Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vianoce našich politikov: Kollár pozbiera všetky deti, Matovič má konečne čas na seba

Každý politik trávi Vianoce inak
Každý politik trávi Vianoce inak (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes oslavujeme Štedrý deň a výnimkou nie sú ani politici. Niektorí využívajú Vianoce na oddych od politiky, pre iných je to celkom rušný deň.

Štedrý deň manažovať nedokážem, najradšej by som sa naklonoval, ale snažím sa obsiahnuť čo najviac. Povedal to líder Sme rodina Boris Kollár, ktorý má deväť detí. "Pri darčekoch sa s ich matkami dohodnem. Ony vedia, čo tie deti chcú a ja to finančne zabezpečím," uviedol. Samotný Štedrý deň je potom takmer vždy rovnaký. "Aj dnes sa budem snažiť ráno pozbierať všetky deti, ktoré sú v Bratislave a pôjdeme k môjmu priateľovi z detstva, ktorý je podnikateľ. Založil veľmi milú tradíciu. Za obchodom má dvor, kde zabezpečí občerstvenie a drobné darčeky pre deti. Stretáva sa tam 200 či 300 ľudí, všetko kamaráti. Som naučený tam s deťmi chodiť," opísal Kollár.

Večer deti zase rozvezie kam treba. "A už sa mi stalo, že som takto chytil aj tri štedrovečerné večere. A na konci dňa stíham aj polnočnú omšu. Je to veľmi komplikované, ale zábavné," priznal. Silvester a oslavu Nového roka si už väčšinou necháva pre seba. "Ale trávil som ho už aj s deťmi. Ale ani Vianoce ani Silvester si neuzurpujem, že je to môj čas. Väčšinou sa podriadim rodine," dodal Kollár.

Matovič má konečne čas sám na seba

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič tvrdí, že politika ho cez rok úplne pohlcuje, takže dnes bude mať konečne čas na seba. "Vianoce? Také úplne obyčajné a tradičné. Celé sviatky budeme na Spiši u svokrovcov a keďže svokor je po ťažkej mozgovej príhode, bude to aj o starostlivosti o neho. Silvester tiež obyčajný. Mrázik, štrnk a bum," povedal.

Remišová sa snaží deťom vytvoriť vianočnú atmosféru

Poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová má dve deti, ktorým sa snaží spolu s manželom vytvoriť čo najkrajšiu vianočnú atmosféru. „Podvečer na Štedrý deň ideme spolu na cintorín, aby sme si spomenuli na môjho zosnulého otca i ďalších blízkych. Potom je klasická večera, rozbaľujme s deťmi darčeky, zahrám im na klavíri Tichú noc a spievame si koledy. Naše deti sú ešte malé, takže na polnočnú omšu zatiaľ chodí iba manžel, pokiaľ teda s deťmi nezaspí aj on," prezradila poslankyňa.

Vianoce sú pre predsedníčku Výboru NR SR pre ľudské práva Eriku Jurinovú (OĽaNO) možnosťou naplno si užívať spoločný čas s rodinou. „Keď beriem do úvahy prípravy, neobíde ma predvianočný stres a tíško závidím každému, kto sa mu nepoddá. Ale dlhšia príprava je zúročená vo sviatočný večer, ktorý trávime vždy všetci pokope. Mám to doma rada so všetkými zvykmi a tradíciami. Na Štedrý deň pečieme štedrák, opekance, kapra, varíme kapustnicu, sušené slivky, hrach... Máme svoj špeciálny rodinný recept na kapustnicu, čistá, s údenou rybou, zatrepaná múkou a vodou, k tomu zemiaky omastené masielkom s cibuľkou a nastrúhaným oštiepkom," povedala Jurinová.

Pri štedrej večeri zachovávajú všetky tradície. Jej manžel dá každému na čelo krížik s medom, rozrežú jabĺčko a pozerajú či má peknú hviezdičku, či budú zdraví. „Varený hrach manžel hodí do kútov, čo symbolizuje, že aj keď sa rozídeme do rôznych svetových strán, tak ako sa hrášok zgúľa do stredu kuchyne, tak sa i my spolu opäť zídeme. Po štedrej večeri spoločne obídeme susedov a rodičom po spievaní, koledovaní a kto vládze, ide na polnočnú ... sú to vzácne chvíle. Sláviť Narodenie Pána je úžasná vec," dodala Jurinová.

Vianoce nie sú pre Bugára len o darčekoch

Vianoce nie sú podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára len o darčekoch. „Čakám na to, kedy môžem zabudnúť aspoň na chvíľku na politiku, kedy si môžem prečítať dobrú knihu. Chcem byť oveľa viac s dcérkou, s manželkou a s príbuznými,“ povedal. Okolo piatej začína u Bugárovcov na Štedrý deň večera.

Ako menu majú kapra na zemiakoch, ktorý je upečený vcelku. „Predtým si zapálime sviečku, modlitba, najeme sa, potom deci Tokajského vína, zákusok, prídu príbuzní, takže koledy a potom rozbaľujeme darčeky. Následne ideme v Šamoríne k mamke a sestre,“ povedal. V kuchyni Bugár veľmi nepomáha. „Musím nastaviť stromček, vyskúšať či svietia všetky lampičky na vianočných ozdobách. Okolo obeda ho dávam dovnútra," povedal.

Europoslanec Maňnka obedoval s bezdomovcami

Už 19 rokov na Štedrý deň vo Zvolene obeduje europoslanec Vladimír Maňka s ľuďmi bez domova. „Začíname o jedenástej, a tak môžem byť neskôr pri obede aj v kruhu svojej rodiny," povedal Maňka. Keď pred takmer dvanástimi rokmi odchádzal z miesta primátora, ľudí bez domova v meste bolo 61. Dnes je ich približne 70.

Riaditeľka Charity sv. Alžbety sestra Patrícia stretnutie podľa neho organizuje s pomocou skvelých dobrovoľníkov. „Spolu s rímskokatolíckym dekanom a evanjelickým farárom sa všetci pred obedom pomodlíme. Po chutnej kapustnici, vyprážanej rybe, sladkých koláčoch, prídu na rad darčeky, zvyčajne teplé zimné doplnky. Minule všetci dostali ruksak, v ktorom si na svojich cestách nosia so sebou všetko, čo potrebujú," povedal Maňka.

Teraz dostali ľudia bez domova balíčky, v ktorých si našli klobásu, chlieb, koláče, konzervy, rukavice, čapicu, teplé ponožky. Maňku doma čakajú ešte makové opekance, na ktorých si pochutí v kruhu rodiny. „Na Štedrý večer s manželkou a deťmi chodíme do kostola. Pri štedrovečernom stole nechýbajú moji rodičia," dodal.

Hlina pestuje doma oravské Vianoce, o kapra sa stará sám 

Vianoce s tradíciami ako na rodnej Orave. Tak ich už roky slávi predseda KDH Alojz Hlina s rodinou. "V tom som ultrakonzervatívny. Trávim Vianoce tak, ako sa na Orave majú Vianoce tráviť. Takže u nás máme oravské Vianoce," povedal Hlina. Doma teda nechýbajú rôzne tradície, štedrá večera, darčeky a neodmysliteľnou súčasťou je polnočná svätá omša. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať kapor. V minulosti Hlinovci experimentovali, ale keďže sa im to nevyplatilo, vrátili sa k živému kaprovi, o ktorého sa postará šéf KDH.

"V tom som mal výkyvy a teraz som sa vrátil k chlapskej vianočnej úlohe. Raz nám totiž bolo po večeri zle a javilo sa, že to mohli byť v obchode kúpené kaprie filety. Tak staviam na to, že oči vidia a keď zabijete kapra vy, tak je vysoký predpoklad, že je čerstvý," opísal Hlina.

Erik Tomáš sviatky prežije po rokoch na rodnom východe

Poslanec NR SR za Smer-SD Erik Tomáš prežije po rokoch Vianoce opäť na východnom Slovensku. Spolu s bratom a rodinami sa stretnú u rodičov. Doma majú typické kresťanské Vianoce. „Sme veriaci, zúčastníme sa na bohoslužbách, zídeme sa pri jednom stole, ochutnáme typické vianočné jedlá a rozbalíme darčeky. Nič špeciálne, ale aj v dospelom veku mám tieto sviatky veľmi rád,“ povedal Tomáš. 

Poslankyňa NR SR a primátorka Humenného Jana Vaľová (Smer-SD) Vianoce slávi nielen 24. decembra, ale aj na Troch kráľov 6. januára. Dôvodom je, že jej mama je Rusínka. Na Štedrý deň dodržiava s rodinou všetky tradičné zvyklosti a od toho sa odvíja aj menu počas slávnostnej večere. „Sú tam zastúpené nielen slovenské, ale aj rusnácke jedlá. Už sa tešíme na kapustnicu, kapustové bobaľky, rybu so zemiakovým šalátom. Možno takou špecialitou, ktorú ešte nie každý pozná, je fazuľová polievka Slivčanka,“ opísala Vaľová.

„Potrebujeme na ňu dve hrste suchej fazule, dve hrste sušených sliviek alebo slivkový kompót, jušku - teda vodu z kvasenej kapusty, soľ a cukor. Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň dáme variť do tej vody z kvasenej kapusty a vody podľa potreby. K takmer uvarenej fazuli pridáme slivky alebo môžeme pridať slivkový kompót a všetko varíme až pokiaľ to nezmäkne. Polievka má byť hustá, podľa chuti ju trošku dosolíme alebo docukríme a môžeme pridať aj smotanu. Slivčanka má byť kyslastá. Môžeme ju jesť samostatne so zemiakmi, alebo s bielym koláčom,“ prezradila nám netradičný recept poslankyňa.

Plavčan nakupuje darčeky až na Štedrý deň dopoludnia 

Minister školstva Peter Plavčan zvyčajne nakupuje darčeky až na poslednú chvíľu, na Štedrý deň dopoludnia. „Využívam to, že niektoré obchodné domy sú otvorené do 12.00 h, žiaľ, vždy mi to vyjde na poslednú chvíľu,“ uviedol Plavčan. Vianočné sviatky prežíva v kruhu rodiny. Ako uviedol, tento čas je pre neho časom oddychu a návštev príbuzných a známych. V rodine pritom nepestujú špeciálne zvyky. Štedrá večera pozostáva z oblátok, jablka, kapustnice, zemiakového šalátu a ryby. "Snažím sa to veľmi rýchlo zjesť, pretože sa teším na darčeky pod stromčekom," dodal.

Lajčák poprial občanom pokojné Vianoce

Vianoce sú na Slovensku asi najočakávanejšie a najpopulárnejšie sviatky, sviatky pokoja a mieru, sviatky, počas ktorých sa schádzajú rodiny, preto by som všetkým našim občanom chcel zaželať, aby si Vianoce užili v pokoji, mieri a  kruhu svojich blízkych a milovaných. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

"Želám si, aby sme si odpočinuli, pretože to bol ťažký rok a aby sme aspoň časť predsavzatí preniesli aj do nového roka. Nezabudnime na tie pocity a predsavzatia ani po tom, keď sa zase rozbehne bežný život, pretože dobro sa nám nejako vytráca z našej spoločnosti, je tu priveľa agresivity a zloby, priveľa nenávisti, má to rastúcu tendenciu a vyvoláva to u mňa osobne obavy," konštatoval minister Lajčák.

Štedrý večer strávi so svojimi najbližšími. "Potom tak ako každý rok sa chystám do Tatier lyžovať, alebo lepšie povedané škriabať sa do kopca, lebo som prepadol skialpinizmu, takže verím, že si pri tom vyčistím hlavu a že sa jednoducho budem venovať niečomu úplne inému, ako sa venujem celý rok," dodal minister.

Maďarič vyzdvihol jedinečnosť tradícií

Hodnota Vianoc je v ich tradíciách, radosti, že si možno opäť zopakovať rituály, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Myslí si to minister kultúry Marek Maďarič, ktorý potvrdil, že ani v jeho rodine sa počas tohtoročných Vianoc zvyky meniť nebudú. "Budú úplne tradičné, budeme si doma užívať pohodu a to, že sa môžeme venovať sebe," povedal minister. "K tomu stromček, darčeky, dobré jedlo, všetko čo k Vianociam patrí," dodal.

Priznal, že najviac sa teší na gastronomický rituál, ale i na rozdávanie darčekov. "Tú radosť si nesieme z detstva a stále pretrváva, človek je predsa vždy rád, ak môže darovať i byť obdarovaný," povedal minister. Rituálom sú pre neho i filmy a rozprávky, ktoré vo vianočnom televíznom programe nikdy nechýbajú. "Áno, aj ja si opäť pozriem tie isté filmy, ktoré pozerám každé Vianoce a aj tohto roku sa na ne teším," potvrdil Maďarič.

Drucker sa cez Vianoce mení na šéfkuchára, varí aj Sólymos 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker trávi vianočné sviatky v kruhu širšej rodiny. Štedrovečerné menu síce pripravuje on, ale na kuchárske umenie manželky nedá dopustiť. "Šalát musí byť, kapor musí byť, oblátky, my máme ešte pupáky, to je taký štandard u nás," priblížil sviatočné menu u Druckerovcov. Pri stole nemôžu chýbať ani starí rodičia. "Som tak vyrastal. Detstvo som trávil u starej mamy a počas zimy, nielen počas Vianoc, bývala ona u nás."

Cez sviatky je kuchárom aj minister životného prostredia László Sólymos. Už v predvečer Štedrého dňa pripravuje spolu s bratom a susedom halászlé, ktoré sa potom podávajú v rámci štedrovečerného menu. "Vždy trávime Vianoce v rodinnom kruhu a doma," uviedol s tým, že sa s bratom v ich príprave striedajú. Tento rok vyšiel rad na jeho rodinu, tak sa podľa svojich slov nevyhne ani upratovaniu.

Viac o téme: Igor MatovičBéla BugárBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu