Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci čelia pliage, ktorá číha vo vzduchu: MAPA ohrozených miest, lekárka radí, ako sa chrániť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Silné mrazy ľuďom nesťažujú len pohyb vonku, ale komplikujú aj dýchanie. Vo viacerých slovenských mestách prekročil obsah prachových častíc povolený limit. Spýtali sme sa lekárky, aký dopad môže mať znečistené ovzdušie na ľudské zdravie.

Meteorológovia namerali za posledné dni alarmujúco vysoké koncentrácie prachových častíc v ovzduší. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal tento týždeň upozornenie pred prvým stupňom smogovej situácie pre sedem oblastí: Žilinu, Nitru, Košice, Veľkú Idu, Topoľníky, Trenčín a Ružomberok. Podľa meteorológov súvisí znečistenie s rozšírením prachových častíc PM10, ktorých koncentrovanejšie rozptýlenie zaznamenali viaceré meracie stanice. Situácia sa však mení zo dňa na deň vplyvom vonkajších faktorov. Aktuálne sa už koncentrácia smogu znížila, uvádza SHMÚ.

NASA ukázala dôkaz na FOTO: Pozrite sa, čo urobili klimatické zmeny s našou planétou

Slováci čelia pliage, ktorá
Zobraziť galériu (3)

Názor lekárky

Podľa vedúcej oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Kvetoslavy Koppovej môže spôsobovať smog viaceré zdravotné problémy. „Najčastejšími sú  dráždivé účinky, čiže dráždenie očí, nosa, horných dýchacích ciest, čo sa môže prejaviť pálením očí a slzením , kašľom, kýchaním, pocitom upchatého nosa a sťaženým dýchaním nosom. Ďalej môže ísť o nárast respiračných ochorení, zápaly dýchacích ciest, u astmatikov môže dôjsť k exacerbácii (vzplanutiu) astmy. Táto situácia môže tiež spôsobovať častejšie návštevy zdravotníckych zariadení,“ upozornila Koppová.

Odborníčka ľuďom z problematických miest odporúča obmedziť pobyt vonku, najmä v oblastiach so zhoršeným rozptylom a prevetrávaním, napríklad v údolných oblastiach miest a obcí, ďalej v blízkosti frekventovaných ciest či v husto zastavaných oblastiach. Vetranie obytných miestností by ste mali skrátiť. Rovnako by ste mali obmedziť fyzickú námahu a tým aj intenzitu pľúcnej ventilácie. Aktivitám, ktoré sú spojené s ďalším znečisťovaním ovzdušia (lepenie, brúsenie, natieranie, fajčenie), by ste sa mali vyhnúť.

Smog trápi aj Maďarsko a Poľsko

Najvyšší stupeň výstrahy pre vysokú koncentráciu prachu vo vzduchu vydal včera príslušný maďarský orgán pre 11 miest vrátane Budapešti, informovala agentúra MTI. Popri hlavnom meste je nebezpečné ovzdušie ešte v Tököli, vo Vacove, v Szolnoku, Egri, Salgótarjáne, Miškovci, Sajószentpéteri, Kazincbarcike, Putnoku, a Hernádszurdoku.

Druhý stupeň výstrahy, pri ktorom je ovzdušie zdraviu škodlivé, bol vydaný pre Segedín, Debrecín, Oszlári, Dunaújvárosi, Százhalombatte, Doroge, Ostrihome, Tatabányi, Györi, Šoprone, Szombathelyi a Szentgotthárde.

Situácia s kvalitou ovzdušia sa v týchto dňoch mierne zlepšila iba v západnej časti Maďarska. Viaceré opozičné strany v Budapešti navrhli, aby prostriedky hromadnej dopravy v čase výstrahy pred smogom mohli ľudia používať bezplatne, aby sa tak znížil počet automobilov zhoršujúcich stav ovzdušia.

Alarmujúce úrovne smogu hlási aj Poľsko. V južnom Poľsku prinútil smog úrady, aby ľuďom ponúkli bezplatnú dopravu s cieľom zlepšiť kvalitu ovzdušia a chrániť zdravie detí. Expertka na ovzdušie Barbara Toczková povedala, že hlavným zdrojom smogu sú nekvalitné palivá spaľované v súkromných domoch. V dôsledku zrážok zostávajú znečisťujúce látky v ovzduší nad oblasťou, v ktorej vznikli.

Slováci čelia pliage, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: SmogZnečistené ovzdušie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu