Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ústavný súd odmietol sťažnosť Slovenských elektrární: Spor ale stále nemá koniec

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KOŠICE - Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) potvrdil rozhodnutie, podľa ktorého je zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) neplatná. Súd v polovici minulého týždňa odmietol sťažnosť Slovenských elektrární (SE) voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v minulosti odmietol dovolanie v prípade Gabčíkovo.

"Vec bola dňa 11. 01. 2017 predbežne prerokovaná na neverejnom zasadnutí I. senátu Ústavného súdu Slovenskej republiky a uznesením bola odmietnutá. Predmetné uznesenie sa v súčasnosti písomne vyhotovuje. Po písomnom vyhotovení bude doručené právnym zástupcom účastníkov konania," uviedla hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová. Ako prvý o rozhodnutí Ústavného súdu informoval portál biztweet.eu.

Koncom júna 2016 Najvyšší súd zamietol dovolanie SE. Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, podľa ktorého je zmluva neplatná, ostáva v platnosti. Podľa uvedeného rozhodnutia mal uzavretiu zmluvy o prevádzke VEG predchádzať niektorý z postupov zadávania zákazky.

Meritom sporu bolo vyriešenie otázky, či sa v prípade uzavretia zmluvy o prevádzke VEG uzatvorenej medzi Vodohospodárskou výstavbou, š. p., a SE malo postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní, čo sa odvíjalo od posúdenia, či zmluva o prevádzke VEG má status koncesie (vtedy obstarávateľ nemusel postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní), alebo má status zákazky, čo vyúsťuje do povinnosti postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Slovenské elektrárne tvrdia, že si počkajú na doručenie písomného vyhotovenia a posúdia prípadné ďalšie kroky. "V danej veci prebieha aj arbitrážne konanie pred Medzinárodným rozhodcovským centrom vo Viedni, do ktorého ukončenia sa k veci nebudeme bližšie vyjadrovať," potvrdil manažér externej komunikácie a udržateľného rozvoja SE Miroslav Šarišský.

ÚVO podal 9. marca 2007 žalobu na určenie neplatnosti zmluvy o prevádzke VEG. Okresný súd Bratislava II rozsudkom z 19. novembra 2013 žalobu zamietol. ÚVO podal proti rozsudku Okresného súdu Bratislava II odvolanie. Krajský súd v Bratislave ako odvolací súd rozsudkom z 9. marca 2015 rozhodol, že zmluva o prevádzke VEG je neplatná. SE podali voči rozsudku Krajského súdu dovolanie 24. júna 2015. Najvyšší súd SR rozsudkom z 29. júna 2016 dovolanie zamietol a ÚS SR jeho rozhodnutie potvrdil.

Podľa portálu biztweet.eu v prípade rozhodnutia, že za situáciu zodpovedá štátna Vodohospodárska výstavba, š. p., hrozí štátu nemalá pokuta. Slovenské elektrárne by si mohli nárokovať odškodnenie. V opačnom prípade sa naopak môže pokúsiť o zisk odškodného slovenská vláda.

Viac o téme: ZmluvaSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu