Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zomrel Adolf Burger (†99): Pamätník nacistickej hrôzy a operácie Bernhard

Adolf Burger
Adolf Burger (Zdroj: SITA/AP, (RTI via AP) IVORY COAST OUT)

PRAHA - Posledný pamätník operácie Bernhard, nacistického projektu falšovania platidiel spojencov, rodák z Veľkej Lomnice v okrese Kežmarok Adolf Burger zomrel v utorok v Prahe vo veku 99 rokov.

Práve podľa Burgerovej knihy Diablova dielňa vznikol rovnomenný rakúsky film s originálnym názvom Die Fälscher (Falšovatelia), ocenený v roku 2008 Oscarom pre najlepší zahraničný film roka. Vyučený typograf, ktorý bol v rokoch 1937-1939 príslušníkom československej armády, pracoval po vzniku tzv. Slovenského štátu vo svojej pôvodnej profesii v Bratislave. Zapojil sa aj do odbojovej činnosti komunistickej skupiny. V roku 1942 ho zatkli a previezli ho najskôr do Žiliny, odkiaľ ho deportovali spoločne s manželkou do vyhladzovacieho tábora Auschwitz.

Odtiaľ ho vzhľadom na jeho povolanie presunuli do koncentračného tábora Sachsenhausen, ktorý bol miestom výroby nepravých britských libier a amerických dolárov v rámci spomínanej operácie nacistov. Bol jej posledným žijúcim pamätníkom. Po druhej svetovej vojne sa Adolf Burger usadil v Prahe.

Niekdajší väzeň č. 64401, ktorému po vojne dlho jeho zážitky neverili a ktorému pomohol až objav falšovaných finančných prostriedkov v Toplitzskom jazere v roku 1959, zasvätil svoj život osvete o hrôzach holokaustu. Navštívil tisícky škôl, a to nielen v bývalom Československu a jeho nástupníckych štátoch, ale aj v Nemecku. Bol členom prezídia Medzinárodného sachsenhausenského výboru.

Viac o téme: AuschwitzAdolf Burger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu