Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúce detaily z akcie BORIS, spis ÚPN tvrdí: Kollár pašoval drogy v pohároch od uhoriek

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Pred pár mesiacmi sa objavili dokumenty, ktoré hovoria o napojení predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára na bratislavského veksláka Petra Steinhübela z konca 80-tych rokov minulého storočia. Pravosť dokumentov Ústav pamäti národa potvrdil. My sme sa k odtajneným písomnostiam dostali a prinášame nové šokujúce informácie, ktoré doteraz neboli zverejnené.

Rok 1989 priniesol do Československa veľké zmeny. Tie sa netýkali len politického diania v krajine. Prevrat spôsobil uvoľnenie väzieb a ponúkol nové možnosti. Nakoľko to vtedajší neusporiadaný režim dovoľoval, páchanie trestnej činnosti nebolo "špekulantom" cudzie. Snaha rýchlo zbohatnúť aj za cenu legálnosti pohltila aj vtedy len 24-ročného Borisa Kollára, ktorý sa o necelé tri desaťročia stal serióznym politikom a otcom desiatich detí.   

Rodiaca sa mafia 

Podľa záznamov bývalej Štátnej bezpečnosti, ktoré archivuje Ústav pamäti národa, bol predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár poskokom Petra Steinhübela prezývaného Žaluď. Najznámejší bratislavský vekslák konca osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia sa vypracoval na jedného z najznámejších mafiánov. Zo sveta odišiel za doposiaľ nevyjasnených okolností v auguste 1999. Zarážajúce je, že podľa tajných a prísne tajných dokumentov ŠtB Žaluď spolupracoval na páchaní nelegálnej činnosti s Borisom Kollárom a ďalšími členmi bratislavského podsvetia Romanom Deákom  a Jánom Danišom. K najšokujúcejším patrí odhalenie, že vtedajší kamaráti pašovali do bývalej  ČSFR heroín. "Bratislavský vekslák Peter Steinhübel sa zapojil do obchodu s omamnými prostriedkami. Zorganizoval porevoz asi 6 kíl heroínu, ku ktorému došlo asi pred dvomi týždňami cez OPK Kittsee - Jarovce. K vlastnej organizácii prevozu použil svojich ´poskokov´ Romana Deáka, Borisa Kollára a Jána Daniša (všetky osoby zaoberajúce sa nelegálnou výmenou peňazí)". Podotýkame, že z mafiánskej vraždy Romana Deáka vinia vyšetrovatelia gang sýkorovcov, o páchateľovi hrdelného činu súd stále právoplatne nerozhodol. 

Šokujúce detaily z akcie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce detaily z akcie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: ÚPN)

Pašovanie heroínu v zaváraninových fľaškách

"Menovaní sa zaoberajú dovozom počítačov do ČSFR ako dovoz narkotík - heroínu. Dňa 1.11.1990 bol získaný opätovne poznatok o tom, že Steinhübel Peter spolu s Borisom Kollárom a Deákom Romanom mali vyviesť z ČSFR ´zaváraninové fľašky´, ktoré mali naplniť v Rakúsku, resp. v Nemecku. Po výmene informácií s pracovníkmi HS VB, OZK Bratislava bolo potvrdené, že v uvedených fľaškách by sa mal do ČSFR doviesť heroín," stojí v odtajnených dokumetoch ŠtB. "Menovaní sa zaoberajú dovozom narkotík do ČSFR, k čomu využívajú hraničný prechod Jarovce - Kittsee, kde by mala slúžiť známa osoba a z tohoto dôvodu dohadovali dovoz narkotík na pondelok 5.11.1990."

Roman Deák
Zobraziť galériu (5)
Roman Deák  (Zdroj: Jan Zemiar)

V dokumentoch ŠtB ďalej stojí, že organizátori obchodu s drogami využívali hraničný prechod Jarovce - Kittsee preto, lebo tam colníci vtedy nemali psa na zisťovanie prítomnosti heroínu, "čo využili v jednom prípade k tomu, že do ČSFR doviezli 6 kíl heroínu na šiestich autách, pričom každé vozidlo viezlo kilo heroínu." V spise sa ďalej uvádza, že Roman Deák mal blízko k bratislavskému lekárovi, ktorý mal kontakty na pracovníkov vydávajúcich rôzne liečivá. Z prísne tajných dokumnetov sa dá dedukovať, že drogy pochádzali z Turecka, pričom existovalo napojenie na pašerákov Ahmeda M. a Alfreda T. z Bangladéša. 

Po zverejnení prvotných informácií z dokumentov ŠtB sa k ich obsahu Boris Kollár nevyjadruje. Niekdajšie napojenie na podsvetie a mafiu odmieta s tým, že v Bratislave sa poznal každý s každým. 

Šokujúce detaily z akcie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: ÚPN)

 

 

 

Viac o téme: DrogyBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu