Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovič pritvrdil! Hasenie cien energií Ficom je divadlo: Vláda o tom vedela, nominanti zlyhali

Igor Matovič na tlačovke OĽaNO
Igor Matovič na tlačovke OĽaNO (Zdroj: Vladimír Anjel)

BRATISLAVA - Vláda mala o pripravovanom zvyšovaní cien energií vedieť. Štát totiž v distribučných firmách vlastní väčšinový podiel a hoci manažérske právomoci v nich vykonáva menšinový vlastník, štát má svojich zástupcov v predstavenstvách a dozorných radách.

Práve títo zástupcovia podľa hnutia OĽaNO rovnako zlyhali, keď neinformovali predstaviteľov vlády o pripravovaných zmenách v cenách energií. "A preto sa pýtame, ako títo štátni nominanti zastupujú občanov a čo za svoje tisícové odmeny v dozorných radách a predstavenstvách vlastne robia. Zástupcovia štátu v podniku by museli byť hluchí a slepí, ak o pripravovanom zvyšovaní cien nevedeli," konštatovala na stredajšej tlačovej besede poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová. 

Podľa šéfa hnutia Igora Matoviča však vláda do týchto pozícii dosadzuje straníkov, ktorí nie sú odborníkmi v energetike. Ako príklad uviedol dosadených predsedov dozorných rád v troch distribučných firmách. V ZSE je to nominantka SNS Eva Milučká, v SSE ďalší nominant SNS Karol Haťapka a vo VSE je to Ján Dorkin, bývalý správca konkurznej podstaty firmy Lesostav Revúca, ktorú podľa Matoviča Andrej Danko vytuneloval. 

Chaos okolo zdražovania cien elektriny a plynu je tak podľa predstaviteľov OĽaNO aj výsledkom zlej práce zástupcov štátu v týchto spoločnostiach. "Preto vyzývame pána Fica aj pána Danka, aby prestali používať pozície vo vedení energetických firiem na svoje léno, alebo na svoje kšefty, ale aby v záujme krajiny a jej občanov pustili konečne do týchto podnikov ozajstných odborníkov na energetiku," tvrdí Remišová. Ako doplnil Matovič, hnutie podáva v súvislosti s cenami energií trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, aby sa zistilo, kto tu chcel "okradnúť ľudí". 

Viac o téme: EnergieIgor MatovičOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu