. "Niektorým sa nepáči, že naša popularita rástla a spúšťajú nezmyselné kauzy, ako napríklad kauza Kapitán," doplnil. Kaliňák zas vyhlásil, že hnutie OĽaNO je vždy hlučné, vždy všetko vie najlepšie a všetkému rozumejú. "Pani Remišová je odborníčkou na energie i zdravotné sestry, ja nie. Ja nie som žiadny energetický odborník. Pani Remišová, keby ste chceli byť tá, ktorá má vždy rovnaký názor, museli by ste ako prvého kritizovať aj poslanca Miroslava Beblavého, pretože je to tiež mečiarovský privatizér. Nikdy som nepočul, že by ste to povedali, čiže vám vyhovujú len veľmi selektívne veci. Keď vám vyhovuje, tak si kopnete do predsedu SNS, nepamätám si však, že by pán predseda SNS mal priamo akcie, na rozdiel od pána Beblavého, ktorý ich mal. A to ste nepovedali ani raz. V tom je tá faloš, ktorá ide z OĽaNO," ukončil podpredseda vlády Robert Kaliňák. 

Ku kríze by určite došlo vtedy, keby Holjenčík zostal v úrade, tvrdí Bugár

Ku koaličnej kríze by určite došlo vtedy, keby Holjenčík zostal v úrade, teda naďalej by bol šéfom. Informácie však hovoria o tom, že nezvládol túto svoju funkciu. V diskusnej relácii na TA3 V politike to uviedol podpredseda Národnej rady SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Reagoval tak na margo bývalého predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka, ktorý vláde oznámil vo štvrtok (2. 2.) svoje odstúpenie z funkcie šéfa regulačného úradu.

"Teraz by som hovoril o napätí. To znamená, to napätie treba odstrániť," skomentoval súčasnú situáciu v koalícii. Očakáva, že na ďalšej koaličnej rade sa partneri vrátia k tomu, ako napríklad v otázke ceny energií bude mať koalícia takú kontrolu, aby nemohli vzniknúť v budúcnosti dezinformácie a napätia. Bugár sa snaží byť v súčasnej situácii mediátorom. "Je treba neustále diskutovať a komunikovať," uzavrel.

Kto nahradí Holjenčíka bude podľa Bugára predmetom ďalšej diskusie. Ako však priznal, zatiaľ nedisponuje žiadnym menom. "Sú rôzni ľudia, ktorí by to mohli robiť - otázkou je, či chcú," uzavrel.

Viac o téme: EnergieRobert KaliňákAnton HrnkoDebataVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu