Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál s cenami energií vrcholí: Danko priznal krízu v koalícii, šéf ÚRSO končí

Robert Fico a Andrej Danko. Zobraziť galériu (9)
Robert Fico a Andrej Danko. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mal prísť na rokovanie parlamentu zodpovedať sa za zvýšené ceny energií. No nestane sa tak. Šéf Regulačného úradu končí! Namiesto parlamentu zamieril za premiérom Ficom na Úrad vlády. Škandál s cenami energií vrcholí. Andrej Danko hovorí o prvej vážnejšej koaličnej kríze.

  • Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík končí vo svojej funkcii
  • Odstupuje pre škandál s vysokými cenami energií
  • Holjenčík rokoval na Úrade vlády s premiérom Ficom, pôvodne mal ísť do parlamentu vysvetĺovať situáciu poslancom
  • Andrej Danko hovorí o prvej vážnejšej koaličnej kríze

Situáciu sledujeme ONLINE

12:04 KDH chce krízového manažéra

Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) víta odstúpenie Jozefa Holjenčíka z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). "K vyvodeniu zodpovednosti Jozefa Holjenčíka vyzývalo KDH ako prvé, a to za neprimerané navýšenie cien energií pre obyvateľov Slovenska," uviedlo hnutie v dnešnom stanovisku.

11:29 Tlačovka Fica

11:18 Vedenie ÚRSO preberá podpredseda Miroslav Čelinský

Premiér Fico o Holjenčíkovi

11:14 Holjenčík bol predĺženou ruku Smeru

Poslanci Slobody a Solidarita tvrdia, že Holjenčík bol predĺženou rukou Smeru. "Jozef Holjenčík bol po celé roky predĺženou rukou strany Smer-SD v regulačnom úrade a konkrétnymi krokmi napĺňal záujmy privilegovaných lobistov tak, ako sme to videli pri distribučných poplatkoch za elektrinu a plyn alebo v minulosti napríklad pri fotovoltaike," konštatujú v stanovisku pre médiá poslanci Jana Kiššová a Karol Galek.

10:33 Žneme Dzurindovu úrodu

"My dnes žneme úrodu Dzurindu," kritizuje Fico Dzurindove privatizácie vo viacerých firmách.

Robert Fico
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

10:30 Koaličnú krízu Fico nekomentuje

"Interné veci sú naša záležitosť," povedal na margo vzťahov s Dankom Fico. "Nevidím žiadny dôvod na nervozitu".

10:29 Ľudia sa stále sťažujú

Všetky právomoci preberie podpredseda úradu, povedal premiér. "Hovoril som aj o situácii v oblasti cien energií. Zaujíma ma, aby každá jedna faktúra, ktorá je iná ako v minulom období, aby sa napravila. Stále sa objavujú sťažnosti a pripomienky viacerých ľudí," vyhlásil Fico.

10:27 Fico potvrdil Holjenčíkov odchod

"Pán predseda Regulačného úradu mi oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie predsedu. Na vzdanie sa funkcie musí poslať list pánovi prezidentovi. Ja som túto informáciu vzal na vedomie," povedal Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

10:24 Fico začína tlačovku ohľadom šéfa Regulačného úradu

10:19 Koaličná kríza

"Ak chcete písať o prvej koaličnej kríze, tak tá nastane, pokiaľ sa nedohodneme na postupe, čo ďalej v energetike," zdôraznil Danko na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR. SNS bude podľa jeho slov požadovať vznik energetického holdingu s jasnými pravidlami a mechanizmami fungovania.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

9:48 Pozrite si celú tlačovku Danka, ktorý tvrdo skritizoval šéfa Regulačného úradu

9:44 Bugár: Holjenčík by mal odstúpiť

„Po tomto pre nás neakceptovateľnom kroku vyzývame pána Holjenčíka, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie,“ povedal dnes Bugár.

9:40 Danko nekomunikuje s Ficom

Na tlačovke predseda parlamentu povedal, že vôbec nevie, že je Holjenčík na Úrade vláde, lebo s premiérom nekomunikuje už týždeň. "Neviem, že je na Úrade vlády, pretože štyri dní nekomunikujeme s premiérom." 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

9:37 Opozícia chce Holjenčíka

Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík sa do parlamentu nedostavil. Opozícia napriek tomu žiada, aby sa o kauze vysokých cien energií rokovalo aj bez neho. Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) však na úvod 3. rokovacieho dňa 12. schôdze oznámil, že takéto rokovanie nebude bez prítomnosti Holjenčíka. Ten poslancom poslal list, v ktorom uviedol dôvody, prečo sa nedostaví. Odvolával sa aj na spolitizovanie kauzy.

Martin Glváč
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

9:30 Holjenčík na Úrade vlády

"S predsedom vlády SR Robertom Ficom sa stretnem dnes o 9:30 h," avizoval Holjenčík. Úrad vlády toto stretnutie potvrdil.

Holjenčík na Úrade vlády
Zobraziť galériu (9)
Holjenčík na Úrade vlády  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

9:32 Prvá koaličná kríza

Predseda parlamentu chce vznik energetického holdingu. Danko pripúšťa prvú vážnejšiu koaličnú krízu.

9:22 Uznesenie voči Holjenčíkovi

Danko o 11-tej v parlamente predloží uznesenie, aby poslanci vyslovili nedôveru Jozefovi Holjenčíkovi. Zároveň ho vyzve, aby odstúpil. Vyzval tiež, aby to orgány činné v trestnom konaní preverili.

9:15 Tlačovka predsedu parlamentu

K Holjenčíkovi sa vyjadruje aj predseda parlamentu Andrej Danko.

Holjenčík končí

Deň pred rokovaním o zvyšovaní cien energií v parlamente sa šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík vzdal svojej funkcie. S odvolaním sa na svoj zdroj z vládnej koalície o tom dnes na svojej internetovej stránke informoval Nový Čas.

Holjenčík mal skončiť po stredajšom (1.2.) rokovaní vlády. Dôvodom na jeho odchod sú predražené platby za elektrinu a plyn na začiatku roka. Premiér Robert Fico pritom tvrdil, že jeho koniec nie je na programe dňa.

Holjenčík sa dostal pod paľbu kritiky po tom, ako domácnosti, ale aj firmy a samosprávy dostali neúmerne vysoké zálohové platby za energie. Mohlo za to zvýšenie fixných poplatkov, ktoré má ÚRSO strážiť. Predseda SNS Andrej Danko a neskôr aj podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini hovorili o Holjenčíkovom podľahnutí lobistickým skupinám.

Stretne sa s premiérom

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík sa dnes nezúčastní rokovania Národnej rady (NR) SR. Informoval o tom v stanovisku s tým, že podľa platnej legislatívy predsedu ÚRSO nominuje vláda.

"S predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) sa stretnem dnes o 9:30 h," avizoval Holjenčík. Úrad vlády toto stretnutie potvrdil. Holjenčík mal dnes od 9. hodiny predstúpiť pred poslancov NR SR a vysvetliť im rozhodnutie ÚRSO o poplatkoch za prístup do distribučnej siete a distribúciu plynu na tento rok. 

Viac o téme: EnergieÚRSOJozef HoljenčíkÚrad pre reguláciu sieťových odvetví
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu