Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zima neodchádza, práve naopak: Čaká nás intenzívne sneženie, vodiči, dávajte si pozor na cestách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na cestách západného a severného Slovenska sa počas dnešného dňa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Meteorológovia upozorňujú aj na intenzívne sneženie. To dnes zasiahne najmä východné Slovensko. Na krajnom východe a v Košiciach podľa SHMÚ môže padnúť 35 až 50 centimetrov nového snehu. V ďalších okresoch východného Slovenska to môže byť 20 až 40 centimetrov snehu. Intenzívne sneženie zasiahne počas dnešného dňa aj Bratislavu. Tu očakávajú meteorológovia tri až šesť centimetrov nového snehu.

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

V okresoch Brezno, Revúca, Rimavská Sobota, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa zas počas dnešnej noci môžu teploty vzduchu klesnúť na -15 až -16 stupňov Celzia.

Sneh a silný mráz pokračuje 

Dnes do 19:00 platí výstraha prvého stupňa pre sneženie aj v Bratislave. V hlavnom meste môže dnes napadnúť 5 až 12 centimetrov nového snehu. Až do nedele do 17:00 si na cestách celého Bratislavského kraja treba dať pozor na snehové jazyky a záveje. Snehové jazyky a záveje sa budú tvoriť dnes aj v nedeľu na veľkej časti celého západu Slovenska. 

Sneženie už v nedeľu v noci vystriedajú mrazy na celom Slovensku. Miestami môžu byť aj silné. Pokiaľ pre dnešnú noc vydal SHMÚ výstrahu najnižšieho, 1. stupňa pre časť stredu krajiny, tak pre nasledujúcu noc z nedele na pondelok varuje pred mrazmi celé Slovensku.

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Obzvlášť mrazivo bude od nedele od 23:00 do nasledujúceho pondelkového rána, do 9:00 v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Zvolen v Banskobystrickom kraji. Na návrat nočných mrazov by sa mali pripraviť vo všetkých okresoch Žilinského kraja s výnimkou Bytče, ďalej aj v susediacich v štyroch okresoch Prešovského kraja - Poprad, Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa, v troch okresoch Košického kraja - Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves, ako aj v levickom okrese v Nitrianskom kraji.

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre spomínané okresy je vydaná výstraha pred mrazmi 2. stupňa z trojstupňovej stupnice. Ojedinele sa tu totiž očakáva pokles teploty na -20 až -22 °C. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pri dlhšom pobyte môže ohroziť zdravie nielen život ľudí, ale napríklad aj domácich zvierat. Na ostatnom území Slovenska, teda s výnimkou stredu krajiny, bude mrznúť tiež. SHMÚ pre zvyšok Slovenka - východ i západ vydal na nedeľnú noc výstrahu pred mrazmi 1. stupňa. Miestami tu ortuť teplomera môže klesnúť na -15 až -17, ojedinele aj na -20 stupňov Celzia. 

Horské priechody sú zjazdné, na cestách treba počítať s vrstvou snehu

Horské priechody Donovaly a Šturec sú aktuálne prejazdné pre všetku dopravu. Aj ostatné cesty v regióne sú podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest zjazdné. Miestami sa na povrchu vozoviek nachádza vrstva kašovitého snehu, ale väčšinou sú cesty mokré a upravené. 

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke informuje, že na cestách v okrese Zvolen sa tvoria snehové jazyky a záveje. Na ceste 1/72 HP Čertovica varujú cestári pred silným vetrom a tvorbou snehových jazykov. 

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Na cestách nižších kategórií v okrese Žiar nad Hronom je vrstva čerstvého alebo utlačeného snehu do päť až desať centimetrov. Pre vozidlá nad 3,5 tony sú na horskom priechode Zbojská a na cestách II/531 v okresoch Rimavská Sobota a Revúca nutné snehové reťaze.

Situácia v Košiciach 

S bohatou snehovou nádielkou od piatka (13.1.) bojuje i spoločnosť KOSIT. Okrem mechanizmov ulice v Košiciach čistia zamestnanci i ručne. Posádky so všetkou zimnou technikou pracujú v nepretržitom režime, informovala hovorkyňa spoločnosti Jana Končeková. "Na prvom mieste dôležitosti pri čistení sú prieťahy druhej a tretej triedy, triedy cez mesto Košice, miestne komunikácie prvej a druhej triedy, kde premáva MHD. Ďalej sú to ostatné komunikácie – vozovky, chodníky a v neposlednom rade miestne komunikácie štvrtej triedy a parkoviská," uviedla hovorkyňa.

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Okrem hlavných ťahov MHD v rámci mesta sa podľa jej slov v noci čistili aj trasy smerom na mestskú časť Kavečany, Jahodnú a Pereš. "Väčší dôraz sa kládol na kopcovité úseky ako napríklad v mestskej časti Dargovských hrdinov. KOSIT od skorého rána nasadil okrem strojného čistenia aj ručné. Od 6.00 h už pracujú na zastávkach MHD aj ruční zametači, a to v mestskej časti Dargovských hrdinov a neskôr sa presunú na KVP," priblížila Končeková s tým, že situáciu na cestách však neustále komplikuje sneženie, preto niektoré úseky môžu byť pre vodičov náročnejšie.

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

"Dovolíme si preto požiadať všetkých o zvýšenú bezpečnosť a pozornosť zvlášť na vedľajších uliciach, ktoré doposiaľ neboli čistené. Okrem pluhovania bol nariadený aj posyp soľou, čo výrazne pomáha. Pokrytie mesta z pohľadu techniky aj pracovníkov zimnej údržby bolo včera dostačujúce. Stále sledujeme predpoveď počasia a aktuálne práce prispôsobujeme pokynom riadiaceho dispečingu Magistrátu mesta Košice," dodala Končeková.

Zima neodchádza, práve naopak:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Severnejším okresom hrozí ľadová povodeň

Severnejším okresom Slovenska hrozí ľadová povodeň. Varuje pred ňou Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. "Vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu sa vytvárajú na tokoch ľadové úkazy - ľad pri brehu, ľadová triešť, dnový ľad, ľadová zápcha a zámrz toku, ktoré znižujú prietočnú plochu vodných tokov a môžu spôsobiť, resp. spôsobujú vzdutie hladín hlavne na malých tokoch. Hladiny môžu dosiahnuť a prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity," vysvetľuje SHMÚ na svojej webstránke.

Výstraha platí pre okresy na strednom a hornom Považí, Liptove, Kysuciach, Orave, v okolí riek Poprad, Hornád, Hnilec, Bodva, Torysa a na hornej časti povodia Bodrogu. Zároveň platí výstraha prvého stupňa pre snehové jazyky a záveje, tú vydal SHMÚ pre západné Slovensko. V nedeľu (15.1.) večer zas potrápia celé Slovensko silné mrazy. Na západnom a východnom Slovensku môžu klesnúť teploty až na -20 stupňov Celzia, na strednom Slovensku by mali byť ešte nižšie, do -22 stupňov Celzia. V prvom prípade vydáva SHMÚ výstrahu prvého stupňa, pre stredné Slovensko druhého stupňa.

Na východe sú ľudia bez elektriny

Výdatné sneženie spôsobilo problémy i Východoslovenskej distribučnej spoločnosti. Množstvo domácností na východnom Slovensku je bez elektrickej energie. "K 18.00 h dnešného dňa je približne 14.000 odberných miest s prerušenou distribúciou elektriny. Medzi najviac postihnuté regióny patria Michalovce, Humenné a Snina. Príčinou je počasie, najmä husté sneženie, ktoré trvá odvčera. Výpadky v distribúcii zapríčinili najmä stromy spadnuté na elektrické vedenie," uviedla Andrea Vlková z Východoslovenskej distribučnej (VSD).

V teréne sú podľa jej slov všetky dostupné pohotovostné personálne aj technické zložky. "Množstvo snehu však sťažuje dostupnosť niektorých lokalít. VSD však intenzívne a paralelne pracuje na odstránení všetkých porúch," dodala Vlková.

Viac o téme: SnehPočasieZávejSnehové jazykySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu