Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desiatky tisíc Slovákov v ohrození: Zlaté časy končia, zbohom dávky a práca v Británii

Britská premiérka Mayová a premiér Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Britská premiérka Mayová a premiér Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Briti rozhodli - odchádzajú z Únie. A to natvrdo. Čo to bude znamenať pre Slovákov? Budú môcť našinci pracovať na britských ostrovoch? Jedno je isté. Zmeny, ktoré s brexitom prídu, budú Slovákov bolieť.

Britská premiérka vyvolala veľký rozruch v celej Európe svojim rozhodnutím o takzvanom tvrdom Brexite. V prejave svoje plány týkajúce sa odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Jej vystúpenie potvrdilo, že pôjde o tzv. tvrdý brexit, pri ktorom Británia opustí jednotný trh EÚ, jurisdikciu Európskeho súdneho dvora i ďalšie únijné inštitúcie a prevezme späť kontrolu nad svojimi hranicami a migráciou.

Hrozí odchod Slovákov

Podľa odborníčky, ktorá sa zaoberá témami súvisiacimi s EÚ, hrozí Slovákom v prípade tvrdého brexitu, ktorí prišli do Británie iba nedávno, že budú musieť ostrovy opustiť. "Slováci, ktorí do Británie prišli napríklad po roku 2014 (presný časový údaj sa ešte môže zmeniť) nebudú mať tie isté možnosti ako tí, ktorí tam žijú a pracujú dlhšie. Je možné, že nebudú môcť v Británii zostať," prezradila pre Topky analytička portálu Euractiv Zuzana Gábrižová.

Mayová zdôraznila, že Británia nemá záujem o čiastočné členstvo v EÚ ani iné riešenie, na základe ktorého by bola "napoly dnu a napoly von". Brexit podľa nej vylučuje členstvo Británie v jednotnom európskom trhu, pretože to by znamenalo, že by Spojené kráľovstvo "vôbec nevystúpilo z EÚ".

Strata sociálnych benefitov

Tí, ktorí tam budú môcť po odchode Británie z EÚ ostať, no nebudú spĺňať požadovanú dĺžku pobytu, pravdepodobne prídu o benefity. "Tá skupina, ktorá nebude k dňu vystúpenia Veľkej Británie z EÚ spĺňať požadovanú dĺžku pobytu, pravdepodobne stratí prístup na pracovný trh vrátane všetkých sociálnych benefitov, ktoré s tým súvisia," domnieva sa Gábrižová.

Migrantov si budú vyberať

Pre tých Slovákov, ktorí budú chcieť ísť po brexite pracovať na ostrovy, to budú mať sťažené. Gábrižová "Budú si musieť počkať na to, ako nový režim v rámci rokovaní s EÚ Británia nastaví. Je možné, že si otvorí pracovnú migráciu pre niektoré sektory, skôr tie vysokokvalifikované, alebo niektoré typy sezónnych poľnohospodárskych prác. Dnes to ale ešte nie je jasné," dodala pre Topky Gábrižová.

V otázke budúceho postavenia občanov EÚ vrátane slovenských, ktorí sú vo Veľkej Británii, si myslí, že Briti sú ochotní vyjednávať o vzájomnej dohode, ktorá by zahŕňala i postavenie britských občanov v EÚ. Rokovať sa bude o praktických otázkach, ktoré sa budú týkať toho, ktorých občanov EÚ sa britské obmedzenia nebudú týkať – buď všetkých tých, ktorí sú dnes v Británii, alebo len tých, ktorí tam žijú už dlhšiu dobu.

Počas rokovaní bude podľa neho veľa závisieť od vzájomného pochopenia preferencií jednej aj druhej strany. "Myslím si, že po marci nás čakajú ťažké rokovania, v rámci ktorých bude veľa konfrontácie a sporov a je dôležité zmierniť hospodárske a geopolitické straty plynúce z brexitu" myslí si  Vladimír Bilčík zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Viac o téme: SlovenskoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu