Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Horúca debata Sulíka s Dankom: Tajné stretnutie k predčasným voľbám, moderátor povedal dosť!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: repro foto RTVS)

BRATISLAVA - Debata medzi šéfom SaS Richardom Sulíkom a šéfom parlamentu Andrejom Dankom bola poriadne napätá. Politici sa hádali a častovali sa hanlivými slovami. Okrem iného prezradili aj tajné stretnutie o predčasných voľbách. Hádky medzi politikmi musel raz prerušiť aj moderátor, pretože to už nemohol vydržať.

Hádky medzi Sulíkom a Dankom vygradovali do takej miery, že ich musel zastaviť moderátor Martin Strižinec. Politikom vytkol, že sa stále iba hádajú a neponúkajú riešenia. A aj kvôli ich neschopnosti sa dobre darí v prieskumoch fašistom Mariana Kotlebu. Danko so Sulíkom sa v debate navyše nepriamo priznali, že sa spolu stretli a preberali predčasné voľby.

Líder opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík sa nedávno stretol s predsedom parlamentu a koaličnej strany SNS Andrejom Dankom, aby hovorili o možnosti predčasných volieb, ako aj o možnosti vzniku nového politického subjektu pod vedením súčasného prezidenta Andreja Kisku. Sulík to dnes prezradil v diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 s tým, že ide o plány založiť stranu Progresívne Slovensko. „Zaujímal vás náš postoj k predčasným voľbám, lebo sa bojíte prezidenta, keď ten vstúpi do politiky a chceli by ste mu to nejako prekaziť," povedal Sulík Dankovi.

Horúca debata Sulíka s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

Uviedol, že takáto nová strana by mohla SNS zhatiť plány stať sa najsilnejšou slovenskou stranou. Danko reagoval slovami, že sa nebojí politickej konkurencie. „Ja by som bol možno aj vďačný za vstup prezidenta Kisku do politiky z hľadiska toho, že strany ako SaS a OĽaNO by stratili voličov a prišla by možno aj konštruktívna opozícia, po ktorej my zúfalo voláme," zdôraznil Danko.

Bašternák nech zhnije v base

Ak podnikateľ Ladislav Bašternák urobil to, čo sa o ňom v súvislosti s daňovými podvodmi hovorí, nech zhnije v base. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil líder SNS a predseda parlamentu Andrej Danko v odpovedi na otázku, či mu neprekáža, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ostáva vo funkcii aj po sobotňajšom (10. 12.) sneme Smeru-SD.

"Ja Bašternáka nemusím. SNS nominovala troch ministrov, stojím si za nimi a rešpektujem ministrov koaličných strán. Nebudem robiť kádrováka. Máte pocit, že som člen Smeru-SD? Ja mám svoju stranu SNS, ktorú reformujem a nie som člen žiadnej organizácie Smeru-SD. Neviem prečo by som mal hodnotiť výsledky snemu Smeru-SD, tie sa rešpektujú," povedal Danko.

Horúca debata Sulíka s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

Šéf SaS a europoslanec Richard Sulík je presvedčený, že Danko sa v tomto správa ako zbabelec a pri Kaliňákovi strká hlavu do piesku. "SNS nie je nepopísaný list. Táto strana mala korupčné škandály, Danko bol vtedy podpredsedom. Tí ľudia tam ostali a to, čo zažívame dnes so Smerom-SD, budeme zažívať s SNS," varoval Sulík.

Napriek tomu uznal, že po marcových voľbách chcela SaS so stranou SNS vládnuť a nevylučuje to ani do budúcna. "Ak nebude iná možnosť, nevylučujeme takú koalíciu, aj keď sa jej budem vyhýbať," povedal.

Žiadna debata so Sulíkom

Danko však v ostrej diskusii Sulíkovi odkázal, že s ním už v živote do televíznej relácie nepôjde a SNS nevstúpi ani do koaličnej vlády s SaS. "Nemáme čas sa zaoberať krikľúňmi," odkázal predseda parlamentu.

Horúca debata Sulíka s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto RTVS)

Andrej Danko upozornil, že sme sa naučili byť voči sebe nevraživí a zabudli sme, že to ničí štát. "Všetko vnímame negativisticky a prenáša sa to do obľuby extrémistických síl a neštandardných politikov. Depresia a negovanie, ktoré ide ruka v ruke celou spoločnosťou, musí skončiť. Politika, to je vedieť sa s ľuďmi spojiť, nie ich urážať," myslí si.

Aj Sulík vníma znechutenie u ľudí, ktoré podľa jeho presvedčenia súvisí s kauzami a s tým, že sa nevyšetrujú alebo nedotiahnu do konca. Spomenul Gorilu, Bašternáka či synovcov niekdajšieho predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). "Ľudí znechucuje bezmocnosť, že sa ničoho nedomôžu," povedal.

Danko by privítal Kiskovu stranu

Danko uznáva, že štát, ktorý sa za 26 rokov neposunul, musí fungovať lepšie a musí mať silnejšie kompetencie. "Spravodlivosť sa ale nedosahuje tým, že budeme na seba útočiť, ale hľadať riešenia. Tie prináša parlament a zmena zákonov," poznamenal.

Na otázku, čo očakáva v roku 2017, Sulík odvetil, že dôjde k zhoršeniu vzťahov v koalícii. "Budú sa viac hádať, môže dôjsť k zmenám vo vláde, ale nemyslím si, že budú predčasné voľby, že sa nájde 90 poslancov, ktorí si dobrovoľne skrátia volebné obdobie. SaS bude samozrejme za," uzavrel.

Danko podotkol, že ak prezident Andrej Kiska vstúpi do politiky, osobne to privíta, lebo SaS a OĽaNO-NOVA by stratili voličov a prišla by konštruktívna opozícia. "Netreba riešiť, či budú voľby v roku 2020. Ak ľudia povedia, že SNS stačilo, pôjdem do politického dôchodku, ak nie, budeme pokračovať," dodal.

Viac o téme: Richard SulíkRTVSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu