Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovákov mobilizuje výzva na pomoc dobitej starenke: Tisíce zdieľaní, Paťova FOTO s prosbou

Patrik a dobitá babka Júlia Zobraziť galériu (3)
Patrik a dobitá babka Júlia (Zdroj: Foto: Facebook)

KOKAVA NAD RIMAVICOU - Príbeh dobitej babičky z Kokavy nad Rimavicou chytil za srdce nejedného Slováka. Dobrí ľudia sa mobilizujú a starenke chcú na sklonku života pomôcť. Sociálnou sieťou sa už šíri výzva.

O starenku Júliu sa začala verejnosť zaujímať po medializácii prípadu surovej bitky. V dome bez vody, tepla a elektriny ju prepadol 24-ročný mladík. Chcel peniaze. Babka ale žiadne nemala, tak do nej surovo sotil a vyfackal ju. Už sedí vo väzbe, kde čaká na svoj ďalší osud. Pohľad na starenkinu modrinami posiatu tvár vháňa slzy do očí. 

Ľudia ostali zhrození, v akých podmienkach Júlia žije. V chudobnom domčeku bez skiel v oknách. Na sociálnej sieti zverejnil status s výzvou na pomoc Patrik. "Teta je na svoj vek 87 rokov zdravotne v poriadku, je nachladnutá a kúsok dobitá mladým mužom. Teta žije v jednej miestnosti z domu, nakoľko druhá časť vyhorela. Pec na kúrenie má, ale chýba voda a elektrika. Okná má v dezolátnom stave. Tie treba opraviť, alebo zabedbiť doskami," napísal.  

Vo svojom statuse vymenoval potrebné veci. "Drevo, deky, paplón, prípadne druhá posteľ alebo matrac, teplé šatstvo, dezinfekčné prostriedky, farbu na premaľovanie miestnosti, kde býva, kladku a reťaz, nejaký nabýtok," napísal s tým, aby jej ľudia, ktorí môžu, boli nápomocní.


Prečítajte si aj:

Brutálny útok na bezbrannú starenku Júliu (86) šokoval aj mocných: Detaily hrozného činu Pavla


Na problém obyvateľky obce Kokava nad Rimavicou sme sa pýtali aj starostu Jána Chromeka. Príbeh ženy dobre pozná a ako každému správnemu starostovi, nie jemu osud starkej ľahostajný nie je. Babku niekoľkokrát umiestli do Domova dôchodcov a sociálnych služieb, odkiaľ ale stále odišla. Rovnako sa už niekoľkokrát stalo, že odmietla hospitalizáciu v nemocnici. Podobne to bolo aj po ostatnom nepríjemnom incidente s bitkou. "Po incidente som bol na mieste aj s policajtmi. Žiadnu pomoc babke neodmietneme, sme jej nápomocní s celým úradom. Problém je ale inde. Našu pomoc babička odmieta," povedal starosta. Jedným dychom ale dodal, že pani Júlia je veľmi milá a dobrosrdečná starenka, ktorá očividne nechce byť nikomu na obtiaž. Podľa miestnych je faktom aj to, že Júlia takto žije viac ako 20 rokov. Túla sa po okolí, prespáva aj pod holým nebom. 

Slovákov mobilizuje výzva na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Jediné riešenie?

Starosta pravidelne komunikuje aj s jej synovcom, ktorý tete často nosí jedlo. Nakoniec aj dom, v ktorom babka býva, poskytol on. "V žiadnom prípade nechcem, aby to vyznelo necitlivo, ale so synovcom pani Júlie sme sa rozprávali, že najlepšie by bolo babičku zbaviť svojprávnosti, aby sme ju mohli umiestniť do domova dôchodcov a ona by odtiaľ nemohla odísť. Dôvod má jednoduchý ľudský rozmer. Aby pani Júlia v teple a čistote dôstojne a pokojne dožila," myslí si starosta. 

Viac o téme: PomocStarostaBabičkaKokava nad Rimavicou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu