Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nešťastný víkend v Alpách: FOTO Boj o život Slováka (34) v horách, mŕtvi Česi v lavíne

Rakúski záchranári pri transporte slovenského horolezca. Zobraziť galériu (3)
Rakúski záchranári pri transporte slovenského horolezca. (Zdroj: Rotes Kreuz Bruck/Kapfenberg, Dokuteam 02 Weissenbacher P.)

VIEDEŇ – Výlety v Alpách cez víkend dopadli pre Čechov aj Slovákov nešťastie. Štvorica českých turistov skončila pod lavínou a smrti unikli len dvaja. Smolu mal aj 34-ročný slovenský horolezec, ktorého do nemocnice previezli s ťažkými zraneniami.

Rakúski záchranári museli cez víkend zachraňovať 34-ročného Slováka na ľadovej Eiskletterroute v oblasti Ötschergräben. Slovenský horolezec sa zrútil do 20-metrovej hĺbky a utrpel vážne poranenia, uvádza ORF.

Mrazivá spoveď z hotela smrti v Taliansku: Prežil vďaka šťastnej náhode, lavína ho takmer zabila

Slovák bol súčasťou trojčlennej skupiny horolezcov a k nehode došlo okolo tretej hodiny poobede. Spolulezci zraneného muža kontaktovali horskú záchrannú službu. Zásah horskej služby trval niekoľko hodín, pretože horolezci sa pohybovali v náročnom teréne, kam sa vybrali liezť ľadopády. Záchranná operácia sa skončila až o pol jedenástej v noci a zraneného muža transportovali do Fakultnej nemocnice v St. Pölten.

Nešťastný víkend v Alpách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Rotes Kreuz Bruck/Kapfenberg, Dokuteam 02 Weissenbacher P.)

Nešťastný víkend v Alpách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Rotes Kreuz Bruck/Kapfenberg, Dokuteam 02 Weissenbacher P.)

Pod lavínou zahynuli dvaja Česi

Dvaja Česi v nedeľu prišli o život pod lavínou v horskom stredisku Wildgerlostal pri obci Krimml v rakúskom Salzbursku. Pod snehom skončili celkom štyria českí turisti, oznámila rakúska horská služba.

Kým dvaja z nešťastníkov sa dokázali zo snehu včas vyhrabať, druhých dvoch sa už oživiť nepodarilo, uviedla rakúska agentúra APA. Informáciu potvrdila hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaela Lagronová.

Podľa horskej služby zasiahla Čechov lavína, ktorá sa zrejme odtrhla vlastnou silou, vo výške asi 1 700 metrov. Česi vraj nemali núdzové vybavenie na hory. Dvom z nich sa ale podarilo zo snehu vyhrabať. Ihneď sa pustili do vyslobodzovania ďalšieho zasypaného a pokusu o jeho oživenie. Príslušníci záchrannej služby dorazili na pomoc, aby vyslobodili štvrtého. Obaja zasypaní ale očividne nemali vzduchovú bublinu a všetka pomoc už bola márna.

Pohybovali sa v značenom teréne

Podľa Lagronovej sa českí turisti pohybovali po vyznačenej trase. Preživší privolali pomoc. Po záchrannej akcii vypovedali na polícii a boli prepustení. Prevoz tiel musí podľa Lagronovej povoliť štátny zástupca. Turisti údajne boli poistení.

Podľa náčelníka horskej služby Michala Klimeša z českých Jesenníkov by v Česku vyznačené turistické trasy lavína nezasiahla. Ako povedal pre Blesk.cz, zrejme išlo o súhru náhod, ale takisto nemožno vylúčiť, že Česi, ktorí sa do hôr vybrali na snežniciach, lavínu podcenili.

„Alpy sú niečo iné ako hory v Českej republike. Myslím si, že v Alpách je určite takých miest veľa, kde turistické značky vedú cez lavínové dráhy,“ dodal Klimeš.

V Rakúsku padali aj ďalšie lavíny

Druhá lavína zasiahla v Salzbursku skupinu štyroch rakúskych lyžiarov, ktorá sneh uvoľnila, keď v oblasti Pfeifferköpf pri Brambergu schádzali svah mimo vyznačenej trate. Masa snehu jedného z nich zasypala a lyžiar utrpel vážne zranenia, oznámili večer podľa agentúry APA záchranári a opravili tak pôvodnú informáciu o jeho úmrtí.

Podľa horskej služby boli jej členovia popoludní povolaní ešte k tretiemu zásahu v oblasti medzi Grossarlom a Bad Hofgasteinom. Lavína tam mala zasypať jedného človeka.

Viac o téme: TragédiaLavínaHorolezecĽadopádRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu