Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Analýza znaleckého posudku Lipšica: Verdikt odborníka, všetko mohlo byť inak, menil sa zákon

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Nepil, netelefonoval, ale jazde sa mal venovať viac. Toto vyplýva zo znaleckého posudku tragickej autonehody Daniela Lipšica. Topky oslovili dopravného analytika, aby zhodnotil správu znalcov, ktorí sa Lipšicovým prípadom zaoberali. Podľa neho by výsledok zrážky nemusel byť smrteľný, keby politik urobil jednu vec inak.

Daniel Lipšic včera zverejnil znalecký posudok zo svojej autonehody, pri ktorej v septembri minulého roka zrazil v Bratislave dôchodcu Emila pri priechode pre chodcov. Polícia ho už obvinila z prečinu usmrtenia a teraz ho bude čakať súd.

S dopravným analytikom sme sa pozreli na posudok, ktorý ukázal politik. Podľa Jána Bazovského ten potvrdil to, čo bolo z dostupných informácií známe. "Znalecký posudok potvrdil informácie, ktoré sa dali predpokladať z doterajších informácií. Týka sa to nedostatočného venovania sa jazde," povedal o posudku pre Topky dopravný analytik Jozef Bazovský.

Analýza znaleckého posudku Lipšica:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Keby šiel pomalšie...

Čo ho však prekvapilo, bola rýchlosť jazdy. Keby podľa neho Lipšic šiel o približne desať kilometrov za hodinu pomalšie, rozsah zranení by mohol byť oveľa menší, resp. možno by teraz dôchodca žil. "Vedci robili štúdie medzi vodičmi a chodcami, kde zisťovali, aký má vplyv zníženie rýchlosti v obci zo 60 kilometrov za hodinu na 50 kilometrov za hodinu. Z výsledkov vyplýva, že rozsah zranení je oveľa nižší.  Z toho dôvodu sa aj v roku 2009 zmenil zákon o maximálnej povolenej rýchlosti v obci zo 60 kilometrov za hodinu na 50," tvrdí analytik.

Priťažujúca okolnosť

2,19 promile alkoholu v krvi u chodca je priťažujúca okolnosť. Podľa Bazovského však použil priechod pre chodcov a z videa je jasné, že ide plynulou neprerušovanou chôdzou. "Nie je to poľahčujúca okolnosť pre vodiča, ale priťažujúca okolnosť pre chodca," tvrdí Bazovský.

Mobil nepoužíval, nevenoval sa jazde

Lipšicovi teraz hrozí trest odňatia slobody, pričom v prípade prečinu usmrtenia je horná sadzba až 12 rokov. Politik podľa posudku nenafúkal, zato Emil mal v čase nehody 2,19 promile alkoholu v krvi. Znalec tiež určil, že Lipšic aktívne mobilný telefón pred nehodou nepoužíval. Dôchodca zomrel po ťažkých zraneniach hrudníka, brucha a panvy. Takisto auto politika bolo vyhodnotené ako spôsobilé na jazdu, bez technických závad.

Lipšic sa podľa posudku nemal dostatočne technicky dobre venovať jazde. Reagoval "z technického hľadiska neskoro". Prekročil tiež rýchlosť, znalci odhadli jeho rýchlosť v rozmedzí 56,2 až 62,4 kilometrov za hodinu. V posudku sa tiež píše, že keby Lipšic išiel pomalšie a inak by viedol vozidlo, k nehode nemuselo prísť.

Viac o téme: TragédiaAutonehodaDaniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu