Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Železnice ukázali nový grafikon: Veľký návrat legendy, najväčšie zmeny v cestovnom poriadku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA – Od 11. decembra sa mení železničný poriadok. Po novom sa napríklad dostanete z východu až do Viedne či Brna bez prestupu. Okrem nových spojení sa na slovenských tratiach opäť objavia obľúbené IC vlaky.

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavil Grafikon vlakovej dopravy (cestovný poriadok) platný od 11. 12. 2016 do 11. 12. 2017. ZSSK v ňom vráti na trate vlaky najvyššej kategórie InterCity (IC). Pôjde o historicky najrýchlejšie pravidelné vlakové spojenie Bratislavy a Košíc, pričom čas jazdy bude iba 4 hodiny 42 minút, sľubuje ZSSK.

Železničiara, ktorý zachránil život, oslavovali ako najväčšieho hrdinu: VIDEO Všetko je inak!

„InterCity je projekt s obrovským rozvojovým potenciálom. Našou ambíciou je byť v prevádzkovom zisku už v prvom roku fungovania a kvalitnými službami a marketingom navýšiť počty cestujúcich a neskôr aj kapacity tak, aby sme ‚čierne‛ čísla dosiahli vo štvrtom roku fungovania,“ povedal Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Na trati pribudnú vlaky

ZSSK vyhovela požiadavkám cestujúci ch a predĺžila večerné spojenie z Bratislavy do Popradu až do Košíc (o 17:55) rýchlikom „Marlenka R 613“. Rovnako pribudne v nedeľu večerný spoj z Košíc do Bratislavy regionálnym rýchlikom Cassovia (18:08). Na tejto trase tak počas bežných pracovných dní bude premávať 14 vlakov so zastávkami, na ktoré sú cestujúci zvyknutí.

V medzištátnej nočnej doprave sa po prvýkrát predstavia priame vozne z východného Slovenska do Viedne a do Brna. Cestujúci z okolia Banskej Bystrice a Zvolena budú mať zas možnosť využiť nové priame denné vlaky do Ostravy.

„Mnohí obchodní cestujúci, pracujúci či študenti cestujú z východného Slovenska do Rakúska či Českej republiky. Nové priame vozne bez prestupu im komfort cestovania výrazne zvýšia,“ zdôraznil na tlačovej besede Karol Martinček, člen predstavenstva ZSSK a riaditeľ úseku obchodu. „Národný železničný dopravca počas najbližšieho roka ponúkne denne v priemere 1 445 vlakov a vlaky obslúžia 690 staníc na celkovo 2 800 kilometroch železničných tratí,“  dodal Patrik Horný, podpredseda predstavenstva ZSSK a riaditeľ úseku ekonomiky.

Pre nový grafikon si Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (MDVRR SR) od ZSSK objednalo na rok (do polovice decembra 2017) spolu 31,3 milióna vlakových kilometrov (vlkm). Celkový rozsah dopravy zostáva na úrovni roka 2016. Približne dve tretiny vlkm je určených pre regionálnu a prímestskú dopravu, jedna tretina vlkm je určených pre diaľkovú dopravu.

Predaj cestovných dokladov na IC vlaky bude spustený od 15.11.2016 a predaj kompletných cestovných dokladov všetkými predajnými kanálmi k novému GVD bude spustený 21.11.2016.

2. trieda, Bratislava – Košice v IC vlaku
Zobraziť galériu (4)
2. trieda, Bratislava – Košice v IC vlaku  (Zdroj: ZSSK, slovakrail.sk)

Top novinky v cestovnom poriadku ZSSK  2016/2017

  • Nové 2 páry vlakov InterCity z Bratislavy do Košíc. Historicky najrýchlejšie pravidelné spojenie s časom 4 h 42 min.
  • Nový priamy vozeň Košice – Viedeň, Prešov – Košice – Brno, Humenné – Cheb.
  • Nové priame vlakové spojenia Banská Bystrica – Žilina – Ostrava.
  • Prípoje od IC vlakov z Bratislavy do/z Vysokých Tatier sú nastavené v stanici Poprad - Tatry električkou do Starého Smokovca (13 km) aj na Štrbské Pleso (29 km) a opačne.
  • Vytvorenie nových prípojov k IC vlakom na linke Košice – Čierna nad Tisou a späť. Prípoje v stanici Kysak k IC vlakom do/z Prešova.
  • Predĺženie rýchlika R 613 Marlenka  do/z Bratislavy do/z Košíc každý deň okrem soboty (pôvodne jazdil väčšinu dní v týždni len na linke Bratislava -  Poprad – Tatry a späť).
  • Predĺženie trasy regionálneho rýchlika RR 762/17762 Cassovia v nedeľu do/zKošíc do Bratislavy (pôvodne jazdil na linke Trenčín - Košice).
  • Zavedenie priameho spojenia popoludní z Bratislavy do Humenného.
  • Zlepšenie prípojovosti v Žiline a vo Vrútkach vo večerných hodinách (prípoj vo večerných hodinách a prestup na medzinárodný expres do Prahy).
  • Priamy ranný školský osobný vlak z Trenčína cez Žilinu do Kraľovian.

Železnice ukázali nový grafikon:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZSSK, slovakrail.sk)

Návrat IC vlakov

Vlaky InterCity Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa po takmer ročnej prestávke opäť vrátia na koľajnice. Cena cestovného lístka z hlavného mesta do metropoly východu bez zliav sa bude začínať na sume 15,90 eur v 2. vozňovej triede. Prvý IC vlak vyštartuje z Košíc do Bratislavy v nedeľu 11. decembra o 9.31, predpredaj cestovných lístkov sa spúšťa už 15. novembra.

„Cestovné bude rovnaké v pokladniciach i v internetovom predaji. Cenník sme nastavili tak, aby bol pružný a prehľadný zároveň,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Vlaky budú štartovať z Bratislavy o 9.47 a 15.47. Opačným smerom z Košíc pôjdu v pondelok až sobotu o 7.31 a 15.31, v nedeľu o 9.31 a 15.31. Popoludňajší vlak z Bratislavy bude pokračovať ako priama súprava až do Humenného. 

Cestovné vo vlakoch InterCity bude závisieť na tom, v ktorý deň záujemca pocestuje a ktorý spoj si vyberie. Najlacnejší lístok v 2. triede za 15,90 eur bude možné zakúpiť si na IC vlak s odchodom o 9.47 z Bratislavy v nedeľu až v stredu alebo 15.31 z Košíc v pondelok až v stredu. Cestovné lístky s najvyššou cenou 21,50 eur v 2. triede budú, naopak, platiť v časoch najsilnejšej prevádzky – napríklad v piatok z Bratislavy do Košíc alebo v nedeľu na poobedný spoj z východného Slovenska do Bratislavy. Bežný rýchlik na tú istú vzdialenosť vyjde bez zliav na 18,76 eur bez ohľadu na čas nákupu.

Zaregistrovaní zákazníci budú môcť aj pri nákupe lístkov na IC vlaky využívať výhody kreditného konta ZSSK, a to nielen v internetovom obchode, ale už aj v každej pokladnici vybavenej systémom KVC na 85 predajných miestach na Slovensku.

Cestujúci dostanú vodu aj noviny

„Cena lístka zahŕňa aj miesto na sedenie. Cestujúci v 1. triede budú mať k dispozícii noviny, kávu alebo čaj a balenú vodu So spiatočným lístkom do 1. triedy kúpeným cez internet na vzdialenosť aspoň 90 kilometrov ponúkame aj možnosť rezervovať si bezplatné parkovanie na staniciach v Bratislave, Košiciach, Žiline a Poprade,“ dodáva Filip Hlubocký.

V 2. triede dostanú cestujúci vodu a noviny. Pre rodiny s deťmi ZSSK zaradí obľúbený vozeň s obrázkami rozprávkových zvierat, hrou Človeče nehnevaj sa a prebaľovacími pultami na toaletách. Vo všetkých triedach bude možnosť pripojenia na internet prostredníctvom WiFi. V reštauračnom vozni si cestujúci vychutnajú jedlá z čerstvých surovín.

Študenti zadarmo nepocestujú

ZSSK bude prevádzkovať vlaky InterCity bez štátnych dotácií. Preto v nich bude platiť osobitný cenník. Bezplatnú prepravu nebude možné v IC vlakoch využiť. Deti, študenti či seniori alebo verní zákazníci s kartami KLASIK RAILPLUS, JUNIOR RAILPLUS alebo SENIOR RAILPLUS však získajú zľavy. Študentom bude na zvýhodnený lístok v IC vlakoch stačiť aj zahraničný preukaz ISIC.

„IC vlaky sú pre nás komerčný produkt a rešpektujeme konkurenčné prostredie. Cenová politika týchto vlakov je nastavená trhovo. Našou ambíciou je byť v prevádzkovom zisku už v prvom roku fungovania,“ uzatvára generálny riaditeľ ZSSK.

1. trieda, Bratislava – Košice v IC vlaku
Zobraziť galériu (4)
1. trieda, Bratislava – Košice v IC vlaku  (Zdroj: ZSSK, slovakrail.sk)

 

Viac o téme: ŽelezniceCestovný poriadokGrafikonZSSK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu