Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turistika v zime môže vyjsť draho! Cena za riziko je poriadne vysoká, stačí malá chyba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Mnohí turisti či lyžiari sa v prípade úrazu spoliehajú na to, že zásah horskej záchrannej služby poisťovňa preplatí. Podľa našich informácií to tak v praxi fungovať nemusí, pretože aj zachraňovaný má svoje povinnosti a zásah horskej služby ho môže v niektorých prípadoch vyjsť draho.

Podľa zákona č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe, ktorý bol naposledy novelizovaný 15. novembra 2015, by sa turisti, horolezci či lyžiari mali správať tak, aby v horskej oblasti zamedzili nehode alebo tragédii. Návštevníci hôr sú povinní rešpektovať všetky pokyny a výstrahy horskej služby.

Napriek tomu, že zásah horskej služby môže stáť niekoľko sto až tisíc eur, stále sa nájdu ľudia, ktorí riziko podceňujú. Nepísané pravidlo hovorí, že do hôr by ste nemali vyrážať bez horského poistenia. Zisťovali sme, čo všetko poistenie pokrýva a na čo by ste si mali dať pozor aj v prípade, že sa spoliehate na horské poistenie.

Poisťovňa môže refundáciu zásahu zamietnuť

Podľa Lucie Muthovej, hovorkyne poisťovne Allianz – Slovenská poisťovňa, platí na území Slovenskej republiky od 1. júla 2006 ustanovenie Zákona o Horskej záchrannej službe, podľa ktorého je osoba nachádzajúca sa v horskej oblasti povinná uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa jej týkajú. Ak je zachraňovaný poistený, vzniknuté náklady uhrádza poisťovňa.

Po vzniku poistnej udalosti poisťovňa posudzuje, za akých okolností k udalosti došlo. Ak poistenec hrubo a vedome porušil bezpečnostné alebo všeobecne záväzné predpisy, resp. usmernenia záchrannej služby, môže stratiť nárok na refundáciu nákladov zo strany poisťovne. „Poisťovateľ má právo znížiť, prípadne zamietnuť plnenie z poistnej udalosti, ak sa preukáže, že vznik poistnej udalosti nastal v dôsledku účinku alkoholu, primerane tomu, ako uvedená skutočnosť prispela ku vzniku poistnej udalosti alebo na zväčšenie rozsahu jej následkov,“ dopĺňa Muthová.

„Prax je taká, že škodové udalosti sú klientom refundované, k zamietaniu neprichádza, respektíve zatiaľ sme nemali prípad, že by bolo nevyhnutné z našej strany pristúpiť k zamietnutiu škodovej udalosti. V princípe na základe uvedeného, ak klient dodržiava pokyny horskej alebo záchrannej služby (pohybuje sa v miestach na to určených, teda nie v miestach, pre ktoré horská záchranná služba vydala výstrahy a podobne), riadi sa všeobecnými záväznými nariadeniami, nevidíme dôvod, prečo by poistná udalosť nemala byť refundovaná,“ ozrejmuje hovorkyňa.

Turistika v zime môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Ako príklad refundovanej záchrannej akcie Muthová uvádza prípad horolezca, ktorý v Tatrách spadol z Lomnického štítu – vystupoval normálnou trasou z Lomnického sedla a mal tú smolu, že sa pod ním uvoľnila snehová doska a lavína ho zviezla do žľabu. Na ilustráciu, použitie leteckej techniky vrátane dvoch členov horskej záchrannej služby bolo refundované sumou 1244,70 eur a presun záchranárov na terénnom automobile bol vyčíslený na 1976,04 eur.

Poistenie v zahraničí

„Ak idete do zahraničia do hôr, potrebujete mať poistené tri veci: liečebné náklady, záchranu (technické poistenie na hory) a zodpovednosť za škodu. Na Slovensku potrebujete hlavne záchranu a zodpovednosť,“ hodnotí Viera Mamojková, finančná analytička z OVB Allfinanz Slovensko.

Podľa Mamojkovej je dôležité poistiť sa podľa plánovanej aktivity. „Rekreačná turistika, lyžovanie alebo snowbording patrí do základnej kategórie, označenej ako ‚turista‛. Ak však chcete popritom skúsiť napríklad adrenalínový freeride, skialpinizmus alebo lezenie ľadopádov, treba sa uistiť, že poistenie pokrýva tieto športy. Niektoré poisťovne takéto športy nepoisťujú vôbec, v iných si ich musíte poistiť zvlášť. A ak ste tzv. výkonnostný športovec, treba si poistenie nastaviť individuálne,“ vysvetľuje Mamojková.

Turistika v zime môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Zo štatistík Horskej záchrannej služby vyplýva, že priemerný zásah bez použitia leteckej techniky stojí okolo 350 eur, s leteckou technikou viac ako 4 500 eur, dodáva analytička s tým, že približne rovnaké ceny sa týkajú aj zásahu v zahraničí (Česká republika či Rakúsko). „Ak poisťovňa pre určitú aktivitu nepredpisuje výbavu alebo výstroj, všeobecne platí, že môže odmietnuť uhradiť škodu pri hrubej nedbanlivosti. Preto výbavu v žiadnom prípade nepodceňujte, je to pre vaše dobro. Rovnako pozor na alkohol, drogy či iné omamné a psychotropné látky – ak sa zistia vo vašej krvi, poisťovňa nemusí náklady na záchranu uhradiť. To isté platí v prípade, ak sa preukáže, že ste úmyselne porušili pravidlá správania, respektíve pohybu na horách alebo lyžiarskej trati,“ hovorí Mamojková.

Špeciálne pripoistenie

Predtým, ako sa vyberiete na hory, skontrolujte si, do akej nadmorskej výšky vaše poistenie platí. Niektoré poisťovne ponúkajú aj tzv. pripoistenie, ak sa vyberiete napríklad do Himalájí. Klasické horské poistenie Alpenverein sa napríklad nevzťahuje na úrazy vo výške nad 6-tisíc metrov nad morom alebo na pobyty na Arktíde, Antarktíde a v Grónsku. Horolezci môžu v takomto prípade uzavrieť špeciálne pripoistenie, ktoré kryje aj rizikové expedície. Poistenie všeobecne platí do výšky 6 000 metrov nad morom. „Ak v rámci trekového programu plánujete počas jediného dňa výstup na vrchol nad 6 000 metrov a ten istý deň návrat a prenocovanie pod 6000 metrov, potom poistenie platí. Ak počas treku plánujete prenocovanie nad 6000 metrov, poistenie neplatí,“ uvádza sa na stránke poisťovne.

Turistika v zime môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Poistenie, ktoré je súčasťou členstva v rakúskom alpskom zväze Alpenverein, pokrýva záchranné a pátracie akcie až do limitu 25 000 eur. „Ak si turista napríklad do zaľadneného terénu nevezme zodpovedajúce vybavenie a dostane sa do tiesne, záchranná akcia mu bude preplatená. Avšak v prípade zhoršených podmienok môže takáto záchrana trvať dlhšie a pre postihnutého to môže mať fatálne následky. Ak niekde poruší zákazy vstupu, môže to byť riešené v rámci miestneho priestupkového konania, napr. pokutou a podobne. Pokiaľ je zasiahnutý lavínou a nemá zodpovedajúce vybavenie (lavínový vyhľadávač, batoh s airbag systémom...), a nie je schopný sa sám z lavíny vyslobodiť, končí to väčšinou smrťou. Aj v tomto prípade sú záchranné a pátracie akcie kryté - ako vrtuľník, tak i pozemné záchranné tímy,“ uviedol Ondřej Jirásko z cestovnej kancelárie Alpy, ktorá zastupuje poistenie Alpenverein.

Viac o téme: HZSHorské poistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu