Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Meteorológ prezradil, aká bude zima do konca januára: Vieme, kedy príde veľký obrat

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Mrazivé januárové počasie prekvapilo vodičov aj meteorológov. Teploty tento mesiac klesajú hlboko pod bod mrazu a mnohí z nás radšej trávia studené zimné večery pod dekou a s teplým čajom v termoske. Pozrite sa na prognózu klimatológa Pavla Matejoviča.

„Na základe aktuálnych prognostických modelov bude doterajší chladnejší charakter počasia pokračovať asi do 25. januára,“ predpovedá Pavel Matejovič. Do piatku (20. 1.) by sa mala priemerná teplota pohybovať v rozmedzí -5 až -6 stupňov Celzia. „Priemerná teplota uvedeného obdobia by mala dosiahnuť asi -4 stupne Celzia,“ doplnil.

Najbizarnejší rozhovor v TV: VIDEO Lavína počas neho zasypala lyžiarov a manažér chválil sneh

Podľa Matejoviča by sa po 25. januári malo výraznejšie otepliť, prvé odhady naznačujú, že by priemerná teplota mohla vystúpiť aj na viac ako 2 stupne Celzia. „Priemerná teplota celého januára by v takom prípade mohla dosiahnuť hodnotu asi -3 stupne Celzia (priemerná mesačná teplota januára na základe dlhodobých pozorovaní je -1,5 stupňov Celzia). Uvedená hodnota je v intervale klimatického normálu, ktorý má pre január variačné rozpätie od -2 do +2 stupne Celzia,“ vysvetlil klimatológ s dodatkom, že január 2017 môže nakoniec v porovnaní s dlhodobým priemerom 1901-2000 skončiť ako teplotne normálny so zápornou teplotnou odchýlkou od dlhodobého priemeru. Súčasne nie je vylúčená ani vyššia priemerná mesačná teplota, pretože modely oteplenie v poslednej januárovej dekáde zvýrazňujú. Karty môže podľa Matejoviča zamiešať ešte teplotná inverzia, ktorá sa niekde dokáže udržať a inde zasa rozrušiť. Takéto javy sa však nedajú dlhodobo vopred predpovedať.

Varovanie pre dovolenkárov v Thajsku: Najhoršie záplavy za 30 rokov, bude to ešte horšie

„V každom prípade bude tohtoročný január aj napriek tomu zrejme najchladnejší od januára 1987, no nie je vylúčené, že to môže byť aj len od roku 1996,“ zhodnotil odborník.

Graf znázorňuje predpokladanú priemernú mesačnú teplotu tohtoročného januára v Hurbanove (vyznačené šípkou), ktorá je vypočítaná na základe aktuálneho priemeru (1. 1.-15. 1) a modelovej prognózy. Jeho prvá polovica dosiahla hodnotu -5,1 stupňov Celzia, teda v tejto chvíli má január v Hurbanove takú priemernú teplotu, ako mal celý január 1987.
Zobraziť galériu (2)
Graf znázorňuje predpokladanú priemernú mesačnú teplotu tohtoročného januára v Hurbanove (vyznačené šípkou), ktorá je vypočítaná na základe aktuálneho priemeru (1. 1.-15. 1) a modelovej prognózy. Jeho prvá polovica dosiahla hodnotu -5,1 stupňov Celzia, teda v tejto chvíli má január v Hurbanove takú priemernú teplotu, ako mal celý január 1987.  (Zdroj: Facebook/Pavel Matejovič)

Viac o téme: JanuárPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu