Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenská obec skrýva prírodný poklad, známy i za hranicami: Dovážať si ho dala i cisárovná Sissi

Obec Sulín Zobraziť galériu (4)
Obec Sulín (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

SULÍN – Obec Sulín v okrese Stará Ľubovňa, ktorú oddeľuje od Poľska len rieka Poprad, sa preslávila tunajšou minerálnou vodou s názvom Sulinka. Starosta obce Sulín Štefan Romaňák povedal, že minerálku poznali ľudia nielen na Slovensku, ale aj za hranicami krajinami, dokonca aj v Kanade a v Amerike. Prameniaca minerálna voda je verejne prístupná aj dnes, nachádza sa pred začiatkom obce.

Prvá zmienka o kvalitách minerálnej vody v Sulíne sa datuje do roku 1836. V roku 1843 bola verejnosť oboznámená o vlastnostiach tejto vody, ktorá sa už vtedy využívala ako diétny nápoj a aj ako liečebný prostriedok s veľmi dobrými výsledkami. Výroba fliaš bola na Malom Lipníku, kde bola v roku 1869 postavená sklárska huta. "V minulosti boli v časti Veľkého Sulína sklárne na výrobu fliaš, do ktorých sa plnila voda z nášho prameňa. Vyvážala sa do Kanady a Ameriky, ale aj do Dalmácie, Sedmohradska a Rakúsko-Uhorska," podotkol starosta. Práce pri plnení fliaš minerálnou vodou vykonávalo päť skupín robotníkov.

Slovenská obec skrýva prírodný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Jedna skupina robotníkov umývala fľaše v rieke Poprad, druhá ich nosila k prameňu, kde ich dvaja robotníci napĺňali minerálnou vodou, tretia skupina zatvárala fľaše, štvrtá ich pečatila smolou a posledná skupina nalepovala etikety. Podľa slov starostu sa fľaše naplnené minerálnou vodou a zapečatené ukladali do drevených debničiek, v ktorých sa prepravovali. Každý týždeň v pondelok a v piatok prichádzali furmani s minerálnou vodou do Prešova, kde ju skladali na železničnej stanici.

Prameň v pohraničnej obci je súčasťou projektu Minerálna cesta prameňov, ktorá zahŕňa 12 prameňov v 11 obciach regiónu Pienin a severného Spiša. "Cieľom cesty je predstaviť verejnosti poklad, ktorý príroda severného Spiša a Pienin ukrýva, teda minerálne pramene s ich liečivými účinkami. Vytvorila sa tak turisticky značená trasa dlhá takmer 118 kilometrov," priblížila projekt Cesty minerálnych prameňov, do ktorej patrí aj prameň Sulinka, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Slovenská obec skrýva prírodný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Cesta minerálnych prameňov podľa jej slov nie je len turistickou trasou, ktorá vedie návštevníka po prírodných krásach regiónu k jednotlivým prameňom, ale zavedie ho aj na miesta s historickou hodnotou. "Minerálnu vodu Sulinka si nechávala na cisársky stôl dovážať aj cisárovná Alžbeta Bavorská, známa aj ako Sisi. V 19. storočí sa plnilo a do celého sveta vyvážalo okolo 800.000 fliaš," skonštatovala Šalatová.

Alžbeta Bavorská, známa ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Liečivé vlastnosti sulínskej minerálky sú najmä v dostatočnom obsahu oxidu uhličitého, ktorý v kombinácii s chemickým zložením vody priaznivo pôsobí najmä pri chorobách tráviacich ústrojov. Minerálka sa využíva pri málokrvnosti, žalúdočných a črevných kataroch, pri liečení cukrovky a dny.

Viac o téme: SisiMinerálna vodaSulínSulinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu