Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Meteorológovia varujú: Pripravte sa na silné mrazy a snehové záveje, MAPA ohrozených okresov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BRATISLAVA - Vodiči by si mali dávať na cestách pozor, takmer na celom území Slovenska sa totiž môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

Večer a v noci zas budú platiť výstrahy pred nízkymi teplotami. Opäť hrozia silné mrazy, na strednom Slovensku až do mínus 22 stupňov Celzia. Na ostatnom území môže teplota klesať k mínus 20 stupňom Celzia.

V severnejších okresoch naďalej hrozia ľadové povodne, SHMÚ preto ponecháva platnú výstrahu pred týmto javom. Upozorňuje aj na smogovú situáciu v Jelšave. "V najbližších hodinách môže nastať smogová situácia pre častice PM10," píše na svojej webstránke.

Meteorológovia varujú: Pripravte sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na východe si treba dávať pozor na vietor

Na cestách na východe Slovenska si treba dávať pozor na vietor, na celom území zas na snehové jazyky a záveje. Niekde sa tiež môže tvoriť poľadovica. Vodičov na to upozorňuje Slovenská správa ciest na svojom webe.

Informuje tiež, že všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký. Na R3 na úseku Trstená - Tvrdošín, R4 Kechnec - Košice-juh a PR3 Budimír - KE Dargovských hrdinov sa na vozovke nachádza miestami kašovitý sneh v hrúbke jeden až tri centimetre (cm).

Meteorológovia varujú: Pripravte sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. V hornatejších oblastiach, najmä na strednom a východnom Slovensku, sú vozovky pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do troch cm, na cestách nižších kategórií do päť cm a miestami až do päť - desať cm.

Zľadovatený sneh do jedného cm sa miestami nachádza na cestách v okresoch Humenné a Snina a na ceste I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo. Zjazdné sú aj horské priechody. Povrch vozoviek je rôzny, vlhký, mokrý alebo je na ňom kašovitý či utlačený sneh, niekde až do desať cm.

Viac o téme: PočasieZávejeSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu