Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štát spustil nový web za neuveriteľných 14 miliónov: Počiatkovo dieťa, úbohá kópia s chybami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo sa pochválilo novou službou pre motoristov. Odvčera spojazdnená aplikácia a webová stránka majú uľahčiť orientáciu vodičov na cestách po celom Slovensku. Má to však veľký háčik. To, za čo ministerstvo zaplatilo 14 miliónov eur (plus 1 a pol milióna za správu každý rok), tu už máme dlhé roky! A to nie je všetko. Odborníci hlásia prvé problémy so službou na webe. Bolo toto vôbec potrebné?

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek oficiálne sprístupnil verejnosti Národný systém dopravných informácií (NSDI). Cestujúci majú na stránke www.odoprave.info alebo v mobilnej aplikácii O doprave k dispozícii informácie o nehodách a zdržaniach, aktuálnom počasí, meškaní vlakov a pohybe vozidiel údržby. Okamžite sa spustila na novú službu kritika. Pretože za milióny eur tu máme službu, ktorú tu roky poskytujú súkromníci zadarmo.

Štát spustil nový web
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: odoprave.info )

Rozbiehal to Počiatek

Vybudovanie NSDI si vyžiadalo investíciu 14,2 milióna eur a jeho ročná prevádzka bude stáť 1,5 milióna eur. "Systém ako taký bol pripravený už na konci roku 2015. V roku 2016 dochádzalo k zapájaniu zdrojov, ktoré poskytujú informácie do systému. Momentálne sa tu nachádza pracovisko dispečerov, pracovisko call centra, ktoré zabezpečuje spracovanie informácií a ich príjem. Pracuje tu zhruba 40 ľudí," uviedol projektový manažér NSDI Tomáš Mesároš s tým, že okrem webového rozhrania a mobilnej aplikácie môžu ľudia zavolať na číslo 0800 112 112. Projekt rozbehol ešte bývalý minister dopravy za Smer Ján Počiatek.

Minister Ersék (vpravo) predstavuje nový web
Zobraziť galériu (4)
Minister Ersék (vpravo) predstavuje nový web  (Zdroj: odoprave.info )

Robí to, čo už dávno Google a Waze

Aj keď Ersék považuje nový web za posun dopredu, je otázne, či boli peniaze investované správne. "Chceme, aby tento systém fungoval lepšie a bol prehľadnejší ako ostatné systémy. Bude bezplatný a bude slúžiť verejnosti. Z toho dôvodu, že všetky dáta, ktoré máme na ministerstve dopravy, vieme zabezpečiť z prvej ruky. Či to je Národná diaľničná spoločnosť, letiská, železnice a aj niektoré cyklotrasy," povedal minister.

Zaujímavosťou je fakt, že na Slovensku už máme podobné aplikácie. A sú zadarmo. Informácie zo slovenských ciest si vyhľadáte aj na Google maps alebo na aplikácii Waze. Štátna stránka navyše nemá ani dopravnú navigáciu, ktorou disponuje Waze.

Informácie pre všetkých, zadarmo

Zároveň upozornil na fakt, že systém je otvorený všetkým záujemcom o informácie. Dáta z neho môžu bezplatne využívať aj médiá alebo prevádzkovatelia súkromných navigačných služieb. "Naším cieľom je poskytovať čo najpresnejšie a najaktuálnejšie informácie o doprave každému, kto o ne má záujem," zdôraznil Érsek.

Štát spustil nový web
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: odoprave.info )

Využitie neverejných dát zo spusteného systému vidí minister dopravy a výstavby pri budúcom plánovaní ciest a diaľnic. "Sú to informácie, ktoré hovoria o reálnom stave na cestách. A sú veľmi významným prvkom do rôznych modelových a simulačných analytických nástrojov, ktoré dokážu potom predpovedať budúci vývoj, aj hodnotiť súčasný stav v cestnej sieti. Určite je to veľmi významná pomoc pri projektovaní nových trás," podotkol prorektor ŽU v Žiline Ján Čelko.

Zatiaľ s problémami

Podľa portálu Android portál má web problémy. "Zatiaľ nepracuje korektne. Predpokladáme, že autori projektu ešte pracujú na doladení posledných detailov, resp. sa web pasuje s preťažením. Pod OS Windows 10 a na prehliadači Chrome web hlásil problémy so spojením."

Viac o téme: DopravaDiaľnicaNDSNSDI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu