Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Internetom sa opäť šíri podvodná správa: Rómovia majú na Slovensku lieky zadarmo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do povedomia Slovákov na sociálnych sieťach sa znovu dostal hoax, v ktorom sa tvrdí, že Rómovia nemusia platiť v lekárni za lieky, pretože všetko za nich uhrádza štát. Napriek tomu, že ide o podvod, ktorý sa šíril na internete už pred niekoľkými rokmi, a to nie len u nás, ale aj v Česku, mnohí mu stále veria. Treba preto znovu zdôrazniť, že ide o vymyslený príbeh a s jeho zdieľaním by sa malo konečne nadobro skoncovať.

Pozor, šíri sa nebezpečná SMS-ka! Nákup zadarmo vás môže vyjsť poriadne draho

V statuse na sociálnych sieťach sa nemenovaný otec hnevá, že keď bol deťom kúpiť v lekárni kvapky proti nádche a kašľu, stál v rade za Rómami, ktorí pri platení iba vytiahli papier zo Sociálnej poisťovne a ten im lekárnička potvrdila. Nepotrebovali žiadne peniaze, pretože sú vraj sociálne slabí a štát im lieky uhradí. "Skoro to so mnou seklo, zaplatil som 20 EUR a naštvaný išiel domov. Pracujem, platím SP, ZP, dane - a to všetko na nich a im podobným. PROSÍM, ZDIEĽAJTE TO ĎALEJ, S TÝM SA MUSÍ NIEČO UROBIŤ!" rozčuľuje sa "sklamaný Slovák".

Internetom sa opäť šíri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Tento text sa na internete objavil už pred šiestimi rokmi a mal aj svoju českú mutáciu, v ktorej sa len namiesto 20 eur spomínalo 500 Kč, a rovnako ako vtedy, aj dnes ju zdieľali desaťtisíce užívateľov. O tom, že ľudia správe stále veria, svedčia aj niektoré komentáre. "Deti, alebo dospelí, ktorí majú rakovinu, musia platiť neskutočne sumy za lieky, aby si mohli predĺžiť život o niekoľko mesiacov alebo rokov a títo nežiaduci občania majú všetko zadarmo. Je to na zaplakanie nad týmito zákonmi, čo sú v tomto štáte," píše sa v jednom z tých, ktoré potvrdzujú, že verejnosť stále nie je o hoaxe informovaná a dochádza tak k ničím nepodloženému rozdúchavaniu negatívnych emócií.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstock.com)

Správu kedysi poprelo slovenské aj české ministerstvo zdravotníctva a Sociálna poisťovňa teraz pre RTVS zdôraznila, že žiadne potvrdenie za lieky nevydáva. Niečo také neexistuje ani podľa Jany Lukáčovej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Určité úľavy za lieky majú iba slovenskí dôchodcovia, všetci ľudia s postihnutím a všetky deti do 6 rokov – bez ohľadu na to, či sú chudobní, alebo bohatí. V lekárni platia vždy a preplatky im posielajú na účet. Rómovia teda za lieky platia rovnako ako ostatní.

Viac o téme: LiekyHoaxRómovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu