Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Plavčan hovoril o platoch učiteľov: Sú nízke a nezodpovedajú náročnosti ich práce

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Platy pedagogických a odborných zamestnancov v školách sú nízke a nezodpovedajú náročnosti ich práce.

Po istom čase plošného zvyšovania platov však musíme prejsť k zohľadňovaniu zásluhovosti. Ak niektorý z učiteľov má lepšie vzdelávacie výsledky ako iný učiteľ, mal by to vidieť aj na výplatnej páske. Povedal minister školstva Peter Plavčan. Plavčan hovorí, že treba nastaviť model tak, aby dochádzalo k externému hodnoteniu. Nezdajú sa mu však spravodlivé modely, ktoré napríklad porovnávajú školy s výsledkami v PISA alebo iných celoplošných zisťovaniach.

Iné výsledky totiž, napríklad v medzinárodnom meraní PISA, dosahujú žiaci a školy v Bratislave a iné v sociálne znevýhodnenom prostredí. Cesta teda nie je porovnávať výsledky žiakov s medzinárodným či národným štandardom, ale s prírastkom vedomostí. Podľa prírastku vedomostí žiaka by mal byť podľa Plavčana následne hodnotený aj učiteľ. 

Na platy učiteľov tento rok upozorňovalo viacero organizácií, ktoré pôsobia v školstve. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku spolu s ďalšími signatármi Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy v SR žiadali zvýšenie platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Iniciatíva slovenských učiteľov tento rok vládu žiadala, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur a od 1. januára 2017 následne o ďalších 90 eur.

Ministerstvo školstva napokon zvýšilo platy učiteľov od 1. septembra o šesť percent. Plavčan hovorí, že chce zabezpečiť do konca volebného obdobia zvýšenie učiteľských platov o 40 percent. Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania uvádza vo svojich cieľoch na 10-ročné obdobie, že platy pedagogických a odborných zamestnancov by mali dosadnúť úroveň aspoň 80 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie.

Dôležité je podľa expertov a tvorcov reformného dokumentu tiež odstrániť znevýhodnenie začínajúcich učiteľov a nástupný plat pedagogického a odborného zamestnanca by mal dosahovať priemernú výšku platu začínajúcich zamestnancov v ostatných povolaniach, ktoré vyžadujú získanie rovnakého stupňa vzdelania.

Viac o téme: UčiteliaPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu