Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MAPA Najmrazivejších miest: Ďalší úder počasia, zmena už o pár hodín rozdelí Slovensko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovensko sa rozdelí na dva tábory. Kým v západnej polovici územia už meteorológovia rátajú s oteplením, silné mrazy sa presúvajú na stred a východ krajiny. Meteorológovia opäť vydali výstrahy pred nízkymi teplotami a snehovými jazykmi a závejmi.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes vydal výstrahu druhého stupňa pred nízkymi teplotami pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Prešovský a Žilinský kraj. Výstraha platí od 20.00 h, pre Bratislavský a Trnavský kraj platí prvý stupeň. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Klimatológ o najmrazivejších zimách: FOTO Keď sa Dunaj mení na ľadové pole

„Miestami sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -20 až -27 stupňov Celzia. Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká,“ uvádzajú meteorológovia.

VIDEO Fascinujúce zábery z Terchovej: Arktická zima vykúzlila prekrásne divadlo

Výstrahy zatiaľ platia do stredy (11. 1.) do 9.00 h. Okrem teplotných výstrah sa k nim od polnoci pridajú i výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji upozorňujú okrem závejov aj na silný vietor. 

MAPA Najmrazivejších miest: Ďalší
Zobraziť galériu (7)

MAPA Najmrazivejších miest: Ďalší
Zobraziť galériu (7)

Výstraha pred ľadovými povodňami

Na tokoch severného a východného Slovenska naďalej platí hydrologická výstraha 1. stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ňou upozorňuje na pretrvávajúce riziko ľadovej povodne. „Vzhľadom na nízke teploty môžu vznikať na mnohých tokoch úkazy, ktoré spôsobujú vzdutie vodných hladín, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňa povodňovej aktivity,“ vysvetľujú hydrológovia SHMÚ, pričom nevylučujú, že v extrémnych situáciách môže dôjsť k vybreženiu tokov. Na severe a východe SR očakávajú meteorológovia aj počas dnešnej noci teploty hlboko pod nulou. Miestami môže teplota podľa SHMÚ klesnúť na - 15 až -20 stupňov Celzia.

MAPA Najmrazivejších miest: Ďalší
Zobraziť galériu (7)

Na západe sa oteplí

Najvyššia denná teplota dnes podľa SHMÚ dosiahne mínus 5 až 0 stupňov Celzia, v Žilinskom, miestami v Trenčianskom kraji a na Spiši bude chladnejšie, teploty sa budú pohybovať v rozmedzí -8 až -5 stupňov Celzia. V noci zo stredy na štvrtok bude opäť veľmi mrazivo, teploty poklesnú na mínus 9 až mínus 15 stupňov Celzia, v dolinách lokálne do mínus 20 stupňov Celzia a na juhozápade na okolo mínus 6 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vo štvrtok vyšplhá na -6 až 0, na juhu stredného Slovenska a na západe na +1 až +6 stupňov Celzia.

Oteplenie však bude len prechodné, uvádza SHMÚ na Facebooku. V nasledujúcich dňoch očakávame, že nad naše územie postúpi od severozápadu oklúzny front, za ktorým sa prechodne výrazne oteplí (najmä na juhozápade, na východe bude chladnejšie). Oteplenie bude však len prechodné. Na začiatku budúceho týždňa by podľa aktuálnych materiálov mala byť maximálna denná teplota už všade pod nulou,“ spresnili.

MAPA Najmrazivejších miest: Ďalší
Zobraziť galériu (7)

Lavínové nebezpečenstvo na horách

Vo Vysokých a Západných Tatrách, ako aj v Malej Fatre, prevláda dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre je len malá hrozba uvoľnenia lavín, prvý stupeň.

Ako informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Filip Kyzek, nový sneh za posledných 24 hodín nepripadol. Za poslednú periódu sneženia však napadlo najmä v západnej a severozápadnej časti hôr do 45 centimetrov nového suchého snehu. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne a je koncentrované do miest, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. Obzvlášť nebezpečné sú miesta s terénnymi pascami, žľaby a prechody strmých svahov.

Dnes ráno bolo na horách polojasno až jasno a stále chladno. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 15 do mínus deväť stupňov Celzia. Fúkal len slabý, vo vyšších polohách mierny vietor prevažne južných smerov s rýchlosťou do troch až siedmich metrov za sekundu.

MAPA Najmrazivejších miest: Ďalší
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: PočasieMráz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu