Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia upozorňujú: Zvýšený smog v ovzduší vo viacerých mestách, akútne účinky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MARTIN/KOŠICE - Na nepriaznivú smogovú situáciu v Košiciach, Ružomberku, Martine a Žiline upozorňuje verejnosť Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vydal signál "upozornenie" - prvý stupeň smogovej situácie, keďže nameral prekročenie prahu koncentrácie častíc dva po sebe nasledujúce dni. Zároveň predpokladá rast koncentrácie prachových častíc v ovzduší. Informoval o tom dnes hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Košiciach, Martine, Ružomberku a Žiline, ako uviedol SHMÚ, pretrvávajú nepriaznivé podmienky pre rozptyl častíc PM10. Slovensko je stále pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše a podľa meteorologickej prognózy nie je predpoklad výraznejšieho zlepšenia rozptylových podmienok dnes a v pondelok (30.1.). Zlepšenie by malo podľa SHMÚ nastať snežením v utorok 31. januára popoludní, a to pre sever stredného Slovenska, a v stredu 1. februára pre východné Slovensko.

Zhoršenú smogovú situáciu môžu pocítiť najmä najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ktorými sú starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, najmenšie deti a tehotné ženy. Akútne účinky sa u citlivých osôb môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, bolesťami hlavy, kašľom a u astmatikov záchvatmi a príznakmi z dráždenia dýchacích ciest. Pri dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 hrozia chronické účinky. Prejavujú sa zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu. 

Tieto skupiny obyvateľstva by mali v čase smogovej situácie obmedziť pohyb a fyzickú námahu vonku, skrátiť vetranie a nevykonávať aktivity, pri ktorých unikajú do ovzdušia znečisťujúce látky, teda napríklad natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie. 

Viac o téme: SmogSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu