Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najdôležitejšie udalosti na Slovensku v roku 2016

Predsedníctvo
Predsedníctvo (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Prinášame výberový chronologický prehľad udalostí politického a spoločenského života v Slovenskej republike (SR) v roku 2016.

JANUÁR

1. januára 2016 - Novými mestami sa stali Gabčíkovo a Turany.

5. januára 2016 - Prezident SR Andrej Kiska zaslal na návrh Súdnej rady SR odvolací dekrét 14 sudcom, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

7. januára 2016 - Štátne vyznamenania udelil prezident SR Andrej Kiska 15 osobnostiam pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky. Najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam udelil Lucii Popp. Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za mimoriadne zásluhy odovzdal Pavlovi Holländerovi. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam udelil Ernestovi Valkovi. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy získala Dalma Špitzerová, Oleg Pastier, Soňa Szomolányi, Martin Porubjak in memoriam, Hana Hegerová. Pribinov kríž I. triedy udelil Kiska Rudolfovi Sikorovi a Dušanovi Dušekovi. Pribinov kríž II. triedy získala Júlia Horáková a Vladimír Dedeček. Medailu prezidenta SR si odniesli Mária Smreková, Helena Pašiaková a Michal Handzuš.

11. januára 2016 – Prezident SR Andrej Kiska sa na východe krajiny v priestore Záchytného tábora Humenné stretol s asýrskymi kresťanmi z Iraku. Prijatie 149 asýrskych kresťanov na Slovensko bolo súčasťou nášho dobrovoľného príspevku k riešeniu migračnej krízy. Do SR pricestovali začiatkom decembra 2015.

11. januára 2016 – Dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva boli dôvodom, prečo sa rozhodla Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásiť štrajkovú pohotovosť.

20. januára 2016 - Slovenskú armádu treba modernizovať, ale tento proces by mal prebehnúť v súlade s jasným plánom a po odbornej diskusii. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska, ktorý navštívil Vojenský útvar v Rožňave, kde si pozrel ukážku pripravenosti práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a raketometného oddielu.

26. januára 2016 – Múzeum holokaustu slávnostne otvorili v Seredi v mieste bývalého pracovného koncentračného tábora. Pásku na jeho rekonštruovaných prvých barakoch prestrihol prezident SR Andrej Kiska spolu s predsedom vlády Robertom Ficom, predsedom NR SR Petrom Pellegrinim a ministrom kultúry  Marekom Maďaričom.

27. januára 2016 - Prezident Andrej Kiska podpísal medzinárodný Dohovor Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním.

28. januára 2016 – Za osobný prínos k rozvoju slovensko–nemeckých ekonomických vzťahov a spolupráce udelil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák Zlatú plaketu ministra predsedovi predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Albrechtovi Reimoldovi, ktorý odišiel na novú pozíciu naspäť do Nemecka.

28. januára 2016 - Modrotlač a horehronský viachlasný spev boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

31. januára 2016 – Nové klientske centrum štátnej správy v Bratislave slávnostne otvoril predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) spoločne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD).Do klientskeho centra sa presťahovala štátna správa z desiatich adries v hlavnom meste.

FEBRUÁR

3. februára 2016 - Slovensko vyslalo 20 policajtov na ochranu štátnej hranice v Slovinsku a po prvý raz aj 25 policajtov na ochranu hraníc v Macedónsku.

5. februára 2016 – V rámci záchranárskeho kongresu sa v podtatranskej metropole do Galérie Cti dostali aj traja členovia posádky ATE Vrtuľníkovej záchrannej zdravotníckej služby (VZZS), ktorá spadla 2. januára 2006 v Janovej Lehote. Cenu in memoriam dostali za účasti prezidenta SR pozostalí po troch obetiach leteckého nešťastia.

9. februára 2016 – Prezident SR Andrej Kiska na návrh Súdnej rady vymenoval 23 nových sudcov bez časového obmedzenia.

10. februára 2016 – Výjazdové rokovanie vlády sa konalo v meste Kežmarok. Do okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier pôjde z verejných financií vyše 4,2 milióna eur.

11. februára 2016 - Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) rozhodol 9. februára o konaní mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k situácii v školstve a zdravotníctve. Opozícia iniciovala schôdzu pre narastajúce problémy v školstve a zdravotníctve, ktoré vyvolali protesty učiteľov aj sestier. Poslanci strán KDH, OĽaNO, SaS a Most-Híd nazbierali 35 podpisov na jej zvolanie. Závermi rokovania boli dve uznesenia. Pri školstve parlament konštatuje, že kvalitné vzdelávanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu a že riešenie problémov v školstve nahromadených za obdobie samostatnosti Slovenska vyžaduje pokračovanie v začatých systémových zmenách v školstve naprieč celým politickým spektrom. Parlament tiež konštatuje, že konsolidácia verejných financií v tomto volebnom období vytvorila systémové predpoklady pre dlhodobo udržateľné financovanie školstva a vedy na Slovensku. Pri téme zdravotníctva parlament konštatuje, že je dôležité, aby sa dôvera pacientov k zdravotníckym pracovníkom posilňovala a ozdravenie slovenského zdravotníctva pokračovalo.

12. februára 2016 – Unesený maloletý Peter H. bol po troch týždňoch opäť na Slovensku. Vládny špeciál ho priviezol na Letisko M. R. Štefánika pred pol treťou popoludní. Po dieťa do Ancony v Taliansku vycestovali sociálne pracovníčky. Sprevádzal ich predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

15. februára 2016 - Paneurópska únia Slovensko si zvolila nové vedenie. Za predsedníčku bola opätovne zvolená slovenská europoslankyňa Anna Záborská, podpredsedami sa stali bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu Ján Šikuta a Monika Kurtová. Za generálneho tajomníka bol zvolený Peter Stach. Ďalšími členmi predstavenstva sa stali Juraj Alner, Radmila Ondreičková, Renáta Raiterová, Ján Šalát a Tomáš Kovaľ. 

22. februára 2016 - Verejnosť spoznala oficiálne logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Jeho slávnostné odhalenie sa uskutočnilo v historickej budove SND v Bratislave za účasti najvyšších predstaviteľov SR. Autorom tohto kľúčového prvku vizuálnej identity predsedníctva je študent Vysokej školy výtvarných umení Jakub Dušička.

25. februára 2016 - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák udelil Zlatú plaketu ministra in memoriam veľvyslancovi Vladimírovi Jakabčinovi, ktorý nečakane skonal začiatkom februára počas výkonu pracovných povinností na Zastupiteľskom úrade SR v Pekingu. Zlatú plaketu od ministra M. Lajčáka prevzala manželka Oľga Jakabčinová.

29. februára 2016 – Z bratislavského letiska do Grécka odletelo 20 slovenských policajtov, ktorí tam pomáhali pri zvládaní migračnej krízy.

MAREC

1. marca 2016 - Tisíce ľudí naživo sledovali tlačovú konferenciu prezidenta SR Andreja Kisku, ktorú po prvý raz zorganizoval cez sociálnu sieť Facebook.

1. marca 2016 - Ľudovít Kaník a jeho politická strana Demokrati Slovenska, ktorá podporila vo voľbách stranu SaS, potvrdil odstúpenie z predvolebného boja.

3. marca 2016 – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal podpísali zmluvu o spolupráci pri spoločnej prezentácii hlavného mesta a Slovenska v zahraničí.

5. marca 2016 - Oficiálnym víťazom parlamentných volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel). Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente. Volebná účasť dosiahla 59,82 %. Parlamentné voľby priniesli pre KDH iba 4,9 percent hlasov voličov a prvýkrát od roku 1990 jeho neúčasť v slovenskom parlamente.

7. marca 2016 – Do 2000 ľudí sa zišlo na tichom pochode centrom Bratislavy. Protest s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! bol reakciou na volebný úspech Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu.

7. marca 2016 – Vyše 200 ľudí sa podvečer zišlo na banskobystrickom Námestí SNP, aby povedalo "nie" fašizmu a zapálilo sviečky, z ktorých vytvorili kruh. Tichý protest zorganizovala občianska platforma Nie v našom meste a takto vyslovila postoj k volebnému úspechu Ľudovej strany Naše Slovensko.

9. marca 2016 - Premiér Robert Fico získal poverenie na zostavenie vlády, oznámil to po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

9. marca 2016 – Generálna prokuratúra (GP) zaevidovala desiatky elektronických podaní, ktoré vyzývajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára podať na Najvyšší súd podnet na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

14. marca 2016 – Predseda NR SR Peter Pellegrini svojím rozhodnutím zobral na vedomie písomné rozhodnutie poslanca Richarda Sulíka o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca parlamentu. Písomné rozhodnutie o vzdaní sa mandátu poslanca doručil predsedovi NR SR 11. marca 2016 aj poslanec Andrej Medvecký, zvolený za politickú stranu ĽSNS.

14. marca 2016 – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru (NAKA) vzniesol obvinenie trom členom manažmentu akciovej spoločnosti Váhostav - SK.

17. marca 2016 - Dohodu štyroch politických strán Smeru-SD, Slovenskej národnej strany (SNS), Mosta-Híd a strany #Sieť, ktoré prejavili vôľu vytvoriť vládnu koalíciu, doručil prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi šéf Smeru-SD Robert Fico.

18. marca 2016 – Prezident SR Andrej Kiska odvolal zo sudcovskej funkcie ďalších siedmich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

18. marca 2016 - Viac ako tisíc ľudí prišlo na bratislavské Námestie SNP odkázať vznikajúcej vláde, že ju bude sledovať. Na pódiu sa počas hodinového podujatia striedali opoziční politici aj umelci, ktorí prečítali vyhlásenie k súčasnej politickej situácii.

22. marca 2016 - Lídri politických strán Smer – sociálna demokracia, SNS, Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR.

23. marca 2016 - Dosluhujúci predseda NR SR Peter Pellegrini otvoril rokovanie ustanovujúcej schôdze parlamentu. Novozvolení poslanci zložili ústavou predpísaný sľub. Týmto aktom sa ujali výkonu poslaneckého mandátu. Predsedom Národnej rady SR sa stal líder SNS Andrej Danko. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 112 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. V parlamente tak pôsobí sedem klubov, čo plénum zobralo na vedomie. Najsilnejší klub, s počtom členov 49, bude mať Smer-SD a jeho predsedom je Martin Glváč. Druhý najpočetnejší klub má opozičná SaS (21 poslancov), na čele klubu je Martin Poliačik. Nasledujú OĽaNO-NOVA (19) s predsedom klubu Richardom Vašečkom, SNS (15) so šéfom klubu Tiborom Bernaťákom, klubu ĽSNS (14) predsedá Marian Kotleta, klubu Sme rodina (11) Boris Kollár a klubu Mostu-Híd (10) Gábor Gál. Do parlamentu bola zvolená aj strana #Sieť. Tá však prišla o troch poslancov, ktorí nesúhlasili so vstupom ich strany do novej koalície. Počet poslancov za #Sieť tak klesol na sedem, pričom minimum na vytvorenie klubu je osem členov. Poslanci strany #Sieť ostali evidovaní ako nezaradení. NR SR má štyroch podpredsedov. Poslanci v tajnom hlasovaní rozhodli, že funkcie obsadia Martin Glváč zo Smeru-SD (117 hlasov), Béla Bugár z Mostu-Híd (114 hlasov), Andrej Hrnčiar zo #Siete (110 hlasov) a Lucia Nicholsonová zo SaS (105 hlasov). Pred samotnou tajnou voľbou dal pozmeňujúci návrh Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý chcel, aby podpredsedovia boli len traja. Jeho návrh podporilo 16 poslancov, okrem členov klubu ĽSNS aj Martina Šimkovičová a Zuzana Šebová (obe Sme rodina).

23. marca 2016 – Prezident SR Andrej Kiska prijal z rúk Roberta Fica demisiu doterajšej vlády, vzápätí vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica do čela novej vlády. Vládne posty si rozdelili nasledovne Smer-SD deväť členov, SNS troch, Most-Híd dvoch a #Sieť jedného. Peter Pellegrini sa ujal postu podpredsedu vlády pre investície.

30. marca 2016 – Mestu Martin putovala finančná výpomoc vo výške 2,5 milióna eur. Rozpočtové opatrenie prijala nová vláda na svojom prvom zasadnutí. Vláda vymenovala ďalších štátnych tajomníkov na päť ministerstiev. Na rezort spravodlivosti nastúpila Mária Kolíková, na ministerstvo kultúry nastúpil poslanec za bratislavskú mestskú časť Ružinov Igor Adamec. Norbert Kurilla sa stal druhým mužom ministerstva životného prostredia. Jozefa Kamenického zase schválil kabinet do funkcie štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva. Túto pozíciu na ministerstve obrany bude vykonávať Ivan Máčovský.

APRÍL

6. apríla 2016 – Záujmy Slovenska na spoločných hraniciach so susednými štátmi bude zastupovať Ladislav Csémi. Vláda ho vymenovala do funkcie hlavného hraničného splnomocnenca Slovenskej republiky. Vo funkcii nahradil Ľudovíta Bíróa.

9. apríla 2016 - Lekárske odborové združenie (LOZ) bude naďalej viesť jej doterajší predseda Peter Visolajský. Rozhodol o tom snem lekárskych odborov, ktorý sa konal v Turčianskych Tepliciach.

11. apríla 2016 - Stálym zástupcom Národnej rady SR pri Európskom parlamente sa stala Vanda Šipošová. Post získala vo výberovom konaní, do ktorého sa prihlásilo 19 záujemcov.

12. apríla 2016 – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na zasadnutí rozhodovala o výnimke novely zákona o vysielaní a retransmisii, o ktorú požiadalo do 31. marca 16 programových služieb trinástich vysielateľov. Podľa tejto novely musia slovenské verejnoprávne aj súkromné rádiá od 1. apríla tohto roku zaradiť do vysielania viac slovenskej hudby. RVR vypočula na ústnom konaní všetkých 16 žiadateľov, šiestim žiadateľom schválila výnimku na stanovený podiel aj podiel nových hudobných diel, dvom žiadateľom schválila výnimku čiastočne k podielu nových hudobných diel a šiestim žiadateľom výnimku zamietla. Rádio Anténa Rock (držiteľ licencie GES Slovakia, s.r.o.), Radio One Rock (Radio One Rock, s.r.o.), Aligator – Classic Rock Radio (Radio ON s.r.o.), Rocková republika (C.S.M. group s.r.o.), Rádio Devín (RTVS) a Rádio Patria (RTVS) z hľadiska programového zamerania nemusí vyhradiť stanovený podiel času slovenským hudobným dielam ani novým hudobným dielam. Čiastočnú výnimku iba na stanovený podiel času zaradenia nových hudobných diel dostalo Rádio Best FM (Best FM Media spol. s r.o.), Rádio Pyramída (RTVS), Radio One Retro (Radio Rock, s.r.o.) a Rádio Vlna (Corporate Legal, s.r.o.). Šiestim vysielateľom, sú nimi Rádio Expres (D.Expres, k.s.), Fun Radio (Radio, a.s.), Europa 2 (Europa 2, a.s.), Rádio One (Radio One, s.r.o.), Rádio Košice (Marek Petráš) a Rádio Regina (RTVS) žiadosť o výnimku rada zamietla.

13. apríla 2016 - Vláda vymenovala svojho nového splnomocnenca pre národnostné menšiny. Od 14. apríla túto funkciu vykonáva László Bukovszky.

13. apríla 2016 - Mŕtve telo, ktoré sa našlo v Dunaji pri obci Dobrohošť v okrese Dunajská Streda, patrilo nezvestnému ekonómovi Martinovi Filkovi. Šéf Inštitútu finančnej politiky (IFP) a hlavný ekonóm ministerstva financií bol nezvestný od 28. marca 2016, keď sa v Bratislave na rieke prevrátil s kamarátom v kanoe.

15. apríla 2016 – Situácia vo svete nie je jednoduchá. A práve medzinárodné bezpečnostné fórum Globsec je miesto, kde môžu politici, analytici a ďalší odborníci rozmýšľať nad originálnymi riešeniami súčasných kríz. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pri príležitosti otvorenia podujatia Globsec. Približne 1000 hostí zo 70 krajín sveta zavítalo počas troch dní do Bratislavy. Medzi hlavnými témami bezpečnostného fóra bola otázka teroristických hrozieb v Európe.

18.-26. apríla 2016 - Predstavenie Programového vyhlásenia vlády (PVV) a žiadosť nového kabinetu o vyslovenie dôvery bolo hlavným bodom druhej schôdze Národnej rady SR v tomto volebnom období. Keďže premiér Robert Fico (Smer-SD) bol od 14. apríla hospitalizovaný, vládny program poslancom predstavil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). Tretia vláda Roberta Fica (Smer-SD) dostala 26. apríla dôveru, za Programové vyhlásenie vlády hlasovalo 79 členov snemovne zo 142 prítomných. Pri hlasovaní chýbali predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý je po operácii žalúdka. Neprítomný bol aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorému operovali srdce. PVV je rozdelené do viacerých oblastí, ktorých cieľom je posilnenie spoločenskej a politickej stability; pružne reagovať na príležitosti a negatíva vonkajšieho prostredia; plynule pokračovať v podpore hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho rozvoja krajiny; prehĺbiť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť Slovenska a posilniť úlohu štátu a ochranu verejného záujmu.

19. apríla 2016 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval a povýšil do generálskych hodností deväť dôstojníkov ozbrojených zborov. Do hodnosti generál Policajného zboru SR Kiska s účinnosťou od tohto dňa povýšil plukovníkov Csabu Faragóa, Vladimíra Šramka, Mariána Slobodníka a Juraja Bukuša. Generálmajorom Ozbrojených síl SR sa stali veliteľ Pozemných síl OS SR Ondřej Novosad, veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba a riaditeľ Vojenského spravodajstva Ján Balciar. Do hodnosti brigádneho generála Ozbrojených síl Andrej Kiska vymenoval náčelníka štábu strategického plánovania Generálneho štábu OS SR Ivana Pacha a tiež náčelníka Vojenskej kancelárie prezidenta SR Vladimíra Šimka.

19. apríla 2016 - Učitelia v centre Bratislavy protestovali, chceli vyjadriť nespokojnosť s programovým vyhlásením vlády v oblasti školstva.

22. apríla 2016 - Povinnosti predsedu vlády a Smeru-SD Roberta Fica, ktorý je po operácii srdca, si podelili podpredsedovia kabinetu Peter Pellegrini a Robert Kaliňák (obaja Smer-SD).

25. apríla 2016 - Predseda parlamentu Andrej Danko sa úspešne podrobil operácii žalúdka v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Jeho povinnosti pri vedení schôdze si rozdelili podpredsedovia, A. Danka zastúpi Béla Bugár (Most-Híd).

27. apríla 2016 – Poslanci Národnej rady (NR) SR odobrili návrh na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže k novele takzvaného kompetenčného zákona.

28. apríla 2016 - Termíny v rámci elektronizácie zdravotníctva sa posunú. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení.

28. apríla 2016 - Poslanci Národnej rady SR spustili petíciu, ktorou chceli Britániu podporiť v tom, aby nevystupovala z Európskej únie. Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom sa rušiť nebudú. Poslanci NR SR odmietli návrh na ich zrušenie z dielne Jána Budaja z klubu OĽaNO-NOVA. Hlasovalo zaň len 55 zo 129 prítomných poslancov. Hlasovaním poslanci ukončili rokovanie tretej schôdze parlamentu.

28. apríla 2016 - Good idea, Slovakia! Dobrý nápad, Slovensko. Logo i slogan novej "značky Slovensko" predstavili na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

29. apríla 2016 - Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) od mája šéfuje Tomáš Haško. Jeho menovanie do funkcie schválila vláda. Týmto dňom dostal rezort financií mandát od vlády, aby spustil pilotný program, v rámci ktorého využije v praxi nový nástroj Hodnota za peniaze.

MÁJ

1. mája 2016 - Premiéra Roberta Fica prepustili do domáceho liečenia z bratislavského Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH), kde bol od 14. apríla hospitalizovaný.

2. mája 2016 - Prezident SR Andrej Kiska prijal vo svojom úrade dve Slovenky Zuzanu Čaputovú a Zuzanu Števulovú ocenené v zahraničí za ich prácu. Čaputová získala medzinárodnú Goldmanovu cenu za dlhoročné komunitné a právne líderstvo v kauze Pezinská skládka a Števulová ocenenie International Women of Courage Award za osobné nasadenie v boji za práva utečencov a migrantov aj počas migračnej krízy v Európe.

2. mája 2016 - Predsedu parlamentu Andreja Danka prepustili do domácej ošetrovateľskej starostlivosti z Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave, kde mu operovali žalúdok a bol tam hospitalizovaný.

2. mája 2016 – Žuvačka na chudnutie, univerzálny diaľkový ovládač či stolička so senzorom upozorňujúca na správne držanie tela. To sú niektoré z víťazných nápadov slovenských študentov ocenených v rámci 21. ročníka súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov. Nádejných mladých podnikateľov s ich učiteľmi v Bratislave prijal prezident SR Andrej Kiska.

3. mája 2016 – Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) má väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfuje novému úradu, ktorý zastrešuje aj informatizáciu spoločnosti. Zmeny v zákone o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže v takzvanom kompetenčnom zákone, podpísal prezident SR Andrej Kiska.

3. mája 2016 - Slovensko si musí vážiť svojich hrdinov a možno viac ako kedykoľvek v minulosti si musíme pripomínať protifašistických bojovníkov, ktorí bojovali za našu slobodu. Povedal to prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa v nemocnici v českom Havlíčkovom Brode stretol s československým vojnovým pilotom Imrichom Gablechom. Ide o jedného z dvoch posledných žijúcich Slovákov, ktorí bojovali v britskom kráľovskom letectve.

4. mája 2016 – Premiér Robert Fico po prvý raz od operácie srdca viedol rokovanie vlády. Cezhraničnú spoluprácu Slovenska s jeho susedmi – Českom, Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou bude mať v najbližších rokoch na starosti štátny tajomník ministerstva vnútra Rudolf Urbanovič. Do funkcie predsedu slovenskej časti štyroch medzivládnych komisií ho menovala vláda SR.

6. mája 2016 - Bývalý líder KDH a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ sa stal historicky prvým osobitným vyslancom EÚ pre otázky náboženských slobôd a vyznania vo svete.

9. mája 2016 – Colníci pri obci Veľký Meder v noci nadnes zadržali štyri autá s migrantmi, ktoré prišli z Maďarska. Jedno z vozidiel údajne odmietalo zastaviť a po následnej streľbe bola postrelená jedna z migrantiek, žena zo Sýrie.

10. mája 2016 - Nemecký Najvyšší spolkový súd (BGH) rozhodol v prospech Slovenska v konaní o zrušení arbitrážneho rozhodnutia v spore so spoločnosťou Achmea o zákaze zisku zdravotných poisťovní. Súd vyhovel požiadavke SR, aby tento spor predložil na posúdenie Súdnemu dvoru EÚ. Súdny dvor by mal teraz posúdiť, či je medzinárodná zmluva o podpore a ochrane investícií medzi SR a Holandskom v súlade s právom EÚ. Na základe tohto posudku by mal následne najvyšší nemecký súd v kauze definitívne rozhodnúť.

11. mája 2016 – Vláda na svojom zasadnutí schválila protokol o pristúpení Čiernej Hory k Severoatlantickej zmluve. Štát uhradí obci Malá Tŕňa (okres Trebišov) náklady na zbúranie drevených objektov, ktoré patria veľkopodnikateľovi Mikulášovi Varehovi. Rozhodla o tom vláda.

11. mája 2016 - Slovenský jezuita páter Peter Dubovský bol v uplynulých dňoch vymenovaný za riadneho profesora na jezuitskom Pápežskom biblickom inštitúte v Ríme (PIB). Vymenoval ho generálny predstavený Spoločnosti Ježišovej páter Adolfo Nicolás.

11. mája 2016 – Na medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB v Bratislave malo svetovú premiéru ľahké obrnené vozidlo Aligátor.

13. mája 2016 - Prezident SR Andrej Kiska odvolal zo sudcovskej funkcie 47 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Učinil tak v zmysle Ústavy SR na návrh Súdnej rady SR.

16. mája 2016 – Sudcovský stav dostal ďalšiu posilu. Prezident SR Andrej Kiska vymenoval na návrh Súdnej rady 14 nových sudcov bez časového obmedzenia.

16. mája 2016 - Členovia novej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán zložili sľub do rúk predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, prevzali si osvedčenie a oficiálne začali svoje funkčné obdobie.

16. mája 2016 – Slovenské vysoké školstvo dostane posily v podobe 42 nových profesorov. Do funkcie ich vymenoval prezident SR. Vysokú vedecko-pedagogickú hodnosť získali predstavitelia 13 univerzít a vysokých škôl v rôznych odboroch.

17. mája 2016 – Štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) už šéfuje Miroslav Kočan. Spolu s novými členmi predstavenstva ho do funkcie uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD).

17. mája 2016 - Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd) otvoril rokovanie štvrtej schôdze parlamentu. Rokovanie začalo minútou ticha za zosnulého poslanca Ondreja Bindera (ĽSNS). Poslanecký náhradník Ján Mora (ĽSNS) zložil ústavou predpísaný sľub.

18. mája 2016 - Správa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej za rok 2015 dostala v pléne zelenú. Poslanci Národnej rady SR ju 117 hlasmi zobrali na vedomie.

19. mája 2016 – Cez novopostavený Starý most v Bratislave mohli od tohto dňa prechádzať chodci a cyklisti. Po Štúrovej ulici mohli zas v jednom smere jazdiť autá. Kolaudačné rozhodnutia na stavebné objekty na petržalskej strane, samotný Starý most a Štúrovu ulicu od dotknutých úradov totiž nadobudli právoplatnosť.

19. mája 2016 - Predsedom novej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa stal Eduard Bárány. Rozhodli o tom poslanci v tajnej voľbe, keď mu odovzdali 58 hlasov. Bárány viedol aj historicky prvú komisiu pre voľby.

24. mája 2016 - Slovenská republika bude spolupracovať na príprave inšpektorov novej Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Poslanci Národnej rady SR 108 hlasmi odobrili Dohodu medzi vládou SR a Prípravnou komisiou pre Organizáciu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok o vzájomnej spolupráci pri výcviku a realizácii činností komisie týkajúcich sa inšpekcií na mieste.

25. mája 2016 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák bol jedenástym kandidátom na generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN). Vláda schválila jeho nomináciu na tento post a tak sa stal oficiálnym kandidátom Slovenska.

30. mája 2016 – Po 15 rokoch od svojho vzniku sa Súdna rada Slovenskej republiky dočkala vlastného sídla. Od tohto dňa ním je Miestodržiteľský palác na Hlavnom námestí v centre Bratislavy.

31. mája 2016 - Prezident SR Andrej Kiska v zmysle Ústavy Slovenskej republiky odvolal Ericha Petláka z funkcie rektora Dubnického technologického inštitútu (DTI) v Dubnici nad Váhom.

JÚN

2. júna 2016 - Počas väzenských prác neďaleko leopoldovskej väznice utiekol väzeň Ľubomír Behan. Polícii a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa ho podarilo 8. októbra 2016 zadržať, skrýval sa v dome svojho otca.

6. júna 2016 – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska odvolal zo sudcovskej funkcie piatich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

7. júna 2016 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Zvolal ju na základe 34 podpisov od opozičných poslancov. Tí navrhovali vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) pre daňovú kauzu Bašternák. Minister vnútra Robert Kaliňák zostal vo funkcii. Za jeho zosadenie hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných.

8. júna 2016 - Opozičné hnutie Sme rodina vylúčilo zo svojho poslaneckého klubu trojicu poslancov Martinu Šimkovičovú, Petra Marčeka a Rastislava Holúbeka, táto trojica sa nezúčastňovala na práci klubu. Šimkovičovú zároveň hnutie vyzvalo, aby sa vzdala poslaneckého mandátu, lebo v máji 2016 hlasovala za iného poslanca.

8. júna 2016 – Dvesto slovenských študentov sa bude môcť zúčastniť na odbornej trojročnej príprave na špičkových ruských pracoviskách v oblasti jadrového výskumu. To je jeden z výsledkov rokovania vlády SR a Ruskej federácie v oblasti vzájomného vysporiadania vzťahov pri projekte cyklotrónového centra. Vláda rokovala o definitívnom vyriešení tohto projektu, s ktorým sa začalo ešte v roku 1996. Vláda odvolala Igora Lichnovského z funkcie generálneho riaditeľa Exportno-importnej banky. Vo funkcii ho od 15. júna 2016 nahradil Dušan Keketi.

8. júna 2016 – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná dala pokyn generálnemu riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry na okamžité ukončenie pracovného pomeru s výkonným riaditeľom PPA Ľubomírom Partikom. Dôvodom je nespokojnosť s jeho fungovaním v platobnej agentúre v minulosti.

8. júna 2016 - Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) prijal na ďalšie konanie návrh skupiny 31 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vo veci začatia konania o súlade zákona o autoškolách s Ústavou SR. Návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení ÚS SR nevyhovel.

11. júna 2016 – Predsedom Sme rodina zostal aj po kongrese hnutia v Piešťanoch Boris Kollár. Za svojich podpredsedov si vybral Milana Krajniaka, Dušana Poliaka, Jozefa Vašutu a Petru Krištúfkovú.

11. júna 2016 - Novým predsedom KDH sa stal Alojz Hlina. V tajnom hlasovaní o tom v prvom kole rozhodli delegáti snemu v Ružomberku. Za podpredsedov zvolili delegáti snemu Petra Bobulu, Milana Majerského a Pavla Zajaca.

11. júna 2016 – Pápež František vymenoval nového košického pomocného biskupa. Stal sa ním Marek Forgáč, prodekan Teologickej fakulty a duchovný správca Univerzitného pastoračného centra v Košiciach.

4. júna 2016 – Na bratislavskom letisku ráno pristál nový letecký vládny špeciál Airbus A319-115 CJ. Mal by prepravovať nielen vládne delegácie, ale v prípade potreby aj zranených občanov Slovenska zo zahraničia späť domov.

14. júna 2016 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril šiestu schôdzu parlamentu.

14. júna 2016 – Predseda vlády Robert Fico telefonoval s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Témou rozhovoru bolo najmä nadchádzajúce predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ.

15. júna 2016 - Protihavarijné opatrenia a sanácia skalného brala a previsu pod hradom Strečno si vyžiada 1,1 milióna eur. Vláda schválila ich vyčlenenie do kapitoly envirorezortu do konca januára 2017. Vláda na návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) schválila výmenu 25 z celkovo 72 prednostov. Akreditačná komisia opäť pracuje v kompletnom zložení. Jej novým členom sa stal Miroslav Fikar.

15. júna 2016 - Učitelia na základných, stredných a vysokých školách budú mať od septembra 2016 vyšší plat o šesť percent. Prilepšenie im schválili poslanci NR SR, ktorí 142 hlasmi odobrili novelu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

15. júna 2016 – Centrum Sabinova od tohto dňa zdobí socha inšpirovaná filmovou cenou Oscara, ktorú získal pred 50 rokmi film Obchod na korze natočený v Sabinove.

16. júna 2016 - Novým generálnym riaditeľom Slovenského pozemkového fondu (SPF) sa stal Dušan Hačko.

16. júna 2016 – Prvým letom z Turecka slávnostne otvorili leteckú linku Košice – Istanbul.

16. júna 2016 - Správa o stave republiky, ktorú predniesol pred poslancami Národnej rady SR prezident SR Andrej Kiska, bola hlavným bodom tretieho rokovacieho dňa šiestej schôdze NR SR.

18. júna 2016 - Slávnostný snem Slovenskej národnej strany (SNS) v Martine sa konal pri príležitosti 145. výročia vzniku strany. Predsedníctvo SNS na ňom udelilo najvyššie stranícke vyznamenanie – Rad Martina Rázusa a predstavilo knihu o histórii strany. Rozhlasová redaktorka, etnografka a interpretka ľudových piesní Darina Laščiaková sa stala novou držiteľkou Radu Martina Rázusa. Začiatky slovenskej politiky, ako i počiatočnú históriu Slovenskej národnej strany (SNS) mapuje publikácia pod názvom 1871 Začiatky slovenskej politiky a vznik Slovenskej národnej strany. Knihu autora Marcela Pecníka uviedol do života predseda strany Andrej Danko.

20. júna 2016 – Približne 3000 ľudí prišlo pred bytový komplex Bonaparte v bratislavskom Starom Meste protestovať proti údajnému prepojeniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD) s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Protest zorganizovali opozičné politické strany SaS a OĽaNO-NOVA.

21. júna 2016 - Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus so sídlom v Nitre havaroval okolo 03.30 h miestneho času (SELČ) pri meste Aleksinac v strednom Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich ľudí, troch Slovákov a dve ženy boli z Česka. Dovolenkárov dopravil domov vládny špeciál.

21. júna 2016 – Slovenský prezident Andrej Kiska podpísal ratifikačnú listinu k zmluvnému dokumentu Protokol k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Čiernej Hory.

21. júna 2016 - Minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Peter Plavčan (nominant SNS) slávnostne vymenoval nových členov Vedeckej grantovej agentúry (VEGA). Predsedom VEGA sa stal František Gahér (spoločenské vedy) a podpredsedom Peter Múčka (technické vedy).

23. júna 2016 - Akčný plán rozvoja okresu Lučenec na výjazdovom rokovaní schválila vláda. Jeho cieľom je podpora vytvorenia 1440 pracovných miest do roku 2020, finančná investícia je odhadovaná na 147,32 milióna eur.

24. júna 2016 - Vládny kabinet absolvoval druhé výjazdové rokovanie, tentoraz v Rimavskej Sobote, kde schválili akčný plán rozvoja okresu Rimavská Sobota. Vláda SR prezentovala ambíciu v tomto okrese vytvoriť vyše 2000 nových pracovných miest do roku 2020. Investície odhaduje na 157 miliónov eur.

29. júna 2016 - Málotriedky, ale aj plnoorganizované školy (so všetkými ročníkmi od 1. po 9.) s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, ktorým hrozil pre nízky počet žiakov od septembra zánik, budú fungovať ďalej. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu školského zákona, ktorá udeľuje takýmto školám výnimku.

30. júna 2016 - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Anton Šafárik. Personálnu výmenu odobrila vláda. Vláda dokončila výmenu prednostov okresných úradov v súvislosti s koaličnými dohodami. Vláda schválila program slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

30. júna 2016 - Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú iniciovali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Ten čelil opozičnému pokusu o zosadenie z funkcie aj 7. júna. Odvolať sa ho opäť nepodarilo.

30. júna 2016 - Slovensko prebralo európske predsedníctvo po prekonaní dlhej cesty a vníma ho ako výsledok mnohých rokov tvrdej práce. Prezident Andrej Kiska to povedal v prítomnosti členov Európskej komisie (EK), ktorých privítal v bratislavskom Prezidentskom paláci v predvečer začiatku historicky prvého slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

JÚL

1. júla 2016 - Slovenská republika sa ujala rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré na druhý polrok 2016 prebrala od Holandska.

1. júla 2016 – Slovenská komora exekútorov oddnes sprístupnila občanom Centrálny register exekúcií, do ktorého mohli dosiaľ vstupovať iba štátne orgány.

6. júla 2016 - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Anton Šafárik. Na návrh vlády ho do funkcie vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Na tomto poste vystriedal Jána Valka.

6. júla 2016 - Prezident SR Andrej Kiska nevymenoval troch chýbajúcich sudcov Ústavného súdu. Kandidátov Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu, Miroslava Ďuriša, Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku odmietol. Na návrh Súdnej rady vymenoval piatich sudcov bez časového obmedzenia. Andrej Kiska na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky odvolal troch sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

7. júla 2016 – Rekonštrukčné práce, ktoré prebiehajú v areáli Slovenskej národnej galérie (SNG), sa na štyri mesiace prerušia. Dôvodom je možné narušenie priebehu neformálnych ministerských zasadnutí, ktoré sa počas predsedníctva SR v Rade EÚ konali v bratislavskej Redute. Vládny kabinet na svojom rokovaní odobril zmenu na poste predsedu Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb. Podľa štatútu výboru tento post vždy zastáva minister spravodlivosti. Exministra Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) tak na tomto mieste vystriedala Lucia Žitňanská (Most-Híd).

7. júla 2016 - Okresný súd Bratislava 5 oslobodil spod obžaloby primára urgentného príjmu bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Marcela B., ktorý čelil obžalobe z prechovávania detskej pornografie.

7. júla 2016 – Jedinečné a inovatívne nápady zo Slovenska predstavil v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v rámci vizuálnej výzdoby v budove Rady EÚ pri príležitosti slovenského predsedníctva. Vizuálna prezentácia vychádzala z konceptu "Štyri elementy inovácie", ktorý zobrazoval unikátne technológie a vynálezy slovenských výrobcov reprezentujúce štyri prírodné živly.

7. júla 2016 - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná odvolávaniu predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa na štvrtý pokus začala. Vyhlásila to podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá ju otvorila bez toho, aby sa cez hlasovacie zariadenie zistil počet prítomných poslancov, teda to, či je parlament uznášaniaschopný. Poslanci sa nezhodli na ďalšom postupe, Nicholsonová preto schôdzu prerušila. Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (#Sieť) povedal, že on jediný má poverenie od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), aby viedol schôdzu. Nicholsonová oponovala. V pléne boli tri pokusy otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Fica, parlament však nebol uznášaniaschopný. V sále sa prezentovalo vždy menej poslancov ako 76. Opozícia sama uznášaniaschopnosť zabezpečiť nemohla.

8. júla 2016 - Bratislavčania sa dočkali. Po 55 rokoch začali do Petržalky opäť premávať električky. Zástupcovia mesta i štátu oficiálne otvorili skolaudovanú električkovú trať na Starom moste. Príhovor predniesli primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, minister dopravy Roman Brecely a vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. Po oficiálnom sprevádzkovaní trate a po prvej jazde električkou, na ktorej sa mohla zúčastniť aj verejnosť, začala od 20.00 h jazdiť cez most električková linka č. 1. Okrem tejto linky, ktorá spojí Petržalku s Hlavnou železničnou stanicou, cez Starý most do a z Petržalky premáva od 9. júla toho roku aj linka č. 3, ktorá spojí Petržalku s Račou.

8. - 9. júla 2016 – Siedmy Európsky summit regiónov a miest sa konal v Bratislave. Bol jedným z hlavných podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ a organizoval ho Európsky výbor regiónov, spoluorganizátormi boli Bratislavský samosprávny kraj a mesto Bratislava. Medzi hlavné riešenia v Bratislavskom vyhlásení patrí napríklad zníženie byrokratickej záťaže, určenie a odstránenie prekážok verejných i súkromných investícií.

11. júla 2016 – Zámery slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie predstavil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák predsedom parlamentných výborov pre záležitosti EÚ z členských a partnerských krajín na spoločnom zasadnutí v Národnej rade SR v Bratislave. Na predsedníckom COSAC-u v Bratislave sa zúčastnili predsedovia výborov pre európske záležitosti parlamentov členských štátov EÚ, členovia Európskeho parlamentu, zástupcovia európskych inštitúcií (Európska komisia, Rada EÚ, COSAC sekretariát), zástupcovia parlamentov z kandidátskych krajín a ďalších partnerských štátov.

14. júla 2016 - Hnutie OĽaNO-NOVA podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z falšovania podpisu šéfa Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) na poverovacej listine pre podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara (#Sieť). Oznámili to poslanci za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic, Veronika Remišová a Igor Matovič.

21. júla 2016 - Charitatívne organizácie odštartovali distribúciu potravinových balíčkov na Slovensku.

24. júla 2016 - V Prezidentskom paláci v Bratislave došlo k bezpečnostnému incidentu. Okolo 12.00 h preliezol plot paláca zo strany Hodžovho námestia občan srbskej národnosti. Okamžite ho zadržali ochrankári a následne ho odovzdali privolanej policajnej hliadke. Išlo o 35-ročného Milana K. z Českej republiky. Pre tento incident požiadal o uvoľnenie z funkcie riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR Radovan Horváth, odísť má k 1. januáru 2017.

30. júla 2016 – Sprievod niekoľkých desiatok ľudí sa pod zástavami opozičnej parlamentnej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) vydal z bratislavskej Hlavnej stanice na Hviezdoslavovo námestie, ktoré bolo vyhradené účastníkom pochodu Dúhový Pride. Akciu opozičná strana ani nikto iný neohlásil bratislavskému Starému Mestu.

30. júla 2016 - Poukázať na to, že rodina je výnimočná a nič sa jej nevyrovná, prišlo o 15.00 h pred Národnú radu SR v Bratislave odhadom približne 150 ľudí. Uskutočnil sa tam piaty ročník podujatia s názvom Hrdí na rodinu.

30. júla 2016 – Po ročnej prestávke sa v hlavnom meste opäť uskutočnil pochod za práva LGBTI menšín Dúhový Pride Bratislava 2016. Zhruba dve tisícky ľudí prešli za zvukov bubnov a pod dúhovými zástavami cez Vajanského nábrežie, Štúrovu a Gorkého ulicu späť na Hviezdoslavovo námestie.

AUGUST

1. augusta 2016 - Do Maďarska odišla ďalšia skupina 25 slovenských policajtov, ktorí pomáhali so strážením srbsko-maďarskej hranice.

1. augusta 2016 - Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík spoločne s komisárkou pre deti Vierou Tomanovou podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci.

2. augusta 2016 - Nové voľby sa v 23 obciach na Slovensku uskutočnia 5. novembra 2016. O termíne rozhodol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

13. augusta 2016 - Pätica kritikov (Eduard Adamčík, Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík) sa na mimoriadnom sneme strany #Sieť v Trnave zúčastnila. Radoslav Procházka na úvod snemu oznámil prítomným, že nebude kandidovať na predsedu strany #Sieť. Novým predsedom sa napokon stal Roman Brecely. Bol jediným kandidátom a získal 86 hlasov od 125 prítomných delegátov. Radoslav Procházka zostal iba radovým členom strany. Delegáti navrhli ako kandidátov na predsedu aj Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík ako kandidát pätice nespokojných poslancov na protest zo snemu ešte pred začatím voľby odišiel, Stoklasa sa vzdal v prospech Brecelyho. Novými podpredsedami strany sa stali štátny tajomník ministerstva kultúry Igor Adamec a člen predsedníctva Martin Kapitulík.

16. augusta 2016 - Poslanci Národnej rady SR Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík vystúpili zo strany #Sieť, založili platformu Za zodpovednú politiku.

17. augusta 2016 - Počas nástupnej audiencie odovzdal mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko Joachim Bleicker svoje poverovacie listiny prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

17. augusta 2016 – Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila uznesenie v časti o vznesení obvinenia voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľovi Špirkovi, ktorý bol obvinený z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Na brífingu v Bratislave o tom informoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

17. augusta 2016 – Na rokovanie vlády minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) predložil novelu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Slovensko podpíše dodatkový protokol k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu, ktorý reagoval na novodobý fenomén takzvaných cudzích bojovníkov. Súhlas s tým vyslovila vláda SR.

18. augusta 2016 - Traja horolezci vrátane jednej Slovenky zahynuli v lavíne, ktorá na nich spadla v masíve Mont Blanc vo francúzskych Alpách.

19. augusta 2016 - Koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) a Roman Brecely (#Sieť) rokovali o zmenách v koalícii. Po rokovaní oznámili, že minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) sa vzdá svojej funkcie. Koaliční partneri sa dohodli na zúžení štvorkoalície na trojkoalíciu.

30. augusta 2016 – Minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) poslal písomne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi svoju demisiu.

SEPTEMBER

1. septembra 2016 - Predseda vlády SR a šéf Smeru-SD Robert Fico spolu s Andrejom Dankom (SNS) a Bélom Bugárom (Most-Híd) podpísali novú Koaličnú dohodu.

2. - 3. septembra 2016 - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hostil neformálnu schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ (Gymnich), na ktorú boli prizvané aj kandidátske krajiny. Po skončení Gymnichu potom zorganizoval neformálny obed šéfov diplomacií s kolegami z krajín Východného partnerstva, na ktorom sa diskutovalo o ďalšom smerovaní vzájomnej spolupráce.

4. septembra 2016 – Rozširovanie EÚ je strategická investícia do jej bezpečnosti a prosperity a bez západného Balkánu nebude európsky projekt kompletný. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na Medziparlamentnej konferencii o Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ a Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike, ktorá sa konala na Bratislavskom hrade.

6. septembra 2016 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril deviatu schôdzu parlamentu. Štátne symboly vo vstupnej hale Národnej rady SR stráži od tohto dňa Čestná stráž Ozbrojených síl SR. Nápad prišiel od predsedu parlamentu.

6. septembra 2016 - Prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi odovzdali počas nástupnej audiencie svoje poverovacie listiny mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci Bieloruskej republiky v SR Igor Leščeňa, Spojených štátov amerických v SR Adam H. Sterling a Zvrchovaného vojenského špitálskeho rádu svätého Jána Jeruzalemského z Rodosu a Malty v SR so sídlom v Bratislave Alfred Prinz von Schönburg-Hartenstein.

7. septembra 2016 – Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air - Transport Europe (ATE) v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient. Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. K nehode vrtuľníka došlo krátko po 22.30 h, po zotmení, keď záchranári naložili zranenú osobu - 38-ročného pacienta, ktorý spadol z kamenného zrázu.

8. septembra 2016 - Gabriela Csicsaia (Most-Híd) nahradil v kresle poslanca Národnej rady SR primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal (Most-Híd). Plénum to potvrdilo hlasovaním a Antal zložil ústavou predpísaný sľub. Csicsai z parlamentu odišiel preto, že sa stal štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva. Slováci už nebudú musieť povinne hlásiť úradom ich prechodný pobyt v zahraničí, ktorý je dlhší ako 90 dní. Parlament 141 hlasmi schválil opozičnú novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR.

8. septembra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl (OS) SR. Do hodnosti brigádneho generála vymenoval plukovníka Miroslava Lorinca. Generálmajora Pavla Macka, ktorý je 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR, povýšil do vojenskej hodnosti generálporučíka a brigádneho generála Jindřicha Jocha, ktorý je 2. zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR, povýšil do vojenskej hodnosti generálmajora.

11. septembra 2016 - Titulom čestný občan (Civis honoris causa) ocenila Debrecínska univerzita v Maďarsku bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera, za významnú spoločenskú činnosť v oblasti rozvoja kontaktov medzi mestom Košice a maďarskými mestami Miškovec, Budapešť a Debrecín, za rozvoj Debrecínskej univerzity a šírenie jej dobrého mena a za rozvoj dobrých vzťahov medzi Slovenskou republikou a Maďarskom. Schuster 12. septembra 2016 navštívil Macedónsko, kde mu na pôde Univerzity Sv. Klimenta Ochridského v Bitole udelili čestný doktorát za zásluhy a rozvoj spolupráce medzi Slovenskom a Macedónskom a najmä za významnú a priateľskú spoluprácu s bývalým macedónskym prezidentom Borisom Trajkovským.

14. septembra 2016 - Novelu zákona o ZVJS a opozičnú novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR podpísal prezident SR Andrej Kiska.

15. - 16. septembra 2016 – Podpora menej rozvinutých regiónov v Európskej únii prostredníctvom eurofondov by mala zostať zachovaná aj po roku 2020. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v rámci medzinárodnej konferencie o politike súdržnosti EÚ, ktorá sa konala v Bratislave.

16. septembra 2016 - Lídri 27 členských krajín EÚ sa stretli na neformálnom summite v Bratislave. Hlavné mesto Slovenska hostilo po prvýkrát lídrov zo všetkých členských krajín EÚ okrem Británie. Summit bol pre EÚ prvým správne smerovaným krokom v období, keď sa spamätáva z rozhodnutia Británie o ukončení členstva. Jeho výsledkom je prijatá Bratislavská deklarácia a namaľovaná bratislavská cestovná mapa, ktorá je spoločným politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace. Nepredávajte Európu - tak znie odkaz, ktorý aktivisti Greenpeace vyslali lídrom členských krajín EÚ.

19. septembra 2016 – Kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ by sa mohol stať poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka (#Sieť). Jeho kandidatúru schválila Súdna rada.

19. septembra 2016 - Opozičný politik Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) bol účastníkom tragickej dopravnej nehody, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.

20. septembra 2016 – O uvoľnenie z funkcie požiadal prezidenta SR Andreja Kisku jeden z jej osemnástich členov Súdnej rady, Ján Klučka.

21. septembra 2016 – Slovenská republika sa zaväzuje k zníženiu emisií skleníkových plynov. Poslanci Národnej rady (NR) SR 106 hlasmi odobrili ratifikáciu Parížskej dohody, celý proces zavŕšil 28. septembra podpisom prezident SR Andrej Kiska.

21. septembra 2016 – Peši, na kolobežke, bicykli či elektromobile prišli ministri na rokovanie vlády. Využitím alternatívnej dopravy sa členovia kabinetu pridali k aktivitám Európskeho týždňa mobility. Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa má posunúť. Zmeny, ktoré súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ, odobrila vláda SR.

21. septembra 2016 - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko na pôde parlamentu prijal Spolok slovenských spisovateľov a ich zahraničných kolegov pri príležitosti konania Kongresu slovenských spisovateľov s medzinárodnou účasťou pod značkou SK PRES. Partneri na stretnutí diskutovali aj o podpore slovenskej literatúry, kultúre i slovenčine, začlenení slovenského národa do svetového kultúrneho života, ako aj o mravnom zjednocovaní spisovateľov, vedcov a publicistov v kultúrnych úsiliach.

22. septembra 2016 - Nezávislá a dôveryhodná informácia začína mať v súčasnosti oveľa vyššiu cenu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V úvodnom príhovore Konferencie Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA), ktorej účastníci sa v Bratislave venujú efektívnej ochrane i posilňovaniu nezávislého agentúrneho spravodajstva, to uviedol generálny riaditeľ hostiteľskej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Jaroslav Rezník. Na trojdňové podujatie (21.-23.9.) prijalo pozvanie 33 delegácií.

23. septembra 2016 - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) čelil na pôde Národnej rady SR opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia pre jeho nečinnosť v daňovej kauze Bašternák, hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov. Celý klub ĽSNS v sále chýbal.

23. septembra 2016 - Ani ďalší pokus opozície vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) za daňovú kauzu Bašternák nevyšiel. Za jeho odvolanie hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných.

23. septembra 2016 - Vzájomná dôvera lekára a pacienta nebola nikdy tak ohrozená. Tento vzťah treba posilniť, myslí si staronový prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár, ktorého do funkcie opätovne zvolili na štvorročné obdobie delegáti snemu SLK.

24. septembra 2016 - Delegáti mimoriadneho snemu KDH v Bratislave neschválili nové stanovy hnutia tak, ako to navrhovalo jeho vedenie. Neprešiel ani návrh, aby o zmenách stanov rozhodovala dvojtretinová väčšina prítomných delegátov. Zostáva tak v platnosti ustanovenie, že o zmenách stanov rozhoduje dvojtretinová väčšina všetkých pozvaných delegátov. Z 300 delegátov bolo za návrh 244. Na snem bolo pozvaných 387 delegátov.

26. septembra 2016 - Vlády Českej republiky (ČR) a Slovenskej republiky (SR) sa stretli na bratislavskom Bôriku. Slovenská a česká vláda sa v spoločnom vyhlásení dohodli, že postoje v oblasti európskych záležitostí budú koordinovať aj naďalej. Poukázali na to, že je potrebná vnútorná reflexia EÚ, ktorá by mala viesť k posilneniu dôvery občanov v spoločný európsky projekt. Prípravu spoločných osláv významných výročí v roku 2018 bude mať na Slovensku na starosti osobitný národný koordinátor. Do tejto funkcie bol vymenovaný riaditeľ Slovenského inštitútu v Prahe Vladimír Valovič, oznámil premiér SR Robert Fico.

26. septembra 2016 - Europoslanec Boris Zala požiadal o prerušenie svojho členstva v Smere-SD. Dôvodom je nespokojnosť s možným smerovaním strany a s vyjadreniami predsedu Roberta Fica, že Zala a ďalší europoslanci nemajú v strane vplyv. Novú stranu podľa vlastných slov nezakladá. Ak by zo strany odišiel, mandátu europoslanca by sa nevzdal.

26. - 27. septembra 2016 - Implementácii obranných aspektov globálnej stratégie EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, či spoločný postup voči hybridným hrozbám a kybernetickej bezpečnosti. Aj o týchto témach v Bratislave hovorili ministri obrany členských krajín EÚ na neformálnom zasadnutí. Rokovania viedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Zasadnutia sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý uviedol, že spolupráca medzi NATO a Európskou úniou je bližšia ako kedykoľvek predtým.

28. septembra 2016 – Prezident SR Andrej Kiska svojím podpisom zavŕšil proces ratifikácie Parížskej dohody, ktorou SR pristupuje k záväzku znížiť emisie skleníkových plynov.

28. septembra 2016 – Vláda schválila aktualizovanú verziu Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy (NKIVS) SR, uhradí výdavky, ktoré si vyžiadali záchranné práce počas mimoriadnych situácií v okresoch Piešťany, Veľký Krtíš, Stará Ľubovňa, Komárno, Prešov, Čadca a Revúca. Celkovo pre ne na svojom zasadnutí vyčlenila 60.933,86 eura. Kandidátom Slovenska na post sudcu Všeobecného súdu EÚ sa stal Radoslav Procházka, kandidatúru schválila vláda. Tá odsúhlasila aj kandidátov na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorými sa stali Ondrej Laciak, Tomáš Ľalík a Ladislav Duditš.

28. septembra 2016 – Majster sveta a Európy v cestnej cyklistike Peter Sagan je prvým nositeľom čestného titulu veľvyslanec značky Dobrý nápad Slovensko (Good Idea Slovakia). Prevzal si ho od ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v priestoroch Národnej Banky Slovenska (NBS).

29. septembra 2016 - Do stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 2031 pedagógov. Informovali o tom zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71.500 učiteľov. V tento deň sa v rámci štrajku na niektorých školách neučilo tri vyučovacie hodiny. K štrajku sa rozhodol nepripojiť Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Nepodporila ho ani Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR).

29. septembra 2016 - Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody Okresný súd Košice I odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný aj krajský prokurátor sa odvolali na krajský súd. Konanie  odsúdeného posudzovali policajní vyšetrovatelia ako obzvlášť závažný zločin terorizmu. Bol to prvý takýto prípad na Slovensku.

30. septembra 2016 - Predseda vlády SR Robert Fico sa v izraelskom Jeruzaleme zúčastnil na štátnom pohrebe bývalého prezidenta Izraelského štátu Šimona Peresa.

30. septembra 2016 - Opozičný politik Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) sa vzdal poslaneckého mandátu v Národnej rade (NR) SR. Dôvodom bola dopravná nehoda na následky ktorej skonal 72-ročný chodec.

OKTÓBER

3. októbra 2016 – Na poste generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) prišlo ku zmene, Viktora Jasaňa vystriedal Branislav Panis. Vedením SNM ho do ukončenia výberového konania poveril minister kultúry Marek Maďarič.

3. - 4. októbra 2016 - V bratislavskej Redute sa konalo neformálne stretnutie ministrov zdravotníctva členských štátov Európskej únie (EÚ). Išlo o ďalšiu z akcií v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Rokovania viedol šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker. Zúčastnil sa ich aj eurokomisár pre oblasť zdravia a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.

4. - 6. októbra 2016 - Najvýznamnejším podujatím slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v oblasti mládeže bola Európska konferencia mládeže. Uskutočnila sa v Košiciach a privítala zhruba 250 odborníkov z celej Európy.

5. októbra 2016 - Budova slovenského veľvyslanectva v Londýne prejde obnovou. Rekonštrukcia má vrátane získania potrebných povolení trvať tri roky a stáť 6,5 milióna eur. Návrh na jej začiatok odsúhlasila vláda.

5. októbra 2016 - Bývalý slovenský prezident Michal Kováč zomrel o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.

6. októbra 2016 – Slovenský prezident Andrej Kiska podmienečne udelil milosť 26-ročnému mužovi M. M., ktorý bol právoplatne odsúdený za podvod na 12 mesiacov odňatia slobody. Jeho výkon bol podmienečne odložený na skúšobnú dobu 12 mesiacov.

6.-7. októbra 2016 - Bratislavský parlamentný summit niesol motto "Spoznajme sa lepšie", inicioval ho predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko, ktorý chcel aj takto reagovať na dynamický vývoj na európskej i svetovej scéne, počas ostatných mesiacov. Témami prvej časti konferencie boli súčasné hrozby európskej jednoty a prekonávanie odstupu medzi Európskou úniou a jej občanmi. V rámci druhej časti sa predsedovia venovali úlohám národných parlamentov, vnútornej kohézii Európskej únie a myšlienke globálne angažovanej Európe. Neformálneho summitu sa zúčastnilo spolu 21 predsedov parlamentov členský krajín únie, medzi nimi predstavitelia parlamentných komôr Vyšehradskej štvorky (V4), predseda Senátu Francúzskej republiky Gérard Larcher, predseda Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Claude Bartolone a taktiež aj predseda parlamentu Malty Angelo Farrugia, nastupujúcej krajiny v rámci predsedníctva Európskej únie. Summit otváral spolu s predsedom Andrejom Dankom predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý vyzdvihol iniciatívu šéfa slovenského parlamentu, aby europoslanci mohli vystupovať na pôde Národnej rady. Predsedovia parlamentov členských krajín Európskej únie a šéf europarlamentu sa zúčastnili na slávnostnej večeri na Bratislavskom hrade, na ktorú  prišli aj prezident SR Andrej Kiska a premiér Robert Fico.

7. októbra 2016 – Občianske združenia a neziskové organizácie nebudú musieť mať povinne od roku 2017 na komunikáciu so štátom zriadenú elektronickú schránku. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu.

7. októbra 2016 – Nespokojnosť s rokovaniami o zvyšovaní platov, ale aj s nedostatkom investícií do školstva prišlo do centra Bratislavy vyjadriť približne 150 nespokojných učiteľov. Pochod zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Okrem protestného pochodu na niektorých školách prebehol aj stupňovitý štrajk, keď sa neučilo štyri vyučovacie hodiny. Tentoraz sa do štrajku zapojilo vyše 1700 učiteľov z 204 škôl.

10. októbra 2016 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v Bratislave stretol s členmi novej Slovenskej komisie pre UNESCO a odovzdal im menovacie dekréty. Nová komisia vznikla s účinnosťou od 1. októbra 2016 v súlade s novým štatútom, prijatým vládou SR v júli.

10. októbra 2016 – Slovenská republika (SR) vyslala 25 policajtov do Bulharska na ochranu jeho hraníc s Tureckom. Išlo o prvú misiu slovenských policajtov v zahraničí v rámci Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

11. októbra 2016 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril rokovanie desiatej schôdze NR SR. Zasadnutie otvorila štátna hymna SR a minúta ticha za zosnulého exprezidenta Michala Kováča. Hneď v úvode zasadnutia zložili sľuby noví poslanci. Zmeny v zložení parlamentu si vyžiadal dobrovoľný odchod Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) a vymenovanie Pavla Pavlisa (Smer-SD) za šéfa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) nahradil v Národnej rade (NR) SR Ján Marosz, Pavla Pavlisa zo Smeru-SD Vladimír Baláž.

12. októbra 2016 - Členstvo v dozorných radách zdravotných poisťovní bude od novembra 2016 otvorené aj pre zamestnancov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Národnej banky Slovenska (NBS). Zmenu prináša novela zákona o zdravotných poisťovaniach, ktorá rozširuje okruh potenciálnych členov rád. Právnu normu 121 hlasmi schválili poslanci NR SR. Zabezpečenie vyššej stability bankového sektora na Slovensku je cieľom novely zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu. Parlament schválil novelu zákona o cenných papieroch, menia ustanovenia týkajúce sa národnej úpravy centrálnych depozitárov. Novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov schválil parlament.

12. októbra 2016 – Súkromnej vysokej škole s názvom Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom pribudne do názvu vysoká škola. Zmenu navrhlo ministerstvo školstva na základe žiadosti vysokej školy. Tá sa po novom bude volať Vysoká škola DTI, návrh na zmenu názvu odsúhlasila vláda. Pozostalí po obetiach tragického nešťastia pádu vrtuľníka záchrannej zdravotnej služby pri obci Strelníky dostanú finančný príspevok. Jeho vyplatenie schválila vláda.

13. októbra 2016 - Na Slovensku sa konal štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky (SR) Michala Kováča. V tento deň bol zároveň od 8.00 do 17.00 h na území SR štátny smútok.

16. októbra 2016 - Strana trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka sa bude volať Toska, oznámil to v Bratislave.

16. - 18. októbra 2016 - V priestoroch Bratislavského hradu sa v rámci parlamentnej dimenzie historicky prvého slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie uskutočnila Medziparlamentná konferencia o stabilite, hospodárskej koordinácii a riadení v Európskej únii.

17. októbra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky odvolal ôsmich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

19. októbra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska ratifikoval Zmluvu medzi Slovenskou republikou a Čiernou Horou o sociálnom zabezpečení.

19. októbra 2016 - Cyklisti budú mať od januára povolené minimálne množstvo alkoholu do úrovne 0,5 promile, avšak len v zastavanom území obce a na cestičkách pre cyklistov, novelu zákona o cestnej premávke 113 hlasmi schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Lieky hradené z verejného zdravotného poistenia budú môcť vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy, novelu zákona o liekoch 126 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Prevozy mŕtvych tiel po odbere orgánov z transplantačného centra na miesto pohrebu bude po novom hradiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Počíta s tým nový zákon o požiadavkách a postupoch pri odbere a transplantácii ľudského orgánu, ľudského tkaniva a ľudských buniek, ktorý 111 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

19. októbra 2016 – Nespokojní učitelia týmto dňom ukončili stupňovaný štrajk, ktorý sa začal v septembri. Informovali o tom predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) na protestnom pochode s názvom Pochod zodpovednosti.

19. októbra 2016 – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas stretnutia s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky Lin Linom v Bratislave zdôraznil, že Slovensko uznáva a rešpektuje politiku jednej Číny. Predmetom stretnutia bola reakcia Číny na návštevu dalajlámu na Slovensku. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (17.10.) avizovalo, že podnikne odvetné opatrenia v súvislosti s návštevou tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorého prijal prezident SR Kiska. 

21. októbra 2016 - Štvorica nebezpečných látok vymizne z elektrických a elektronických zariadení. Vyplýva to z vládnej novely zákona o obmedzení ich používania, ktorú 137 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť zmenilo legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Poslanci NR SR 135 hlasmi schválili novelu zákona, ktorá s účinnosťou od januára reaguje na niektoré jej výhrady.

21. októbra 2016 – Perspektíva budúcnosti Európskej únie (EÚ) stojí na určení hranice, kde sa končí národná politika a kde sa začína šialený nacionalizmus, ktorý Úniu rozbíja. V úvode plenárneho zasadnutia pod názvom Alternatívy pre smerovanie EÚ - integrácia alebo dezintegrácia, ktorým sa začala medzinárodná vedecká konferencia Bratislavské právnické fórum 2016 to uviedol predseda Národnej Rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

24. októbra 2016 - Pätnásť príslušníkov Policajného zboru (PZ) bolo vyslaných do Srbska, kde budú pomáhať chrániť srbsko-macedónsku hranicu. Pred odchodom na misiu ich prišiel podporiť podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

25. októbra 2016 – Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Pomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. To bude úloha nového zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon), ktorý 121 hlasmi schválili poslanci NR SR. Parlamentní poslanci 99 hlasmi schválili novelu zákona o súdoch dobiehajúcu stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde či v Súdnej rade SR.

25. októbra 2016 - Dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresahuje 396,18 eura, dostanú aj na konci tohto roka jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok budú mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 396,18 eura. Vyplýva to z novely, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Podpísal aj novelu zákona o zdravotných poisťovniach.

26. októbra 2016 - Akčný plán ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2016 – 2020 schválila vláda. Vláda odsúhlasila nariadenie, ktorým sa vydáva štatút kúpeľného miesta pre obec Červený Kláštor (okres Kežmarok). Splnomocnencom vlády SR pre zabezpečenie plnenia úloh v súvislosti s implementáciou schengenského acquis sa stal Jozef Buček. Do funkcie ho vymenovala vláda. Ujal sa jej 1. novembra.

26. októbra 2016 - Zmeny v rokovacom poriadku parlamentu schválili poslanci NR SR 79 hlasmi. Podrobnejší proces výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR bude súčasťou Rokovacieho poriadku Národnej rady SR. Poslanci parlamentu schválili novelu tejto právnej normy vrátane pozmeňujúceho návrhu koaličného poslanca Petra Kresáka (Most-Híd), ktorý pravidlá procedúry zavádza.

27.-30. októbra 2016 – V Bratislave sa uskutočnil 5. ročník medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit, jedna z kľúčových udalostí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Jej kľúčovými témami bola energetická únia, financie, investície, budúcnosť eurozóny, digitálna agenda, ale aj migrácia a terorizmus. 

31. októbra 2016 - Poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka sa vzdal poslaneckého mandátu, ako aj členstva v strane #Sieť.

NOVEMBER

2. novembra 2016 – Pôvodný plán výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave prostredníctvom PPP projektu sa spolu so súťažným dialógom zruší. Generálnou komisárkou expozície Slovenskej republiky na Medzinárodnej výstave Expo Astana 2017 bude Patrícia Žáčiková. Tento návrh schválil vládny kabinet.

8. novembra 2016 - Využitie, sprostredkovanie i ochrana duševného vlastníctva má v súčasnosti dopad na každodenný život ľudí viac než kedykoľvek predtým. Vo svojom príhovore to v úvode odbornej konferencie pod názvom Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva, ktorá sa konala v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Bratislave, uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).

8. novembra 2016 - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) si zvolila nového predsedu a podpredsedu. Šéfkou sa stala doterajšia podpredsedníčka Rady Marta Danielová. Vo funkcii nahradí odchádzajúceho predsedu Miloša Mistríka. Podpredsednícke kreslo po Danielovej preberie člen Rady Ľubomír Kmec.

8. novembra 2016 - V Rimavskej Sobote ušiel väzeň, išiel na lekárske vyšetrenie a nevrátil sa z neho. Išlo o 21-ročného odsúdeného, ktorý si trest odpykával na otvorenom oddelení Sabová. Lehotu na podmienečné prepustenie by splnil 16. februára. V rámci cezhraničnej spolupráce bol v podvečerných hodinách odsúdený zadržaný v Maďarsku v obci Ózd.

9. novembra 2016 – V súvislosti s rozhodovaním vo veci sťažnosti skupiny odmietnutých kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR bol ÚS doručený podnet prezidenta SR Andreja Kisku na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania voči členom I. senátu ÚS. Ide o sudcov Milana Ľalíka, Mariannu Mochnáčovú a Petra Brňáka. 

9. novembra 2016 - Na slovenských vysokých školách pribudne 20 nových profesorov. Menovacie dekréty im v Prezidentskom paláci odovzdal prezident SR Andrej Kiska. Nových profesorov budú mať napríklad odbory chemické inžinierstvo, masmediálne štúdiá, sociálna práca či ochrana osôb a majetku. Prezident vymenoval aj nového rektora Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici. Stal sa ním Jozef Minďas.

9. novembra 2016 - Slovensko po kritike zo strany Európskej komisie opäť zmenilo legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Prezident SR Andrej Kiska odobril novelu zákona, ktorá s účinnosťou od januára 2017 reaguje na niektoré jej výhrady. Cyklisti budú mať od januára povolené minimálne množstvo alkoholu do hodnoty 0,5 promile, avšak len v zastavanom území obce a na cestičkách pre cyklistov. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú tiež podpísal prezident. Podpísal aj novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, novelu zákona o liekoch, novelu zákona o súdoch, novelu zákona o organizácii pracovného času v doprave, novelu zákona o odpadoch, nový zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon).

10. novembra 2016 - Široko diskutovaná novela Rokovacieho poriadku NR SR sa vrátila do parlamentu. Prezident Andrej Kiska totiž právnu normu vetoval ako celok s odôvodnením, že môže byť neprimeraným tlakom väčšiny.

10. novembra 2016 - Polícia v africkom štáte Mali zadržala bývalého elitného policajta a príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka. Ten sa mal podľa výsledkov vyšetrovania podieľať na zavlečení Michala Kováča ml. do Rakúska.

11. novembra 2016 – Zástupcovia členských štátov Európskej únie (EÚ) prijali na neformálnom stretnutí v Bratislave tzv. Bratislavskú deklaráciu o lesoch.

11. novembra 2016 - Prezidentom Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR je opäť Jozef Kollár.

11. novembra 2016 – Kúpele Smerdžonka v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok získali štatút kúpeľného miesta. Oficiálny štatút kúpeľného miesta, ktorý začne platiť od januára 2017, im pridá väčšiu vážnosť.

12. novembra 2016 - Strana Most–Híd zostáva stabilnou, stredopravou občianskou stranou, ktorá bude naďalej vystupovať proti prejavom fašizmu, extrémizmu, xenofóbie, rasizmu i bezbrehého populizmu, skonštatoval predseda strany Béla Bugár. Jedným z hlavných bodov programu snemu strany bolo stanovenie konkrétnych cieľov strany na nasledujúce obdobie, a to prijatím strategického programového dokumentu. Ábela Ravasza zvolili účastníci snemu za štvrtého podpredsedu strany, nahradil Zsolta Simona.

14. novembra 2016 – Štátne orgány na Slovensku si budú musieť vzájomne poskytovať údaje, ktoré získajú. Na medzinárodnom kongrese ITAPA 2016 v Bratislave to avizoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

14. novembra 2016 - V ranných hodinách sa vzdialil z pracoviska s dohľadom mimo väzenského ústavu Košice-Šaca 41-ročný odsúdený väzeň. Pracoval v pekárni. Policajtom sa ho podarilo zadržať 25. novembra.

15. novembra 2015 - Tohto roku sa dostalo 14 Slovákov na zoznam Sto najlepších inovátorov v regióne strednej a východnej Európy, ktorý vyhlasuje poľská nadácia Res Publica v spolupráci so spoločnosťou Google, Medzinárodným vyšehradským fondom a denníkom Financial Times. Hlavným rečníkom slávnostného večera pre inovátorov v Bruseli bol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, ktorý bol nominovaný za zdôrazňovanie významu jednotného digitálneho trhu na Slovensku.

16. novembra 2016 – Štát preberie zodpovednosť za šesť lokalít, ktoré sú ekologickou záťažou, rozhodla o tom vláda. Koordinácia úloh v oblasti regionálneho rozvoja by sa mala od budúceho roka presunúť z ministerstva dopravy na úrad vlády, návrh novely kompetenčného zákona schválila vláda. Novou štátnou tajomníčkou ministerstva školstva sa stala Oľga Nachtmannová. Do funkcie ju vymenovala vláda SR a nahradila tak Erika Tomáša. Ten vo funkcii skončil 17. augusta.

21. novembra 2016 - Jednoznačne odmietame tvrdenia bývalej zamestnankyne Zuzany Hlávkovej a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s naším predsedníctvom. Uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano, pričom dodal, že rozpočet slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa dodržiava.

22. novembra 2016 - Do podateľne budovy Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky bola doručená podozrivá listová zásielka. Podľa predbežných zistení obsahovala potenciálne nebezpečný materiál. Polícia vyšetruje sériu piatich nebezpečných listových zásielok, ktoré boli doručené do podateľní súdov, ministerstva spravodlivosti a prešovského krajského policajného riaditeľstva. V prípade prvých troch obálok bola potvrdená prítomnosť rádioaktívnej látky.

22. novembra 2016 - Zuzana Zimenová zo strany #Sieť a Ladislav Andreánsky zo Smeru-SD zložili poslanecký sľub a ujali sa mandátu. Urobili tak v úvode 11. schôdze Národnej rady SR. Nahradili tak Radoslava Procházku a Oľgu Nachtmannovú (Smer-SD). Poslanci Národnej rady SR o návrhu na zmrazenie platov ústavných činiteľov rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Zrýchlený postup na návrh vlády 106 hlasmi schválilo plénum.

22. novembra 2016 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák udelil v Bratislave ocenenie Vyslanec dobrej vôle trom úspešným Slovákom pôsobiacim v zahraničí. Laureátmi ocenenia za rok 2016 sa stali: Maja Poláčková, uznávaná umelkyňa žijúca v Belgicku, spoluprekladateľka diel Dominika Tatarku a Vladimíra Mináča do francúzštiny; Ján Zoričák, akademický sochár, protagonista európskeho ateliérového skla, vedúca osobnosť prizmatickej plastiky a Petra Hamerlík, mladá vedkyňa pôsobiaca v Dánsku, kde dosiahla významné úspechy v oblasti výskumu a liečby nádorov mozgu.

23. novembra 2016 – Medzinárodná konferencia s názvom Slovensko a kultúrna diverzita sa začala v budove bratislavskej Umeleckej besedy. Konala sa pri príležitosti predsedníctva SR v Rade EÚ k aktuálnym otázkam implementácie Dohovorov UNESCO pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predsedu SK UNESCO Miroslava Lajčáka. Zúčastnili sa jej zástupcovia veľvyslanectiev Španielska, Rumunska, Rakúska, Bulharska, Ruska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, rôznych slovenských ministerstiev, kultúrnych a iných inštitúcií či nadácií.

23. novembra 2016 - Platy ústavných činiteľov, poslancov, členov vlády, s výnimkou sudcov a prokurátorov, ostanú zmrazené aj na budúci rok. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú 125 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

24. novembra 2016 - Novým šéfom Štatistického úradu (ŠÚ) SR je Alexander Ballek. Do funkcie ho vymenoval prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

26. novembra 2016 - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nebude sedieť v kúte. Bude na politickej scéne, pretože tam jasne patrí. Predseda KDH Alojz Hlina to povedal na mimoriadnom programovom sneme strany v Poprade, kde členovia schválili programový dokument Nový November. Schválené boli aj nové stanovy s rozsiahlymi zmenami.

28. novembra 2016 – Prezident SR Andrej Kiska odvolal na základe žiadosti o predčasné ukončenie Jána Klučku z funkcie člena Súdnej rady. Zároveň vymenoval jeho nástupcu Pavla Žilinčíka.

29. novembra 2016 - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). Návrh rozpočtu na budúci rok 82 hlasmi schválil parlament. Proti bolo 61 zákonodarcov. Futbal a ľadový hokej budú vyňaté zo spoločného finančného koláča pre národné športové zväzy a budú mať zákonom samostatne garantovaný minimálny podiel. Vyplýva to z novely zákona o športe, ktorú 114 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Obchodné reťazce budú môcť potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti posunúť charitatívnym organizáciám, novelu zákona o potravinách schválil parlament. Schválil aj novelu zákona o elektronických komunikáciách, novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, novelu zákona o doprave na dráhach, novelu Exekučného poriadku.

30. novembra 2016 - Rodičia si budú môcť vybrať z niekoľkých služieb starostlivosti o svoje deti. Vyplýva to z novely zákona o sociálnych službách, ktorú definitívne schválil parlament. Podmienky na registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti sa od januára 2017 sprísnia. Poslanci schválili novelu o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS. Úprava výšky peňažného príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP), zvýšenie ochrany príjmu, ako aj predĺženie obdobia dôchodkového poistenia pre opatrovateľov. Toto sú zmeny, ktoré prinesie novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, ktorú definitívne schválil parlament. Ľudia už v prípade zmeny zdravotnej poisťovne viac nebudú mať povinnosť vracať svoje staré preukazy poistenca. Poslanci NR SR totiž 95 hlasmi schválili novelu zákona o zdravotnom poistení s tým, že táto povinnosť, za ktorej nesplnenie v súčasnosti hrozí pokuta do 165 eur, sa od januára ruší. Podľa rezortu ide o nadbytočný a zbytočne zaťažujúci úkon.

30. novembra 2016 – Precvičenie procesu krízového riadenia NATO a členských krajín bude súčasťou cvičenia NATO CMX 2017, do ktorého sa zapojí aj Slovensko. Cvičenie sa uskutoční koncom budúceho roku. Vyplynulo to z návrhu na zabezpečenie prípravy, vykonania a vyhodnotenia cvičenia, ktorý odobrila vláda. Rada vlády SR pre odborné vzdelávanie a prípravu má nový štatút. Vláda navrhuje Národnej rade SR, aby prijala deklaráciu o amnestiách Vladimíra Mečiara z roku 1998. Na svojom zasadnutí schválila návrh textu, ktorý predložil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Povinnosť mať aktivovanú elektronickú schránku na komunikáciu so štátom sa pre obchodné spoločnosti predĺži z konca tohto roka na 30. júna 2017. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po zasadnutí slovenskej vlády oznámil svoju nomináciu na post predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

 DECEMBER

1. decembra 2016 – Okresný súd Bratislava III oslobodil bývalého ministra školstva Lászlóa Sz., ktorý bol obžalovaný zo zločinu subvenčného podvodu v roku 2006. Rozsudok ešte nie je právoplatný, odvolanie podala prokurátorka, v procese bude teraz rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

1. decembra 2016 - Slovenské a české bábkarstvo zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

6. decembra 2016 - Zmeny v rokovacom poriadku parlamentu opäť schválili poslanci NR SR 79 hlasmi, čím prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku. Koordinácia úloh v oblasti regionálneho rozvoja prejde z ministerstva dopravy na úrad vlády. Parlament totiž schválil novelu kompetenčného zákona, o ktorej rokoval v zrýchlenom režime. Odpolitizovanú štátnu správu má priniesť nový zákon o štátnej službe, ktorý 78 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR).

7. decembra 2016 – Slovensko a Česká republika budú užšie spolupracovať pri ochrane svojich vzdušných priestorov. Vyplýva to zo zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou, ktorú odobrila vláda.

7. decembra 2016 - Pravidlá pri miestnom poplatku za rozvoj sa upravia. Plénum Národnej rady (NR) SR schválilo návrh novely zákona o tomto poplatku.

9. decembra 2016 - Rozsiahly požiar zničil strechu budovy Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Celkové škody sa podľa hasičov predbežne odhadujú na tri milióny eur. 

10. decembra 2016 - Priority Smeru-SD na rok 2017 pod názvom "Držíme slovo" sú rozdelené do troch skupín. Ide o oblasť rastu miezd vo verejnom a súkromnom sektore, oblasť zamestnanosti a boja s nezamestnanosťou a oblasť odstraňovania regionálnych rozdielov. Robert Kaliňák ostal podpredsedom strany Smer-SD aj na ďalšie funkčné obdobie. Rozhodli o tom delegáti pracovnému snemu Smeru-SD v Prešove. Predseda strany Robert Fico (359), ktorý nemal protikandidáta, ostáva naďalej lídrom. Druhú najvyššiu stranícku funkciu budú aj naďalej zastávať Peter Pellegrini (348 hlasov), Peter Kažimír (345) a Marek Maďarič (311). Novými podpredsedami strany sa stali Juraj Blanár (311) a Peter Žiga (300), ktorí vo funkciách nahradili Pavla Pašku a Dušana Čaploviča. Obaja však boli zvolení do straníckeho predsedníctva.

14. decembra 2016 – Odmeny väzňov za prácu v slovenských väzniciach sa zvýšia, rozhodla vláda na svojom zasadnutí. Štát požičia Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach bezúročne tri milióny eur na likvidáciu škôd, ktoré vznikli po rozsiahlom požiari v budove Prírodovedeckej fakulty. Návratnú finančnú výpomoc odsúhlasila vláda. Škola ju bude splácať tri roky. Štát preplatí povodňové zabezpečovacie a záchranné práce, ktoré si vyžiadali povodne počas prvého polroka 2016. Ide o sumu 896.114 eur. Vláda odsúhlasila uvoľnenie prostriedkov zo štátnej pokladnice.

15. decembra 2016 – Základné právo dvoch bývalých sudkýň Marianny Reiffovej a Heleny Kožíkovej nebolo rozhodnutím prezidenta SR o ich odvolaní pre vek porušené. Rozhodol o tom II. senát Ústavného súdu (ÚS) SR. ÚS SR vyhlási 26. januára 2017 rozsudok vo veci sťažnosti mesta Martin, ktorá sa týka prehratého súdneho sporu v kauze Martinské hole. Po verejnom zasadnutí II. senátu ÚS to oznámil jeho predseda Lajos Mészáros.

15. decembra 2016 - Úprava výšky peňažného príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP), zvýšenie ochrany príjmu, ako aj predĺženie obdobia dôchodkového poistenia pre opatrovateľov. Toto sú zmeny, ktoré prinesie novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Viac o téme: PrehľadRok 2016Spoločenský život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu