Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Polícia obvinila Lipšica: VIDEO Za zabitie na priechode mu hrozí tento trest

Daniel Lipšic na mieste nehody.
Daniel Lipšic na mieste nehody. (Zdroj: foto: tip citatela)

BRATISLAVA - Prípad chodca, ktorého zrazil v septembri minulého roka Daniel Lipšic, pokračuje. Exministra a exposlanca obvinili z prečinu usmrtenia. V prípade prečinu usmrtenia hrozí vinníkovi maximálne až 12 rokov za mrežami.

Ešte pred pár dňami policajti analyzovali znalecký posudok z nehody. Dnes už je jasné, ako budú policajti postupovať.

"V prípade vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III vzniesol na základe zabezpečenej dôkaznej situácie, po vykonaní potrebných procesných úkonov, ako aj po dôslednom preštudovaní doručených výsledkov znaleckého posudku z odboru cestnej dopravy, obvinenie z prečinu usmrtenia 43-ročnému Danielovi z Bratislavy," prezradila pre Topky Lucia Mihalíková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Bližšie informácie vzhľadom na štádium trestného konania nie je možné poskytnúť.

Právna zástupkyňa Lipšica Eva Mišíková sa o obvinení dozvedela od médií. "Informáciu o vznesení obvinenia D. Lipšicovi som sa dozvedela od novinárov. Ani ja, ani môj klient nemá doručené uznesenie a preto nemôžem Vašej požiadavke vyhovieť," zareagovala pre Topky Mišíková.

Maximálna hranica je 12 rokov

Ak vodič pri dopravnej nehode niekoho zraní, môže byť stíhaný za trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, spôsobenia ťažkej ujmy na zdraví a v prípade smrteľného následku aj za prečin usmrtenia. Za ublíženie na zdraví sa považuje také poškodenie zdravia, ktoré si vyžiada čas trvania liečenia zvyčajne viac ako sedem dní. Zákon definuje ťažkú ujmu na zdraví, medzi iným ako zmrzačenie, stratu alebo podstatné zníženie pracovnej spôsobilosti, stratu alebo oslabenie funkcie zmyslového ústrojenstva, poškodenie dôležitého orgánu alebo poruchu, ktorá si vyžiada liečbu viac ako 42 dní.

Vo všetkých prípadoch vinníkovi hrozí trest odňatia slobody, pričom v prípade prečinu usmrtenia je horná sadzba až 12 rokov. Ako prvý o tom informoval portál tvnoviny.sk.

Osudná cesta pre šanóny

Exposlanec parlamentu Daniel Lipšic 19. septembra tohto roka na Vajnorskej ulici v Bratislave zrazil 72-ročného chodca Emila. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v bratislavskom Ružinove, kde ale zraneniam podľahol.

V súvislosti s nehodou sa Lipšic vzdal poslaneckého mandátu. Z nehody je aj videozáznam, na ňom Lipšic zrazí chodca, ktorý odletí niekoľko metrov od auta. Ako Lipšic priznal, šiel si večer kupovať šanóny, pretože sa mu hromadili právne spory klientov, ktorých zastupoval.

Daniel Lipšic

Lipšic zatiaľ mlčí

Bývalému poslancovi Národnej rady SR Danielovi L. (OĽaNO-NOVA) zatiaľ nedoručili obvinenie v súvislosti s vlaňajšou nehodou, po ktorej vyhasol život chodca. "Nemôžeme sa vyjadriť k vzneseniu obvinenia voči Danielovi L., lebo doposiaľ ani môjmu klientovi, ani mne ako jeho právnej zástupkyni nebolo doručené uznesenie o jeho obvinení," uviedla obhajkyňa exposlanca a bývalá dlhoročná prokurátorka Eva Mišíková.

Viac o téme: TragédiaParlamentSmrťDôchodcaDopravnáChodecPoslanec Daniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu