Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Švédsko dokáže spracovať až 99 percent odpadu: Výsmech! Slováci sú v recyklácii tragikomickí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ŠTOKHOLM/BRATISLAVA - Švédskemu systému recyklácie odpadu nedokáže konkurovať žiadna z európskych krajín. Švédi musia už niekoľko rokov dovážať odpad z iných krajín, aby mohli svoje recyklačné zariadenia udržať v chode. Zisťovali sme, ako s odpadom nakladá Slovensko a koľko z neho reálne zrecykluje.

Švédi dokážu s odpadom divy. Sú príkladom toho, že vyhodené a nepotrebné veci sa nemusia roky rozkladať na smetisku a znečisťovať životné prostredie. Na skládke končí vo Švédsku len jedno percento odpadu, uvádza portál Independent.co.uk. To znamená, že až 99 percent odpadu dokážu Švédi spracovať a využiť.

Našou budúcnosťou je odpad: Slovenskí vedci chcú stavať domy z plastov na FOTO

Európska únia sa usiluje, aby do roku 2030 boli členské krajiny schopné recyklovať 65 percent všetkého odpadu, no i tak nebudú Švédsku šliapať na päty v nastolenom enviromentálnom trende. Severská krajina je známa vysokou kultúrou starostlivosti o životné prostredie. Švédsko ako jedna z prvých krajín zaviedlo v roku 1991 vysokú daň na fosílne palivá a polovica jeho vyprodukovanej elektrickej energie pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Ivan (23) vliezol do smetného koša a zaspal v ňom: Okamihy hrôzy, len tesne unikol recyklácii

Podľa Anny-Carin Gripwallovej, hovorkyne asociácie Avfall Sverige, ktorá združuje švédske recyklačné spoločnosti, majú Severania vysoký zmysel pre zodpovednosť za životné prostredie. S kultivovanou recyklačnou morálkou je spojený aj záväzok zo strany firiem, ktoré dbajú o to, aby bol spálený odpad využitý na vykurovanie domácností, čo nahrádza využitie fosílnych palív. Spaľovanie odpadu však nie je bez kritiky a Švédi hľadajú nové cesty, ako ešte odpad druhotne využiť, kým sa z neho stane vykurovací prostriedok. Ak by prestali prijímať smeti z iných krajín a eliminovali vykurovanie odpadom, energiu by nahradili biopalivami, doplnila Gripwallová.

Mnohé švédske obce sa snažia aj o futuristické spôsoby triedenia odpadu, investujú do automatických systémov zberu odpadu a zavádzajú podzemné kontajnerové systémy, čím sa na cestách uvoľňuje priestor, ktorý by inak zaberali nádoby s odpadom. Súčasne sa v okolí smetných košov nešíria nepríjemné pachy do okolia. O takýchto moderných metódach triedenia odpadu však môžeme na Slovensku iba snívať.

Slovensko a recyklácia

Podľa hovorcu ministerstva životného prostredia Tomáša Ferenčáka má každá obec podľa zákona o odpadoch povinnosť zaviesť a zabezpečiť separovaný, teda triedený zber pre papier, plasty, sklo, kovový odpad a biologicky rozložiteľný odpad. Ako doplnil hovorca, obec musí zabezpečiť aj nakladanie s drobným stavebným odpadom, biologicky rozložiteľným odpadom a zmesovým komunálnym odpadom.

„O vytriedené zložky komunálneho odpadu – konkrétne papier, plasty, sklo a kovy a taktiež aj elektroodpady a použité batérie a akumulátory, ktoré vzniknú u občana, sa však podľa nového zákona o odpadoch postará na vlastné náklady výrobca vyhradeného výrobku prostredníctvom autorizovanej organizácie zodpovednosti výrobcov. Znamená to, že výrobca obalov, elektrozariadení a batérií a akumulátorov má povinnosť zabezpečiť dostatočné zberové kapacity na triedený zber týchto zložiek komunálnych odpadov pre občanov. Obec tak znáša finančné náklady len na zabezpečenie nakladania s drobným stavebným odpadom, biologicky rozložiteľným odpadom, zmesovým komunálnym odpadom,“ spresnil.

Švédsko dokáže spracovať až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Recyklujeme len okolo dvadsať percent odpadu

Ferenčák ďalej uviedol, že na Slovensku vzniklo podľa posledných údajov takmer 1,9 milióna ton komunálnych odpadov, pričom každý z obyvateľov Slovenska vyprodukuje ročne zhruba 350 kilogramov komunálneho odpadu. „Z celkového počtu tohto odpadu skoční na skládkach 69 percent a len vyše 20 percent sa recykluje. Recyklácia v tomto prípade znamená, že odpad sa materiálovo zhodnotí. Zvyšné percento odpadu sa energeticky využije v spaľovni, resp. spáli bez ďalšieho využitia,“ dodal s tým, že Slovensko musí ako členský štát Európskej únie do roku 2020 vytriediť a následne recyklovať minimálne 50 percent komunálneho odpadu.

Švédsko dokáže spracovať až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Z plastov sa vyrábajú aj plavky

Triedenie a následne druhotné využitie odpadu nemusí byť hudbou budúcnosti ani na Slovensku, keby sme odpadu venovali viac pozornosti. „Napríklad, z plastov sa recykláciou vyrábajú nové plastové fľaše, plastové obalové materiály, prípadne vznikajú aj nové produkty ako plavky, flip-flopy, či spacáky. Z papiera sa vyrábajú zošity, kancelársky papier, papierové obalové materiály. Zo skla zasa vznikajú nové sklenené fľaše a sklenené nádoby. Zmesový komunálny odpad sa odváža do spaľovne odpadu, kde sa energeticky zhodnotí. Jeho spaľovaním sa vyrába para a elektrina, ktorá je ďalej distribuovaná do bratislavských domácností. Takto zásobujeme elektrinou asi 22-tisíc domácností v Bratislave,“ komentovala Beáta Humeniková, hovorkyňa bratislavskej spoločnosti OLO, ktorá sa zaoberá odvozom a likvidáciou odpadu.

Švédsko dokáže spracovať až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Viac o recyklácii si môžete prečítať tu. 

 

Viac o téme: RecykláciaTriedenie odpaduOdpadSmetisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu