Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EXKLUZÍVNE Odhalenie o Ficovom tromfe: Blondínka má byť budúcnosť, ale toto smeráci o nej nevedia

Robert Fico a Denisa Saková Zobraziť galériu (3)
Robert Fico a Denisa Saková (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - V Smere sa schyľuje k veľkej zmene. Verejnosti málo známa štátna tajomníčka, ktorú premiér Fico nečakane vytiahol do popredia, aby zastupovala budúcu mladú smerácku generáciu, onedlho spraví dôležitý krok v politickej kariére. Čo na to hovoria starí Smeráci a ako hodnotia jej raketovú dráhu?

Denisa Saková je verejnosti veľmi málo známe meno. Oveľa menej známe ako napríklad Peter Pellegrini, ktorého Fico spolu s ňou predstavil ako nastupujúcu generáciu v Smere. Pellegrini už stihol byť ministrom školstva, predsedom parlamentu aj štátnym tajomníkom na ministerstve financií. V súčasnosti je vicepremiérom a ministrom pre investície a informatizáciu.

Fico predstavil verejnosti Sakovú presne pred týždňom
Zobraziť galériu (3)
Fico predstavil verejnosti Sakovú presne pred týždňom  (Zdroj: Facebook)

Onedlho v Smere

Naproti tomu Denisa Saková nie je ani členkou strany. Za Smer však kandidovala z vysokej pozície v parlamentných voľbách v minulom roku. Konkrétne z 29. miesta. Ako sme však zistili, Saková onedlho stranu Smer posilní. "Pani štátna tajomníčka si podá prihlášku do strany Smer," prezradil pre Topky Kaliňákov hovorca Ivan Netík. A udeje sa tak v najbližších dňoch. "V týchto dňoch," dodal hovorca.

Starí bardi mladých vítajú

Čo na raketovú kariéru štátnej tajomníčky v strane Smer hovoria stranícki veteráni ako napríklad Miroslav Číž či Viera Tomanová?

"Ja ju vôbec nepoznám, nič o nej neviem," zareagovala na meno Sakovej Tomanová. Jej raketovú kariéru nechce hodnotiť. Podľa nej sa to môže na ministerstve vnútra ešte všelijako vyvinúť, je však za to, aby mali mladí možnosti sa presadiť. "Som za to, aby mali možnosti, starší sú trošku pohodlnejší, je potrebné, aby prišli mladí," povedala nám Tomanová.

Jej nástup neprekvapuje ani ostrieľaného smeráka a poslanca Miroslava Číža. "Hovorili sme, že po 16 rokoch sa pozeráme na kontinuitu, Robert sa pozrel na šikovných ľudí a vytiahol niekoho," hodnotí Číž s tým, že každý šikovný človek sa môže v Smere presadiť. "Máme celý rad ľudí, ktorí sa môžu presadzovať," dodáva Číž.

Politológ problém nevidí

Sakovej meno nie je problém ani pre politológa Jána Baránka. "Je na Ficovi, aby ju spopularizoval. Nemám s týmto problém, hovoril som už, že by niekoho mladšieho mali vytiahnuť," hodnotí tajomníčku politický analytik Ján Baránek. "V odbornej verejnosti je známa, na ministerstve, medzi policajtmi, iba na verejnosti nie je známa," tvrdí politológ. Fico podľa neho vsádza na úplne neopozerané meno zámerne.

Predstavil ju pred týždňom na videu

Robert Fico pred týždňom v pondelok ukázal na videu Denisu Sakovú, ktorá by mala s Petrom Pellegrinim prevziať štafetu od starších smerákov. A jedným z nich by mohol byť práve Kaliňák, za ktorého by mohla Saková nastúpiť.

Kto je Denisa Saková (40)

V súčasnosti pôsobí ako štátna tajomníčka. Saková na ministerstve vnútra pôsobila štyri roky aj ako vedúca služobného úradu v rokoch 2012-2016. Počas prvej Ficovej vlády bola u Kaliňáka šéfkou sekcie informatiky a bezpečnosti.

EXKLUZÍVNE Odhalenie o Ficovom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Úradníčka pozná dobre rezort vnútra a je Kaliňákovi blízka. Bez jedného roka bude pôsobiť na ministerstve už jednu celú dekádu. V rokoch 2007 až 2010 pôsobila na ministerstve vnútra ako generálna riaditeľka sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti. Narodila sa v Nitre, je vydatá a má jedno dieťa. 

Viac o téme: Ministerstvo vnútraDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu